Uniunea Europeană (UE) ar trebui să admită în continuare că industria britanică a serviciilor financiare îndeplineşte standardele de reglementare echivalente, atunci când se va încheia perioada de tranziţie post-Brexit, la 31 decembrie 2020, a afirmat, ieri, ministrul britanic de Finanţe, Sajid Javid, transmite Reuters, conform Agerpres.
"În prima zi vom avea exact aceleaşi reglementări", a declarat Javid în Parlament, după ce a fost întrebat de un parlamentar dacă ar fi rezonabil pentru UE să acorde industriei asigurărilor din Marea Britanie un acces mai redus decât se acordă Insulelor Bermude.
"În condiţiile în care făurim o nouă relaţie cu prietenii noştri europeni, serviciile financiare vor fi o parte esenţială din asta", a precizat ministrul.
Javid a scris ieri în ziarul britanic City A.M. că vrea o relaţie durabilă privind serviciile financiare, care să reziste în deceniile următoare. El a cerut UE ca Marea Britanie să beneficieze de politica de echivalenţă în domeniul serviciilor financiare.
Conform unui recent comunicat al Comisiei Europene, echivalenţa UE a devenit un instrument important în ultimii ani, încurajând integrarea pieţelor financiare mondiale şi cooperarea cu autorităţile ţărilor terţe. UE evaluează contextul general de politici şi în ce măsură regimurile de reglementare ale unei anumite ţări terţe conduc la aceleaşi rezultate ca propriile sale norme. O decizie de stabilire a echivalenţei, care este o măsură unilaterală a Comisiei Europene, le permite autorităţilor UE să se bazeze pe normele existente în ţările terţe şi pe supravegherea efectuată de acestea, participanţii pe piaţă din ţări terţe care îşi desfăşoară activitatea în UE având astfel obligaţia de a respecta doar un singur set de norme.
În plus faţă de aplicarea standardelor prevăzute în politicile comunitare, negociatorul european Michel Barnier a prezentat recent şi alte condiţii pe care le va pune UE pentru a accepta un acord de liber schimb cu Marea Britanie.
"Bunurile care intră în UE vor fi supuse verificărilor reglementare", a indicat negociatorul european, adăugând că nu va exista o recunoaştere reciprocă a regulilor privind serviciile financiare.
Acesta din urmă aspect înseamnă că băncile şi celelalte instituţii financiare stabilite în Regatul Unit nu îşi vor mai putea oferi serviciile în mod automat oriunde în UE, ceea ce ar avea un impact negativ major asupra City-ului londonez.
Divizia de supervizare a Băncii Centrale Europene (BCE) a procesat aproximativ 25 de cereri de licenţă de la băncile care se relochează în zona euro şi estimează că, în urma Brexitului, 42 de bănci din zona euro îşi vor menţine sucursalele în Regatul Unit.
Instituţiile financiare cu sediul în Londra trebuie să solicite o licenţă nouă sau să o extindă pe cea actuală pentru a putea oferi servicii bancare în blocul comunitar şi după Brexit.
Băncile care vor acces la Uniunea Europeană, după Brexit, trebuie să-şi înfiinţeze mai mult decât "o cochilie goală'' în blocul comunitar, a avertizat, recent, Autoritatea Bancară Europeană (EBA), ceea ce ar putea determina un exod mai amplu al locurilor de muncă şi al afacerilor din Londra.