Şeful diplomaţiei române, Cristian Diaconescu, se va afla, luni după-amiază, la Roma, unde va avea convorbiri cu omologul său italian, Franco Frattini, referitoare la relaţiile bilaterale, mediul de afaceri româno-italian şi problemele cetăţenilor români din Peninsulă.
"Am fost invitat de domnul Frattini ca, după reuniunea CAGRE, de luni, de la Bruxelles, împreună să ne suim în avionul domniei sale, să mergem la Roma şi să avem o discuţie despre toate aceste aspecte apărute (acuzaţii ale unor oficiali italieni că România "nu-şi ia infractorii acasă" - n.r.), inclusiv să ieşim în faţa presei şi am acceptat", a declarat, marţi, 17 februarie, ministrul Cristian Diaconescu, la o emisiune televizată.
Vizita intervine într-un moment în care relaţiile dintre România şi Italia sunt tensionate, ca urmare a unor infracţiuni, între care violuri şi jafuri, în care au fost implicaţi cetăţeni români sau presupuşi imigranţi români, atât ca autori, dar şi ca victime. Autorităţi şi demnitari italieni, opinia publică, precum şi presa din Peninsulă au adoptat în ultimile săptămâni un discurs şi o atitudine tot mai agresive la adresa comunităţilor româneşti, în ansamblu, ceea ce a determinat reacţia autorităţilor române.
Astfel, secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Mazuru, i-a solicitat ambasadorului Italiei la Bucureşti, Mario Cospito, pe 6 februarie, în cadrul unei audienţe la MAE, ca autorităţile italiene să ia măsuri ferme pentru prevenirea şi combaterea actelor de xenofobie îndreptate împotriva românilor din Italia.
Mazuru a subliniat, cu această ocazie, că autorităţile române doresc ca persoanele care încalcă legea să fie judecate şi condamnate şi că acordă sprijin pentru combaterea infracţionalităţii imigranţilor români din Italia, dar a solicitat să se facă totul ca românii nevinovaţi şi imaginea acestora să nu fie afectate.
Apelul secretarului de stat a intervenit după o serie de incidente în care românii din Italia fuseseră vizaţi de atacuri şi agresiuni din cauza originii lor.