Alimente şi asistenţă de bază vor fi distribuite celor mai dezavantajate persoane din ţara noastră, în Programul Operaţional (POAPD) Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020, ce beneficiază de un buget de 442,5 milioane euro şi al cărui proiect a fost publicat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene (MFE), pentru consultare publică.
Banii vor fi alocaţi conform Acordului de Parteneriat 2014-2020, aprobat de Comisia Europeană în 6 august. POAPD va fi coordonat, în perioada 2014-2020, de MFE, în calitate de Autoritate de Management, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat: "Am avut deja o serie de discuţii cu reprezentanţii Comisiei Europene pe marginea acestui program şi am agreat o serie de detalii. Programul va fi trimis oficial Comisiei în perioada imediat următoare şi, datorită discuţiilor informale pe marginea documentului, mizez pe aprobarea acestuia într-un timp scurt, astfel încât România să acorde încă din acest an persoanelor sărace ajutoarele finanţate de UE şi Guvernul României pentru perioada de programare 2014-2020".
Operaţiunile de distribuire de alimente în teritoriu se vor baza pe emiterea unor cupoane individuale pe care le va primi fiecare persoană care face parte din grupul-ţintă, conform proiectului programului. Cupoanele vor fi tipărite de Imprimeria Naţională, nu vor avea valoare financiară, dar vor dispune de elemente de siguranţă, împotriva falsificării. Cuponul va fi inscripţionat cu numele şi prenumele persoanei respective, CNP, componenţa coşului alimentar şi data de valabilitate a cuponului.
MFE va realiza licitaţia pentru alimente conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii. Achiziţia alimentelor va fi împărţită în loturi, pentru a evita sincopele cauzate de eventualele contestaţii. Astfel, vor fi derulate proceduri de achiziţii publice pentru asigurarea alimentelor necesare pe loturi, la nivelul a câte 2-5 judeţe, respectiv pentru Bucureşti-Ilfov. Firmele câştigătoare vor asigura distribuirea alimentelor la depozite la nivelul fiecărui judeţ din lotul respectiv, se mai arată în comunicat.