MINISTERUL TRANSPORTURILOR:  "Suspiciuni de natură penală la proiectul autostrăzii Orăştie-Sibiu"

S.A.
Anticorupţie / 11 noiembrie 2015

 "Suspiciuni de natură penală la proiectul autostrăzii Orăştie-Sibiu"

Corpul de control al ministrului Transporturilor a identificat o serie de nereguli la CNADNR privind inclusiv proiectul autostrăzii Orăştie-Sibiu şi a sesizat organele statului, inclusiv Direcţia Naţională Anticorupţie, suspectând fapte penale, potrivit unui comunicat al Ministerului Transportului.

"Având în vedere toate aspectele constatate de Corpul de Control, precum şi prevederile Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, au apărut suspiciuni de natură penală şi au fost sesizate organele abilitate ale statului cu privire la nerespectarea de către proiectant, constructor, diriginte de şantier (inginer FIDIC) a prevederilor legislaţiei în vigoare, precum şi cu privire la modul în care a acţionat conducerea CNADNR în derularea contractelor", arată sursa citată.

Ministrul de resort, Iulian Matache, a cerut directorului general al CNADNR, Narcis Neaga, să facă "o analiză serioasă a întregii activităţi" a companiei.

"Solicit Consiliulul de Administraţie şi Adunării Generale a Acţionarilor de la CNADNR să facă o analiză complexă şi să ia măsuri urgente, măsuri care privesc asigurarea unui management performant, atât în ceea ce priveşte gestionarea fondurilor europene, cât şi pentru reprofesionalizarea Companiei", a declarat Iulian Matache.

Referitor la contractul Orăştie-Sibiu, Corpul de Control a făcut următoarele constatări: "S-au înregistrat mari întârzieri încă din faza de proiectare, acestea perpetuându-se şi în faza de construcţie (Constructorul nu a depus proiectul tehnic la timp; studiile topo-geo au avut mari întârzieri; avizele pentru obţinerea autorizaţiilor de construcţie şi emiterea autorizaţiilor de construcţie au avut întârzieri; revizuirile proiectului tehnic pe baza unui studiu nou geo-tehnic, au determinat, de asemenea, întârzieri. De menţionat că nici în prezent Antreprenorul nu a transmis documentaţiile necesare obţinerii autorizaţiei de construire pentru terenurile suplimentare;

- Antreprenorul a solicitat o majorare de 30% din valoarea de contract pentru soluţiile tehnice în zonele cu instabilitate a terenului. CNADNR a comunicat Antreprenorului că nu sunt îndeplinite condiţiile de imprevizibilitate. Studiul de fezabilitate arată că în zonă sunt alunecări de teren şi recomandă studii geo aprofundate, acest aspect fiind inclus în disputele dintre părţi;

- Având în vedere întârzierile, precum şi nerespectările clauzelor contractuale, CNADNR a formulat un număr de 10 revendicări către Antreprenor, parte din ele au fost soluţionate, parte nu;

- Pe parcursul derulării lucrărilor au fost emise 275 rapoarte de neconformitate, din care 249 Consitrans, 26 DRDP Braşov. Acestea au constatat următoarele deficienţe în sarcina Antreprenorului: neconformitatea materialelor utilizate sau neaprobarea acestora de către Beneficiar, nerespectarea de către Antreprenor a prevederilor Contractului şi ale Caietului de sarcini, nerespectarea de către Antreprenor a proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie, nerespectarea de către Antreprenor a prevederilor legii nr. 10/1995 privind calitatea construcţiei".

Potrivit Ministerului Transporturilor, antreprenorul va proiecta, executa şi termina lucrările în conformitate cu prevederile contractului şi va remedia orice defecţiuni ale lucrărilor.

"Beneficiarul (CNADNR, n.r.) nu a urmărit corespunzator derularea contractului şi nu a aplicat prevederile acestuia, nu s-a asigurat ca au fost soluţionate toate revendicările sale privind calitatea execuţiei, nu a luat în calcul executarea garanţiei de bună execuţie şi nu a promovat oportunitatea şi necesitatea rezilierii contractului", susţine ministerul.

Transporturile fac referire şi la un contract de furnizare şi punere în funcţiune a 16 instalaţii de cântărire, încheiat în 2012, unde de asemenea CNADNR a comis o serie de nereguli.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb