Ministerul Mediului avertizează: poluare în creştere

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Mediu / 18 februarie 2022

Ministerul Mediului avertizează: poluare în creştere

Poluarea este o problemă majoră la nivel global. Nici local lucrurile nu stau mai bine. Specialiştii din Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului apreciază că este posibilă apariţia unor tendinţe de creştere a concentraţiilor poluanţilor monitorizaţi (în special particule în suspensie) care provin din surse de ardere (trafic, încălzire rezidenţială etc). Potrivit Ministerului Mediului: "Având în vedere prognoza specială actualizată primită de la Administraţia Naţionala de Meteorologie RA privind menţinerea, în special în zonele joase de relief din regiunile sudice şi sud-estice, inclusiv în zona municipiului Bucureşti, a unor condiţii total nefavorabile dispersiei (calm atmosferic ce împiedică deplasarea maselor de aer pe orizontală şi inversiune termică ce conduce la circulaţie descendenţa a aerului şi reţinerea poluanţilor la nivelul solului), specialiştii din Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului - ANPM apreciază că, în perioada următoare, este posibilă apariţia unor tendinţe de creştere a concentraţiilor poluanţilor monitorizaţi în cadrul RNMCA (Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului n.r), în special particule în suspensie, care provin din surse de ardere (trafic, încălzire rezidenţială etc). Având în vedere aceste avertizări, acordăm o atenţie deosebită evoluţiei fenomenului, prin supravegherea permanentă a evoluţiei concentraţiilor şi emiterea (dacă este cazul) a unor atenţionări în cazul în care concentraţiile măsurate devin foarte mari şi depăşesc valorile limita sau pragurile de alertă. Garda Naţională de Mediu - comisariatele Bucureşti şi Ilfov, va desfăşura, prin echipele de permanenţă, acţiuni de verificare şi control, atât inopinat, cât şi în cazul semnalării existenţei unor surse neatorizate de ardere. În aceste condiţii speciale, orice sursă de emisii poate avea un impact semnificativ asupra calităţii aerului şi prin urmare recomandăm oricărui cetăţean care sesizează o ardere necontrolată să o semnaleze la 112".

Miercuri, ministerul a anunţat că specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului au constatat că staţiile de monitorizare a calităţii aerului din întreaga ţară au înregistrat creşteri ale concentraţiilor de poluanţi atmosferici, cele mai semnificative fiind înregistrate la staţiile din judeţele Alba, Cluj, Giurgiu, Mureş şi Neamţ, precum şi la cele din aglomerarea Bucureşti-Ilfov. Concentraţiile de particule în suspensie au crescut progresiv începând de marţi noaptea la nivelul întregii ţări, emisiile de poluanţi acumulându-se la nivelul solului din cauza existenţei unor condiţii meteorologice extrem de nefavorabile dispersiei.

Pandemia a atras toată atenţia opiniei publice, dar asta nu înseamnă că celelalte probleme au dispărut în această perioadă. "Criminalii tăcuţi" se întrec în a face victime. Poluarea produsă de state şi companii provoacă mai multe decese la nivel global decât pandemia de COVID-19, se arată într-un raport de mediu al ONU. Potrivit raportului, poluarea cu pesticide, materiale plastice şi deşeuri electronice provoacă încălcari pe scară largă ale drepturilor omului, precum şi cel puţin 9 milioane de decese premature pe an, iar această problemă este în mare măsură ignorată. Pandemia de COVID-19 a provocat aproape 5,9 milioane de decese, conform datelor Worldometer. "Abordările actuale pentru gestionarea riscurilor reprezentate de poluare şi substanţele toxice eşuează în mod clar, rezultând în încălcări la scară largă ale dreptului la un mediu curat, sănătos şi durabil", scrie autorul raportului, David Boyd, raportor special al ONU. Documentul urmează să fie prezentat luna viitoare la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, care a declarat un mediu curat ca fiind un drept al omului. Raportul solicită interzicerea polifluoroalchilului şi perfluoroalchilului, substanţe chimice utilizate în produsele de uz casnic, precum vasele antiaderente pentru gătit, care favorizează apariţia cancerului şi sunt considerate "substanţe chimice pentru totdeauna" pentru că nu se descompun în mod natural. Documentul recomandă, de asemenea, curăţarea zonelor poluate şi, în cazuri extreme, chiar posibila relocare a comunităţilor afectate - multe dintre ele sărace, marginalizate şi indigene - din aşa-numitele "zone de sacrificiu". Termenul, folosit iniţial pentru a descrie zonele de testare nucleară, a fost utilizat în raport pentru a include orice locaţie contaminată puternic sau devenită nelocuibilă din cauza schimbărilor climatice.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. De focurile puse de ciori în Ilfov nu spune nimic Tanczos?

    Rusine ca veniți cu explicații pt prosti... 

    gata ...ati inceput cu vrajeala ecologista " Salvati Planeta!" dupa ce minciuna covid nu a prins ca sa instituiti o dictatura globala! ...

    hai , cantati la alta masa! ... lautari la mana a 2-a !  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb