MINISTRUL APĂRĂRII: "Achiziţia de rachete Patriot - una dintre posibilele soluţii pentru apărarea antiaeriană"

Stelian Bădescu
Companii #Apărare / 1 mai 2017

Gabriel Leş (Sursa foto: Facebook)

Gabriel Leş (Sursa foto: Facebook)

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a declarat, duminică, la TVR1, că sistemul de rachete Patriot este una dintre posibile soluţii avute în vedere pentru apărarea antiaeriană deoarece este un "sistem încercat în luptă" şi cu "preţ echilibrat", dar încă nu a fost luată o decizie în acest sens.

Gabriel Leş a afirmat, citat de Agerpres: "Aceste rachete Patriot de care s-a discutat în ultimele zile este apărarea antiaeriană care este extrem de importantă pentru România în acest moment. Patriot este una dintre posibilele soluţii pe care le avem în vedere, este un sistem foarte bun, este un sistem încercat în luptă, un sistem care, din estimările noastre actuale, are un preţ echilibrat. Aş vrea să specific de la bun început, am discutat până acum şi vom discuta de apărarea antiaeriană cu nişte cerinţe operaţionale care să răspundă categoriilor de forţă, nu avem încă luată o decizie în acest sens".

El a spus că sunt "aproximativ două-trei-patru soluţii mondiale" pentru acest tip de apărare antiaeriană, adăugând că nu fiecare ţară produce astfel de sisteme.

Întrebat despre criticile aduse acestui sistem că ar fi prea vechi, ministrul Apărării a subliniat că specialiştii şi tehnicienii din cadrul MApN vor fi cei care vor spune care sistem corespunde cerinţelor.

Leş a adăugat: "Eu nu am discutat în acest moment de un anumit sistem, discutăm de apărarea antiaeriană şi toţi specialiştii şi tehnicienii din cadrul MApN, din categoriile de forţă, vor fi cei care vor spune că acest sistem sau alt sistem vor corespunde cerinţelor stabilite de către categoriile de forţă. Acest sistem nici nu este pentru apărare antibalistică, ci este vorba de un sistem de apărare antiaeriană împotriva tuturor avioanelor posibile. Aşa şi apărarea împotriva rachetelor de croazieră e un alt lucru. La momentul la care vom avea o soluţie în această direcţie, venim şi o anunţăm public pentru că până la urmă asta este intenţia noastră, să fim extrem de transparenţi".

Ministrul a subliniat că pentru achiziţiile care depăşesc 100 milioane de euro trebuie aprobarea Parlamentului şi în acest sens a trimis o scrisoare forului legislativ pe care a susţinut-o în faţa comisiile de specialitate.

Leş a precizat: "În urmă cu o lună de zile am trimis la Parlament şi am avut în memorandum în Guvern cu prezentarea acestor 8 programe de înzestrare majoră care sunt cuprinse şi în o hotărâre a CSAT: discutăm despre apărare antiaeriană, despre corvete, achiziţia de corvete, despre C4I care înseamnă comandă-control, parte de senzoristică, MLRS sunt rachetele cu bătaie foarte lungă, transportoare multifuncţionale 8x8, 4x4 blindate. Aceste scrisori au fost trimise la Parlament, am susţinut aprobarea acestora în Parlament în comisiile de specialitate. Aşteptăm ca aceste scrisori să ne revină la MApN ca să putem porni aceste programe, aceste proceduri".

Legat de achiziţia de corvete, Leş a susţinut că acest program nu s-a oprit, ci se aşteaptă aprobarea Parlamentului.

El a mai spus: "Discutăm de o sumă care depăşea un miliard de euro vizavi de aceste corvete. Acest program nu s-a oprit, Statul Major al Forţelor Navale are nevoie de o astfel de modernizare, de o astfel de tehnică nouă. După ce o să avem aceste scrisori, o să pornim şi o să vedem care este soluţia cea mai potrivită. Bineînţeles, conform programului de guvernare, este o chestiune la care ţin enorm de mult, să vedem cât din aceste programe noi dorim să le pornim începând din acest an, pentru că niciunul nu se va finaliza în acest an, astfel de produse nu le găseşti pe rafturile magazinelor, trebuie să le comanzi, cât vom reuşi să integrăm şi în industria noastră de apărare".

În privinţa avioanelor F16, ministrul a menţionat că, în acest moment, sunt în înzestrare nouă avioane F16 şi urmează ca, "undeva la sfârşitul acestui an, septembrie-octombrie", să sosească ultimele 3 avioane care erau prevăzute în contractul guvernamental cu Statele Unite prin care s-au modernizat aceste avioane la cerinţele actuale.

Leş a mai spus: "Discutăm de 20 până la 36 de avioane o a doua escadrilă care ar trebui să intre în înzestrarea Armatei României, bineînţeles după ce aceste avioane vor fi modernizate. Ca o cerinţă suplimentară pe care o avem şi la care nu dorim să renunţăm, ca MApN, ca Guvern al României, este ca aceste avioane să încercăm să le modernizăm, să le upgradăm aici într-o facilitate din România. Asta ar face posibilă inclusiv finanţarea acelui Centru de mentenanţă care ne-ar da posibilitatea ca să executăm toate operaţiunile pentru operaţionalizarea acestei capabilităţi".

El s-a referit şi la achiziţia de elicoptere, subliniind că, până la sfârşitul acestei luni, va fi finalizată concepţia elicopterului care ar trebui să înzestreze armata României, în condiţiile în care elicopterele IAR încep să-şi consume resursa de zbor.

Ministrul a adăugat: "După ce vom avea această concepţie de zbor, nu doar pentru forţele aeriene ci şi terestre (...) atunci vom veni cu o soluţie de achiziţie pentru această capabilitate. Bineînţeles, în măsura în care vom reuşi să producem în ţară aceste elicoptere, ar fi de dorit acest lucru. Va trebui să înlocuim toată flota de elicoptere IAR, în condiţiile în care undeva prin 2025-2026-2027 foarte multe dintre elicopterele pe care le avem îşi vor consuma resursa de zbor".

În legătură cu transportoarele blindate, Gabriel Leş a menţionat că este necesară achiziţionarea unui număr de 400-500 de transportoare.

Ministrul a conchis: "Ştim cu toţii că ceea ce folosim în acest moment, în afară de câteva bucăţi comandate în ultimii 10 ani de zile care răspund unor cerinţe actuale, celelalte sunt capabilităţi vechi, unele au chiar 20-30-40 de ani de zile, nu mai răspund nici cerinţelor de securitate actuale. Va trebui să comandăm. Necesitatea este destul de mare. Discutăm de un necesar de peste 400-500 bucăţi de transportoare 8x8, inclusiv varianta 4x4".

Ponta: "România trebuie să decidă să achiziţioneze tehnică de luptă doar de producţie americană"

Fostul premier Victor Ponta a afirmat duminică, într-o postare pe pagina sa de socializare, că Executivul, CSAT şi Parlamentul trebuie să decidă să achiziţioneze tehnică de luptă doar de producţie americană, deoarece românii sunt săraci şi trebuie să cheltuie cu o gândire pragmatică.

Ponta a menţionat: "Trebuie luate de către Guvern şi CSAT (şi apoi votate în Parlament) alte două decizii: 1. Pentru că suntem săraci şi trebuie să cheltuim banii şi cu o gândire pragmatică achiziţionăm tehnică de luptă doar de producţie americană!!! Nu suntem nici bogaţi ca Arabia Saudită şi nici nechibzuiţi ca Grecia să luăm de la toţi. 2. Ne ţinem de cuvânt şi de o logică strategică şi primul lucru cumpărăm a doua escadrilă de avioane F16 (plus, dacă se poate, Rachete defensive «Patriots») ca să contăm în Secolul 21 - nu în războaie care nu vor mai exista decât în cărţile de istorie. Asta înseamnă gândire strategică şi decizii în interes naţional. Altfel vom continua să mutăm steagurile la conferinţele de presă şi să scufundăm nave ruseşti cu vapoare cu oi!!!!".

El a subliniat că la şapte ani de la semnarea Parteneriatului Strategic, "liderii români au dat din gură şi au făcut fix nimic", cu excepţia achiziţionării celor douăsprezece avioane F16 şi operaţionalizării Bazei de la Deveselu. Ponta a adăugat că americanii aşteaptă de la liderii români decizii şi bani investiţi în dotările militare, în condiţiile în care SUA este singurul aliat al ţării noastre care poate să şi livreze securitate.

Fostul premier a mai afirmat: "Americanii aşteaptă decizii şi bani - cu recunoştinţa aţi văzut ce mult mi-a «mulţumit» mie şi celor din PSD Dl Ambasador Klemm că am luat F16 şi am făcut Deveselu ....În 7 ani de la Semnarea Parteneriatului Strategic cu SUA toţi liderii români au dat din gură mult şi au făcut fix nimic - cu două excepţii : 1. decizia Guvernului din 2013 prin care am achiziţionat şi plătit modernizarea celor 12 avioane multirol F16 - ( acum toţi îşi fac poze şi se laudă cu ele) 2. Munca efectivă a Guvernului pentru infrastructura şi operaţionalizarea Bazei de la Deveselu ( aici în mod special s-au implicat Mircea Duşa, Gabi Oprea şi Liviu Dragnea - niciunul nu a fost invitat la Ceremonia de deschidere)! În rest vorbe, minciuni, aberaţii şi iar multe vorbe".

El a mai menţionat că în relaţia cu SUA nu sunt suficiente numai promisiunile preşedintelui ţării, Guvernului şi ale unor lideri politici referitoare la înzestrarea militară.

Ponta a adăugat: "În stilul nostru de băşcălie (la care categoric putem fi campioni mondiali) unii ar putea spune că e clar că nu ne trebuie corvetele pe care Cioloş dorea să le cumpere la preţ dublu din Olanda/ şi nici transportoarele blindate pe care nişte smecheri suspuşi şi transpartinici tot ne împing să le luăm din Germania - de parcă ne pregătim iar pentru Al Doilea Război Mondial sau vrem neapărat să oferim ţinte de antrenament pentru rachetele şi aviaţia altora. Însă pe 24-25 mai la Bruxelles are loc Summitul NATO / noi vom fi reprezentaţi «activ şi dinamic» de dl. Iohannis, care va fi pomenit în ştiri doar dacă iar mută din greşeală steagul Marii Britanii. Altfel vorbele goale ale Doamnei Dobrovolschi şi gata. Ori singurul nostru aliat militar care poate să şi livreze securitate (vorbesc de SUA) aşteaptă mai mult de atât. Promisiunile şi ale preşedintelui şi ale Guvernului (normale) ca şi ale unor lideri politici (cam ridicole) care vor să se arate că ei decid sau fac concurs de proamericanism nu sunt suficiente".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. De ce nu producem si in Romania macar o aripa din acest produs? Am cumparat F16 iar in Romania avem o fabrica de avioane la Craiova unde am putea produce o piesa din F16 ca sa traim si noi in urma achizitiilor. Doar o piata de desfacere? Atunci ne meritam soarta!

    Rolul achizitiei? Aparare antiaeriana a patriei? Cine este potentialul agresor: Rep.Moldova, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Ungaria? Mergem mai departe: Grecia, Turcia, Croatia, Austria Slovacia, Polonia, Bielorusia ? Mergem mai departe : Rusia? Mai are rost sa facem analiza cu acesta tara si sistemele ei de rachete? Si atunci, rezulta concluzia ... iar ne baga americanii "deep throat" (traducere pentru cei ce se gindesc la prostii - adinc pe gatlej ca la curcan inainte de taiere) un angajament comercial "reciproc" avantajos, ca si cu Deveselu si cu Kogalniceanu si cu F-16 si cu Cincu si cu Smardanul si cu alte locatii de care nu mai stim, dar stiam ca.sunt romanesti si se foloseau la pregatirea pentru apararea patriei cind eram in Pactul de la Varsovia si nu pentru atac sau pregatire tactica de stationare de ocupatie, decind in NATO, in Afganistan, Irak, fosta Jugoslavie si pe unde o mai fi "interesul" tarii .... al carei tari oare? La istorie in manuale eram dati ca exemplu de pacifisti, ce ne vedeam de ale noastre in tara noastra. Ne-am schimbat sau ne-au schimbat prin manipulare, pe noi ca populatie si pe politicieni si guvernanti prin santaj, avind in vedere calitatea clasei politice?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb