Ministerul Energiei vrea să dea drumul exportului de energie verde

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 5 martie 2015

Ministerul Energiei vrea să dea drumul exportului de energie verde

Cotele obligatorii ar urma să fie îndeplinite trimestrial, nu anual

Ministerul Energiei s-ar fi decis să susţină, în Parlament, amendarea legii privind producţia de energie regenerabilă, prin introducerea unui articol care va permite operaţiunile de import-export, susţin surse din piaţă.

Legea astfel modificată va permite producătorilor autohtoni de energie curată să facă exporturi către alte state membre ale Uniunii Europene şi să beneficieze de subvenţiile de acolo, fără a mai primi certificate verzi în ţara noastră. De asemenea, companiile străine vor putea vinde energie verde în ţara noastră şi vor primi, în contul ei, certificatele verzi aferente, conform schemei noastre de sprijin, mai spun sursele citate. Tranzacţiile de export-import vor putea fi realizate după ce ţara noastră va încheia acorduri bilaterale cu statele membre.

Ministerul ar dori să introducă în lege şi menţiunea că energia curată vândută cu preţ negativ (cumpărătorul este plătit de vânzător să-i achiziţioneze energia) nu va primi certificate verzi.

Aceste prevederi sunt stipulate într-un memorandum adoptat recent de Guvern şi avizat favorabil de Consiliul Concurenţei, acţiunea fiind demarată de autorităţile noastre pentru alinierea la regulamentele europene.

Conform memorandumului adoptat de Guvern, producătorii străini vor trebui să se acrediteze la ANRE (reglementatorul pieţei noastre) şi să prezinte garanţii de origine a energiei, ca să dovedească faptul că se califică la schema noastră de sprijin. Potrivit surselor noastre, consumatorii nu vor resimţi impactul noilor măsuri, întrucât nu se aduc modificări la cotele obligatorii.

Cel de-al treilea amendament important care ar urma să fie susţinut de ministerul de resort în Parlament peste aproximativ două săptămâni este ca îndeplinirea cotelor obligatorii de sertificate verzi să se facă trimestrial, nu anual ca până acum, mai spun sursele citate. Măsura aceasta ar veni în sprijinul producătorilor de energie curată, care vor avea un cash-flow îmbunătăţit şi care vor beneficia de tranzacţii pe tot parcursul anului, nu doar la final, afirmă sursele din piaţă.

Producătorilor de energie curată le-a trecut un glonţ pe lângă urechi

Producătorilor de energie curată le-a trecut un glonţ pe lângă urechi zilele trecute, afirmă surse parlamentare, care susţin că ANRE ar fi avansat nişte analize care vizau reducerea preţului minim de tranzacţionare a certificatelor verzi şi remodelarea cotei.

Sursele citate afirmă că Ministerul Energiei nu a susţinut această variantă invocând necesitatea unui studiu de impact asupra efectelor amânării acordării certificatelor verzi - măsură promovată de fostul ministru Constantin Niţă, dar şi asupra capacităţii sistemului energetic de a acomoda energia regenerabilă cu o producţie imprevizibilă.

Mai mulţi parlamentari PSD au şi spus, de altfel, că nu susţin proiecte care nu sunt sprijinite de Guvern şi ministerul de resort.

În Parlament mai circulă o iniţiativă legislativă a deputatului Dumitru Chiriţă (fost PSD acum independent), care a propus eliminarea preţului minim de tranzacţionare pentru certificatele verzi. Domnia sa propune ca preţul să fie stabilit pe bursă, în funcţie de cerere şi ofertă, nu prin lege şi consideră că măsura nu are nevoie de o notificare către Comisia Europeană întrucât ajutorul de stat se diminuează, nu se majorează.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, ne-a spus însă că este nevoie de o notificare la Comisie întrucât schema de sprijin a necesitat avizul forurilor europene, chiar dacă propunerea este de diminuare a sprijinului.

Producătorii de energie susţin că iniţiativa deputatului Chiriţă ar îngropa industria dacă va fi adoptată.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. "Saracii" producatori de energie verde au reusit iarasi sa "sensibilizeze " autoritatile! Vor iarasi tunuri de sute de milioane de euro, cu amortizari de 1,5 ani, ceea ce nu se intampla nicaieri in lume!!!! Gerea asta, liberal de-al nostru, nu trece anul si-l vedem pe la DNA...

    1. Un mhc care a costat 3000 000 euro ,are o dobanda de plata la banca de 8% pe an, produce 100 000 euro/an energie , fara certificate verzi dupa calcule dumneavoastra in cat timp se amortizeaza ?! M.Serafim

    ca sa priceapa si prostul de mine: companiile straine care produc energie verde in afara tarii vor putea vinde energie verde in Romania?

    Ar fi o pleasca binevenita in a beneficia de foarte generoasa schema de subventie (cea mai mare subventie din Europa) a enerigiei verde din Romania. Totul bineinteles pe spinarea si din buzunarul consumatorilor romani (persoane fizice si firme). 

    Asta da, ar fi o teapa de zile mari! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb