MINISTERUL JUSTIŢIEI ŞI CONSILIUL LEGISLATIV: Etapizarea dublării alocaţiilor copiilor - neconstituţională

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 4 august 2020

Etapizarea dublării alocaţiilor copiilor - neconstituţională

Ordonanţa de Urgenţă adoptată la sfârşitul săptămânii trecute de guvernul Orban prin care se dispune dublarea în etape, până la 1 iulie 2022, a alocaţiilor copiilor, ar încălca normele constituţionale, conform avizului cu observaţii emis de Ministerul Justiţiei şi a celui emis de Consiliul Legislativ.

Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, nu a semnat nici avizul, nici ordonanţa, în locul său semnând secretarul de stat Cristian Băcanu, candidatul PNL la Primăria Sectorului 5.

Conform oficialilor Ministerului Justiţiei, Urgenţa adoptării OUG nu este suficient motivată, iar argumentele invocate în preambul nu sunt suficiente pentru a justifica adoptarea acestui act normativ.

În documentul respectiv se mai arată că ordonanţa de urgenţă încalcă dispoziţiile articolului 61, alineat 1 din Constituţie, prin contracararea voinţei Parlamentului, unica autoritate legiuitoare, în acest sens existând şi jurisprudenţă din partea Curţii Constituţionale a României.

De asemenea, funcţionarii din cadrul ministerului de resort susţin că actul normativ adoptat de Cabinetul Orban diminuează practic cuantumul alocaţiei, ceea ce duce la afectarea unui drept fundamantal.

În avizul negativ de opt pagini emis de Consiliul Legislativ, se arată că actul normativ încalcă legea fundamentală în mai multe privinţe, prin lipsa fundamentării, prin încălcarea unor drepturi fundamentale, prin încălcarea separaţiei puterilor în stat. Avizul negativ al Consiliului Legislativ aminteşte şi de avizul cu observaţii al Ministerului Justiţiei, unde sunt invocate o serie de vicii de neconstituţionalitate ale actului normativ.

Imediat după ce a aflat conţinutul celor două avize, Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD, a scris pe pagina oficială de Facebook:

"Tot PSD e de vină că Ministerul Justiţiei şi Consiliul Legislativ v-au spus clar că aţi dat o ordonanţă vădit neconstituţională prin care anulaţi practic dublarea alocaţiilor copiilor?! Ia întrebaţi-l pe proaspătul candidat PNL care a semnat în numele ministrului Justiţiei dacă a trecut între timp la PSD?! Daţi ordonanţe neconstituţionale şi apoi ameninţaţi că nu mai plătiţi alocaţiile dacă Parlamentul nu votează mizeriile voastre în afara legii! (...) PNL şi Guvernul lor de cinici trebuie să înţeleagă că dublarea alocaţiilor nu e un moft, ci o necesitate. Că nu poţi să dublezi cu 20%. Românii trebuie să ştie că bani sunt, dar doar pentru furturile acestui Guvern de hoţi şi incompetenţi!".

Ordonanţa privind creşterea alocaţiilor pentru copii a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. Începând din luna septembrie, alocaţiile vor creşte cu 20%.

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a declarat: "Calendarul pe care îl propun pentru a avea suportul necesar în bugetul pe anul acesta şi cel pentru anii viitori ar fi următorul: o creştere de 20% de la 1 septembrie anul acesta, iar următoarele creşteri să fie făcute etapizat, de două ori pe an, anul viitor la 1 ianuarie şi 1 iulie, cu câte 20%, şi la fel în 2022".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. si intre timp voi sa nu mai fiti la guvernare si altii sa proroge legea? Sunteti normali sau doar parsivi? Specific PNL si dreptei in general. Mai vorbiti voi de cresterea natalitatii ?

    si intre timp voi sa nu mai fiti la guvernare si altii sa proroge legea? Sunteti normali sau doar parsivi? Specific PNL si dreptei in general. Mai vorbiti voi de cresterea natalitatii ?

    Și acum ce facem Gogule?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb