MINISTRUL COMUNICAŢIILOR, DAN NICA: "Concurenţa în telecom va fi relansată de găzduirea operatorilor virtuali"

A.D.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 2 noiembrie 2012

Dan Nica

Dan Nica

Recenta licitaţie pentru alocarea spectrului de frecvenţă, model de transparenţă şi nediscriminare pentru alte licitaţii de profil, va contribui, prin găzduirea unor operatori virtuali de către cei trei mari operatori, la relansarea concurenţei din sectorul telecomunicaţiilor, a declarat, ieri, Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Dan Nica, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Concurenţei.

"Lansarea serviciilor de tip 4G va avea un impact uriaş în ceea ce priveşte investiţiile în sector, la fel cum a avut şi incurajarea investiţiilor pe termen mediu şi lung", a spus domnia sa.

Ministrul Dan Nica şi-a exprimat, însă, speranţa că nu se va merge într-atât de departe cu competiţia în telecom încât să nu mai existe resurse pentru investiţiile de capital şi nevoia de acces la noile servicii să fie pusă în pericol.

Pentru a veni în sprijinul operatorilor, a fost adoptată legea privind infrastructurile telecom, potrivit căreia dezvoltarea în comun a infrastructurii telecom se va putea face fără aviz.

Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii de Reglementare în Telecomunicaţii (ANCOM), prezent la acelaşi eveniment, a spus că operatorii locali vor putea lansa serviciul 4G începând cu a doua jumătate a acestei luni, după ce instituţia va adopta un proiect de decizie aflat, în prezent, în dezbatere publică.

Conform unui proiect de decizie al ANCOM, operatorii care deţin licenţe de utilizare pentru benzile de 900 MHz şi 1.800 MHz (Orange, Vodafone şi Cosmote) vor putea oferi şi servicii de comunicaţii 4G prin intermediul tehnologiilor LTE sau WIMAX în aceste frecvenţe.

De asemenea, al patrulea operator de pe piaţă, RCS&RDS, va putea oferi servicii de acest tip după începerea perioadei de valabilitate a licenţei pentru spectru în banda de 900 MHz, câştigată in urma licitaţiei din acest an.

Începând din 2014, tehnologia 4G va putea fi implementată şi în benzile de 800 MHz şi 2.600 MHz, ca urmare a licitaţiei organizate în acest an de ANCOM.

Televiziunea digitală terestră, unul dintre sectoarele în care ţara noastă nu excelează, dar pentru care are, potrivit Ministrului Comunicaţiilor, obligaţie expresă de implementare, a fost lipsită de baza legislativă care s-ar afla, în prezent, în lucru.

De reglementare urmează să beneficieze şi serviciile poştale. Dacă de la 1 ianuarie 2013 piaţa va fi des­chisă complet, eliminându-se drepturile rezervate ale Poştei Române, ministrul de resort speră ca noua bază legislativă să contribuie la eliminarea pieţei negre la aceste drepturi, care s-ar ridica la cinci milioane euro.

În urmă cu două săptămâni, ANCOM a amendat, pentru a treia oară, compania S.C. DIRECT POST SERVICES S.R.L cu suma de 40.000 lei şi i-a suspendat, temporar, dreptul de a presta servicii poştale pentru încălcarea dreptului rezervat Poştei Române de a trimite corespondenţă în greutate de până la 50 grame, la un tarif mai mic de 2 lei/trimitere.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb