Ministerul singurătăţii

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 19 ianuarie 2018

Cornel Codiţă

Guvernul Majestăţii Sale, Regina Elizabeth a II-a, este încă departe de a fi încheiat procedurile "adminis­trativ-chirurgicale" menite să secţioneze cordonul ombilical care leagă Marea Britanie de Europa instituţiilor comunitare. Nu mai vorbim despre rezolvarea problemelor pe care nou regăsita "libertate" a insularilor le pune deja. Nici inventarul lor nu a început bine! Cu toate acestea, "Doamna de Tinichea", rezidentă actualmente în Downing Street, la numărul 10, s-a gîndit că este momentul ca ruptura cu modelul continental să fie marcată cît mai apăsat, încă de pe acum. Minis­terele acestea anoste - interne, externe, buget, transporturi, cultură, educaţie, comerţ, muncă şi pensii, sănătate şi asistenţă socială, apărare - şi cîte altele, sunt peste tot. Ce minis­ter am putea avea noi, pe care nu-l mai au alţii? Ministerul "Adevărului" nu se mai poate, l-a adjudecat deja Preşedintele în exerciţiu al Statelor Unite şi, pentru a-i sublinia importanţa, deşi nu şi-a mai semnat un decret oficial de numire în funcţie, exercită deja mandatul suplimentar auto-atribuit, în paralel cu cel de Preşedinte! "Ministerul Singurătăţii", a fost, în cele din urmă, răspunsul Doamnei May! Cei care caută explicaţii pentru această alegere ar putea îmbrăţişa perspectiva realist-mercantilă, atît de proprie, la urma urmei, spiritului britanic. Cei circa nouă milioane de locuitori ai insulelor şi supuşi ai Coroanei care suferă de singurătate, nu i-ar fi tulburat prea mult somnul Doamnei May, dacă ei n-ar avea prostul obicei să dezvolte tot felul de suferinţe medicale şi distorsiuni de comportament care ridică serios nota de plată a guvernului pentru asigurări sociale şi asistenţă. În lumea post-comunitară, unde Doamna May se străduie cu atîta devotament şi iresponsabilitate să debarce poporul britanic, punga publică pentru asemenea "farafastîcuri sociale" e subţirică rău de tot. Ceva trebuie făcut! Să-i prostim puţin...să le dăm un minister!!! Pe de altă parte, nouă milioane de britanici de vîrsta a doua şi a treia sunt nouă milioane de voturi de care cineva cu viziune politică trebuie să aibă grijă. "Şi dacă nu noi, atunci cine? Şi, dacă nu acum, atunci cînd?" şi-o fi şoptit în barbă Doamna May, inspirată, desigur, de sloganurile dîmboviţene care nu se poate să nu-i fi ajuns la ureche, informată cum este, la zi, asupra celor mai activ-creative focare politice de pe glob.

Prima reacţie la aflarea veştii des­pre iniţiativa Guvernului Britanic a fost una de consternare, însoţită de tristeţe. Consternare, pentru constatarea că, asemenea majorităţii problemelor politice care ţin de ruptura Regatului Unit de Uniunea Europeană, Doamna May este rău informată, ba încă şi mai rău sfătuită. Tot aşa şi în problema "singurătăţii", căreia i-a dedicat un minister. Tristeţe pentru tratamentul atît de nedrept pe care una dintre ţările civilizate ale lumii, iată, îl aplică oficial, faţă de marea bogăţie şi virtute umană care este "Singurătatea". Dacă nu mă credeţi, pe cuvînt, îl puteţi întreba pe Shinzo Abe, Premierul Japoniei care tot nu a avut cu ce să se ocupe la Bucureşti, aşa că va fi bucuros să ne fie de folos, măcar cu atîta lucru. Eu o să spun doar că din lipsa înţelegerii subiectului şi a exceselor masificatoare de care este cuprinsă de mai bine de un secol şi jumătate civilizaţia europeană, "Singurătatea" este confundată cu deconectarea, izolarea sau marginalizarea socială, cu lipsa legăturilor active şi stabile de relaţionare socială şi afectivă, ori cu înstrăinarea. În cultura civilizaţiilor pentru care sufletul încă mai există, "Singurătatea" este un loc privilegiat şi binecuvîntat, grădina interioară, care se construieşte asemenea grădinii exterioare, în care omul îşi cultivă virtuţile şi potenţialul, în care îşi formează şi regăşeşte echilibrele esenţiale care îi dau puterea să fie OM, să nu se lase degradat de timp şi întămplările vieţii, ale istoriei. Nu este un loc pe care-l ţii doar pentru tine, dar nici unul în care fiecare şi oricine intră oricînd, neinvitat, ori cu bocancii murdari de noroi!

A doua reacţie este, însă, pozitivă. Iată un prilej, îmi zic, să luăm şi noi exemplu de la alţii, desigur, nu pe cel greşit! Adică, să gîndim guvernarea mai altfel, "out of the box" cum zic englezii. Mă grăbesc, de aceea, să fac propuneri pentru noul Guvern al României, aflat încă în durerile facerii! Cel mai tare şi mai tare eu cred că avem nevoie de un "Minister al Bunului Simţ", cu două departamente, unul pentru "Cei şapte ani de acasă" şi altul pentru "Buna Cuviinţă". Scopul şi activitatea ministerului vor fi dedicate promovării politicilor necesare pentru ca bunul simţ, cei şapte ani de acasă şi buna cuviinţă să devină, în societatea românească, valori umane fundamentale, absolute în educaţia şi relaţionarea socială, instituţională sau neinstituţională. Al doilea minister care cred că ne-ar putea ajuta semnificativ la ieşirea din impasul în care ne zbatem este "Minis­terul Demnităţii". Nu e nevoie de apelativul apendicular "naţional(e)". Este suficient să-i învăţăm pe oameni, încă din fragedă pruncie şi pînă la limitele înaintate ale senectuţii, virtuţile şi avantajele uriaşe ale respectului şi demnităţii personale, în relaţionarea socială, pentru a putea ulterior cultiva res­pectul faţă de ceilalţi şi faţă de deminitatea acelora. La demnitatea naţională se va ajunge, astfel, fără nici un alt efort suplimentar, ca o consecinţă organică a programului de promovare, cultivare şi respect absolut faţă de demnitate. În sfîrşit, cred că la fel de necesar şi util ar fi să avem şi un Minister al Respectului. Pentru că, vedeţi dumneavoastră, noi am pus carul înaintea boilor. Am introdus tabla de valori numită "Drepturile şi Libertăţile fundamentale ale Omului", dar habar nu avem ce înseamnă, cum se manifestă şi de ce este absolut necesar ca oamenii să includă în orice acţiune a lor, inclusiv în cele ale minţii şi sufletului, nu doar în relaţiile cu oamenii, ci şi cu oricare altă fiinţă, ba chiar şi cu lucrurile din jur, "Respectul". Dacă am fi ştiut, dau şi eu un exemplu, la întîmplare, cu sau fără Tudose, am fi evitat monumentala oroare şi abjecţie "diplomatică" pe care "oficialii României" i-au servit-o, la Bucureşti, premierului nipon.

Opinia Cititorului ( 31 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Scorpionii iubesc singuratatea, tocmai pentru ca isi pot cultiva virtutile, talentul...pot evolua spiritual in pace...fara ca sanctuarul sa fie intinat.

    Poate este si unul din motivele pentru care sunt cei mai puternici din zodiac! 

    Aici chiar ati pus punctul pe i...cu asta trebuie inceput, inca din copilarie!

    Sunt cele mai frumoase cuvinte pe care le-am auzit vreodata despre singuratate!Cine s-ar fi gandit vreodata sa aduca oda singuratatii?Spunem,de cele mai multe ori,ca singuratatea nu e un lucru bun.Dar nici focul,daca e pus intr-un lan de grau,inainte de seceris,nu e bun..

    Pe buna dreptate...E ca atunci cand citesti(carti) si tot citesti dar nu lasi ragazul de a reflecta,nu mult,dar cat sa intelegi nuantele,cat,eventual,sa iti impropriezi ,sa faci conexiuni si asa mai departe.Singuratatea e... 

    1. Responsabilitatile te napadesc si nu iti ai dau pace pt dezvoltare personala...n poti avea prformanta decat dca te izolezi de lume...chiar la propriu, pe o insula...a fost si visul meu sa meg sa studiez p o insula, in manastire.A devenit realitate visul meu...

      Am studiat un an jumatate aproape izolata pe insula Lido di Venezia drepturile Omului in care demnitatea umana, cel mai important drept al Omului a facut obiectul de aparat al nostru, al avocatilor de drepturile omului.

      Ministerele noastre sunt populate cu personaje care calca in picioare demnitatea umana...fara bun simt si cei sapte ani de acasa. Ti se face greata! 

      Lumea e departe de a fi perfecta;inclin sa cred ca nici macar perfectibila,poate doar teoretic....Ca sa o inteleg mai bine,sa traiesc in armonie cu ea,ma dezvolt in interiorul ei ,altfel as tinde sa imi cladesc un turn din fildes .Uneori ma ajustez,alteori o redescopar,dar scopul e sa ma bucur de ea in toata splendoarea ei...Retetele sunt pentru prajituri.Suntem diferiti ,in general ma refer,nu la mine si la tine.

      ....si responsabilitatile,din contra,ma fac sa imi descopar noi si noi valente,la care nici nu visam,chiar ma intaresc....Nietzsche?

      Se pare ca ne cunoastem...si din viata asta numai din alta.

      Prea multe responsabilitati strica frumusetea solitudinii..unii ma nuesc asociala dar nu e adevarat. Ii plac oamenii si compania lor, in calitate de dascal am datoria sa ii modelez si e nevoie de interactiune...invatam din fiecare tip de relatie, karmica sau nu. Si relatiile sunt date tot pentru dezvoltare personala..spirituala. 

      Imi place sa petrec timp doar cu cine am o legatura karmica, ma atrage de la prima vedere!..insa cel mai mult ii place sa petrec timpul cu mine insami.

      Imi iau atatea responsabilitati cat pot duce,si nu putine.Numarul lor cat si gradul de complexitate imi dau adevarata valoare.Cat valoreaza cel mai scump diamant din lume pana nu e descoperit?Nimic...Cineva spunea ca ,daca avem capacitatea ,putem invata si de la prosti cate ceva.Totul e sa avem ochii mintii deschisi ,sa ne adaptam situatiilor si ,cel mai important,sa ne bucuram de ceea ce facem.Sa stim cand sa ne oprim din contemplare ,sa stim cand sa ne retragem si ,ca sa facem astea ,sa ne...

      A nu-ti asuma responsabilitatile care ți se cuvin,cred,e ca si cum te-ai teme de tine ,ca nu poti face fata provocarilor...Indrazneste si vei cuceri lumea!Nu in sensul de a o domina ci de a o intelege...

      Si,daca nu am plictisit ,deja , a privi lumea prin ochii tai ,inseamna a fi liber.Intotdeauna ,traind ,actionand ,facand alegerile prin prisma parerilor celorlalti ,nu vei fi un om liber.Libertatea este cel mai de pret lucru,dupa viata. Aleg sa fiu ceea ce vreau ,sa gandesc despre mine ce vreau ....Sunt ceea ce vreau sa gandesc despre mine ,nu ce gandesc ceilalti despre mine. Parerea lor conteaza intr-o anumita masura ,in unele situatii,in rest eu sunt stapanul meu ,mai ales in alegerile...

      Am fugit de responsabilitati dar ele au venit la mine...8 catelusi pe care i/am salvat de la moarte si care ma invata ca trebuie sa am grija si de altii nu doar de mine...tin loc de copii...insa nici ei nu au voie in sanctuarul meu...micul meu colt de rai.

      Fiecare ,in parte,e un colt de Rai;repet,depinde doar de noi sa fim ceea ce vrem si sa credem ce suntem...

      Si ...nu ai fugit de responsabilitati,altfel nu iti asumai sa cresti cateii.

      Meditatie pentru un Viitor Prosper si Minunat

      "Stiu ca imi modelez si imi creez propriul destin. Increderea mea in Dumnezeu este destinul meu. Cred cu tarie in toate lucrurile bune. Traiesc intr-o asteptare fericita a tot ceea ce e mai bun; numai binele vine catre mine. Cunosc deja recolta pe care o culeg in viitor, deoarece toate gandurile mele sunt gandurile lui Dumnezeu. Gandurile mele sunt semintele bunatatii, adevarului si frumusetii. Imi impregnez acum mintea cu ganduri de iubire,... 

      Am accptat destinul. In astrograma este indicat faptul ca am multi copii. Am crescut foarte multi copii, ai altora dar si pe ai mei.Nu intelegea bunicul din Elvetia, profesorul meu de astrologie de ce nu se leaga harta natala cu realitatea...

      Nu-mi stiu destinul si ,ca sa fiu sincer ,nu ma preocupa,din contra ,nestiind ce va fi cu mine ,privesc altfel lucrurile.

      Prima intrebare pe care mi/a pus/o profesorul de astrologie a fost daca sunt agta sa le spun oamenilor cand mor.Eu cred ca e bine sa stii ca sa nu te ia pe nepregatitet si sa faci tot ce trebuie dinainte pentru mostenitori si cei apropiati...e doar o trecere in alta dimensiune...

      La fel de important e si cum trecem prin viata,ce lasam in urma ,si nu ma refer neaparat la copii....Nu imi e teama de moarte ,dar nici nu tin neaparat sa stiu cand va veni.Imi traiesc fiece zi asa cum vreau ,o tratez ca fiind cea mai importanta din viata .Dar,daca ,exista persoane ,cum esti tu ,de ex ,care ar putea afla cand mor ,m-ai facut curios ))

      De ce nu m-as gandi mai mult la viata decat la moarte?De ce as trai la intensitate maxima ,astfel incat sa iau tot ce imi ofera mai mult ,decat sa ma gandesc la moarte si ce ar putea fi dupa ea?Poate ,spre batranete,ca am aproape 40 de ani,imi voi lasa gandurile sa reflecteze si la moarte.

      Sa luam un ex ,sa zicem ca aflu ca peste 1 an as putea muri ,din cauze diferite ,medicale sau mai stiu eu ce, acest ultim an al vietii ar deveni o parte din moarte ,nu l-as mai trai asa cum o facusem pana... 

      "De ce nu as trai..."

      Scorpionii sunt fascinati de subiectul mortii...

      Eu sunt Varsator.

      La multi ani! Si nepotelul meu e tot varsator.

      Faci parte din familia mea, spirituala... 

      Multumesc! La multi ani pentru nepotel!

    Se presupune ca omul si-a insusit aceste valori fundamentale pina la a deveni matur. Omul a carui comportament nu este consus de aceste valori este un rebut social, un analfabet social. Pentru recuperarea acestor oameni ministerele promovate de autor par a fi binevenite. Ca tot ne intrebam pe ce se cheltuie atia bani! ai bugetului de stat.

    Pina la a fi infiintate respectivele ministere, daca va mai fi nevoie, intelectualitatea responsabila a tarii trebuie sa doteze societatea civila cu un... 

    Noi am pierdut ...niste investitii japoneze pe termen lung!

    1. Ba nu; premierul japonez si "prim ministru" roman (lipsa), au aranjat ca Halep sa o haleasca pe Osaka lor ; deci noi am castigat in lipsa...... 

    Cum scapam de socialisti? - 16.01 autor Catalin Avramescu, la care s-a uitat activarea functiei Opinia cititorului.

    Cum scapam de socialisti? simplu - indurand pana ce vor deveni comunisti. 

    1. Hsha

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb