MINISTERUL SĂNĂTĂŢII: "Pilotul paramotorului prăbuşit la Comana a fost infectat cu bacterii de spital"

Mina Irina
Politică #Sănătate / 20 iulie 2016

"Pilotul paramotorului prăbuşit la Comana a fost infectat cu bacterii de spital"

Pilotul paramotorului prăbuşit la Comana pe 10 iulie, internat la Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar Arseni'', a fost infectat cu germeni de spital, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii.

''Concluzia raportului înaintat de inspectorii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti către Ministerul Sănătăţii în urma verificărilor de la Spitalul «Bagdasar-Arseni» este următoarea: pacientul în vârstă de 44 de ani a dezvoltat o colonizare cu germeni de spital. Asta înseamnă că bacteriile Acinetobacter baumanii (multirezistentă, sensibilă la Colistin) şi Klebsiella (rezistentă la Colistin) sunt dovedite ca prezenţă la pacient şi provin din spital'', se precizează în comunicatul citat.

Potrivit comunicatului, pacientul a fost izolat într-o rezervă din cadrul Secţiei de terapie intensivă, iar documentele analizate de inspectori nu probează deocamdată existenţa unei infecţii.

"Dacă o infecţie va apărea sau nu depinde în primul rând de starea pacientului, mai precis de măsura în care corpul acestuia va avea capacitatea de a limita impactul prezenţei bacteriilor în organism", precizează MS.

În ceea ce priveşte informaţiile vehiculate în spaţiul public privind provenienţa bacteriilor din "apa de baltă", Ministerul Sănătăţii arată că are "îndoieli puternice apropo de validitatea ştiinţifică a acestei luări de poziţie".

MS explică faptul că probele recoltate la o zi de la internarea pacientului, respectiv pe 11 iulie, au arătat că nu erau prezente cele două bacterii în organismul bărbatului, iar probele recoltate pe 14 iulie au confirmat prezenţa celor două bacterii, în acest timp pacientul fiind internat.

"Este extrem de improbabil ca o bacterie cu rezistenţă multiplă la antibiotice să existe în afara spitalului, mai precis într-o «baltă»", se precizează în comunicat.

În acest context, inspectorii sanitari au dispus mai multe măsuri: supravegherea şi investigarea bacteriologică a tuturor pacienţilor din salonul de politraumă, inclusiv izolarea acestora până la părăsirea secţiei ATI 1, reinstruirea personalului auxiliar care efectuează operaţiunile de curăţenie şi dezinfecţie, intensificarea operaţiunilor de igienizare şi dezinfectare şi asigurarea de dispensere pentru igiena şi dezinfecţia mâinilor la toate lavoarele din secţii.

Societatea care asigură serviciile externalizate de curăţenie a fost amendată cu 5.000 de lei, anunţă MS.

"Ministerul Sănătăţii este ferm convins că România are nevoie de o schimbare de atitudine în ceea ce priveşte recunoaşterea şi raportarea infecţiilor nosocomiale. Un spital este un mediu de risc oriunde în lume în ceea ce priveşte aceste infecţii. Aşa că singura atitudine corectă este aceea de recunoaştere, de asumare şi de lucru activ pentru controlul acestui fenomen. Fără o dimensiune reală a incidenţei infecţiilor nosocomiale în spitalele româneşti nu se poate formula nicio procedură eficientă. Dezminţirile apărute în spaţiul public în ceea ce priveşte pacientul amintit sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât vin din partea unui spital clinic cu predare care cuprinde nu mai puţin de şase centre de referinţă la nivel naţional", se mai arată în sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb