Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va transfera către Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) pachetul de acţiuni deţinut la Rompetrol Rafinare, de 44,69% din capitalul companiei.
"Începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, acţiunile deţinute de stat la Rompetrol Rafinare SA trec din administrarea MFP în administrarea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri - OPSPI", se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern elaborat de MFP, citat de Mediafax.
Nota de fundamentare a proiectului de act normativ precizează că Ministerul Economiei a fost de acord să preia acţiunile la Rompetrol Rafinare, companie deţinută de KazMunaiGaz din Kazahstan.
"Luarea deciziilor de vot la nivelul MFP a întâmpinat, uneori, dificultăţi, datorită faptului că ministerul nu are atribuţii specifice în domeniul de activitate al societăţii", potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ.
În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.
Scadenţa răscumpărării obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar până la acea dată Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligaţiuni în valoare de doar 71 milioane dolari şi a plătit dobânzi aferente de 24 milioane dolari.
MFP a reintrat în acţionariatul Rompetrol Rafinare SA în iulie 2011, după ce KazMunaiGaz a convertit în acţiuni 20,6 milioane de obligaţiuni nerăscumpărate.
Nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern arată că "instituţiile şi persoanele desemnate de Guvern în acest scop vor continua negocierile cu reprezentanţii societăţii, ai grupului Rompetrol şi ai KazMunaiGaz pentru identificarea unei modalităţi de soluţionare a diferendului" legat de conversia în acţiuni a obligaţiunilor nerăscumpărate.
MFP a reintrat în acţionariatul Rompetrol Rafinare SA în iulie 2011.
1. Un singur administrator
(mesaj trimis de anonim în data de 11.06.2012, 17:30)
De ce in Romania nu exista un singur administrator (de exemplu OPSPI) al participatiilor detinute de statul roman ? S-a facut o incercare timida si partiala acum vreo cinci ani, cand OPSPI s-a unit cu AVAS. Acum cele doua entitati sunt separate, lor li se adauga alte cateva institutii care mai detin pachete de actiuni la una-doua societati, fiecare dintre entitati cu sefii ei, cu ideile si interesele ei. Din pacate rezultatul este unul singur : imobilism total in ceea ce priveste privatizarea, activitate economica ineficienta in societatile gestionate.