Ministrul finanţelor cere să ne verificăm informaţiile

MAKE
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 ianuarie 2019

Eugen Teodorovici

Eugen Teodorovici

MAKE

Eugen Teodorovici vrea să modifice o lege care nu există: "Nu ştiu dacă presa este obligată prin lege să verifice înainte informaţiile şi pe urmă să le publice - dar o să verific personal acest lucru - şi dacă nu există în lege o să propun eu modificarea aceasta, inclusiv o amendă."

Deja, ar cam trebui să plătesc amenda despre care pomeneşte Teodorovici, pentru că am preluat citatul de mai sus de pe fluxul de ştiri de ieri al Agerpres, fără să verific înainte informaţiile.

Întreaga presă - ziare, gazete, revis­te, posturi de televiziune şi radio sunt, zilnic, pasibile de această amendă a lui Teodorovici, pentru că preiau ştiri de la agenţiile de presă şi le dau publicităţii, fără să le verifice în prealabil.

Dar, desigur, dacă ne-am concentra, am putea elimina agenţiile de presă din presă, rezumându-ne la a publica numai şi numai acele ştiri culese de noi prin proprii reporteri, la faţa locului.

Întrebarea este dacă ştirile colectate de proprii reporteri nu ar trebui şi ele verificate înainte de publicare.

În acest scop, dispunem de variante de verificare:

1) Trimitem pe teren, pentru unul şi acelaşi subiect, doi reporteri care să se verifice între ei (dar am putea să trimitem 3, 4...n...n+1... reporteri, pentru că unul în plus nu strică niciodată pentru verificări, iar, în cazul că numărul lor ar atinge masa statistică, am putea organiza sondaje printre reporteri, ca să aflăm care este ştirea corectă, cu o probabilitate de +/-3%);

2) Dăm telefon la sursa ştirii şi întrebăm dacă este corect colectată, (ceea ce, desigur, ar fi posibil în cazul că ştirea este de la o conferinţă de presă, dar nu ar mai fi posibilă în cazul unui accident soldat cu morţi, decât dacă am folosi acel ser inventat de americani, care, injectat unui decedat recent, permite să mai vorbeşti cu el timp de 24 de ore dar, mă rog, el nu răs­punde);

3) Folosim maşina timpului în cazul cifrei de 2,92% deficit bugetar formulat de Darius Vâlcov pe pagina sa de Facebook (apropo, nu am verificat pagina lui de Facebook, ci m-am luat după alţii) care cifră, după cum afirmă Florin Cîţu, urmează să fie publicată oficial abia după 25 ianuarie (habar n-am de unde ştie el chestia asta, că n-am avut timp s-o verific) şi deci, nu putem publica cifra de 2,92%, decât dacă îl angajăm pe H.G. Wells, care, însă, pare să fie mort, conform zvonurilor circulând stăruitor în ultimii 73 de ani.

Există, însă, unele situaţii din presă, în care nu ştiu să aplic exigenţele lui Eugen Teodorovici, aşa cum se prezintă situaţia cu Gigi Becali, citat ieri de "Click":

"Eu dacă îi dădeam un pumn lui Syda îl adormeam direct, nu mai era nevoie ca să se mai scoale. Ăsta a fost norocul lui, că nu s-a sculat de pe scaun. Dacă se scula îl loveam, nu poţi lovi un om care stă pe scaun. Îl bat cu o mână, nu-mi trebuie două mâini. Dacă vreau, îl bat chiar cu mâna lui. După acest incident, a şi plecat şi i-am dat interzis să mai stea în Poiană", a declarat Gigi Becali pentru România TV."

Lăsând la o parte faptul că nu cred că cucernicul Gigi Becali se poate exprima ca un golan, mă întreb cum ar putea verifica "Click" că Gigi Becali poate să-l bată pe Syda cu o singură mână; desigur, România TV este mai aproape de sursa afacerii.

Singurul aspect liniştitor în problema verificării informaţiilor înainte de publicare este că legea pe care Teodorovici vrea să o modifice, nu există de fel.

Nu-i lege.

Ioc.

Dacă nu-i, atunci n-ai cum să o modifici şi cu atât mai puţin să-i mai adaugi şi o amendă.

Aşa să şi rămână!

CRISTI GODINAC, MEDIASIND:

"Libertatea de exprimare este pusă în pericol de tot felul de proiecte de lege"

În fiecare an libertatea de exprimare este pusă în pericol de tot felul de proiecte de lege, este de părere Cristi Godinac, Preşedintele Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind. Domnia sa ne-a transmis: "Din nefericire, nu este prima dată şi nici ultima când politicienii noştri spun şi fac lucuri trăsnite. În fiecare an libertatea de exprimare este pusă în pericol de tot felul de proiecte de lege. Să ne reamintim proiectul legii ştirilor pozitive şi negative prin care jurnaliştii ar fi fost obligaţi să scrie în proporţie de 50% ştiri pozitive şi 50% ştiri negative, proiectul legii jurnalistului, prin care angajaţii din zona editorială ar fi fost obligaţi să-şi facă anual test psihiatric, politizarea excesivă a conducerilor radioului şi televiziunii publice, desfiinţarea taxei radio-tv şi numirea în consiliile de administraţie a unor politruci, desfiinţarea taxei radio-tv şi transformarea instituţiilor publice de presă în instrumente de propagandă politică, introducerea în strategia naţională de apărare a sintagmei vulnerabilitatea presei la adresa siguranţei naţionale, ceea ce determină instituţiile de forţă să-i trateze pe jurnalişti la fel ca pe terorişti, precum şi multe alte exemple.

În ceea ce priveşte MediaSind, suntem pregătiţi în orice moment să reacţionăm şi să oprim, cu sprijinul membrilor noştri şi a organizaţiilor naţionale şi internaţionale la care suntem afiliaţi, orice demers prin care se încalcă libertatea de exprimare, precum şi drepturile jurnaliştilor. Iar 2019 abia începe..."

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Pe baza declaratiilor domnului Gigi Becali, daca sunt adevarate, se poate face un mic dosar penal pentru amenintari . Cum adica ," i-am dat interzis sa mai stea in Poiana" ?

    Teodorovici a vrut sa spuna ca sunt verificate doar acele informatii care aduc osanale PSD-ului si guvernului condus de PSD si ca doar ele ar trebui publicate (cum face Antena 3).

    Celelalte informatii, care nu convin PSD-ului sunt false si trebuie amendate publicatiile care indraznesc sa le publice.

    Teodorovici ameninta mass-media care nu canta osanale partidului comunist de guvernamant - ACESTA ESTE, DE FAPT, TITLUL ARTICOLULUI CARE CORESPUNDE REALITATII. 

    1.Gândire de stat.

    Individul crede că tot ce este poate fi doar după o lege scrisa. 

    Cu sancțiunile de rigoare. 

    Presa, se gândește el, trebuie să aibe o lege , ca sri , administrațiile locale, produsele accizabile, comerțul în general etc 

    Faptul că niște oameni scriu si alții citesc nu poate veni dinafară statului, omul confunda statul cu societatea. 

    Aceasta confuzie e omniprezenta, multi confunda cultura cu lecturile obligatorii pentru bacalaureat , religia cu liberele de sărbătorile oficiale  

    2. Întrecere între psd-sti , care e mai gigi duru, mai aberant, mai rtv-ist... 

    Teodorovici a mai scos dinastea (tot el propunea limitarea la un nr.de ani fix a dreptului unui roman de a lucra intr-o alta tara) 

    Omul a înțeles că nu prin RATIUNE va avea prim-plan acolo ..

    Deci dacă e bal-spital omul își încearcă , cicni, șansă de prea-marire. 

    1. Sunteti vechi ,monser, calomniati ,calomniati , ceva tot va ramane ! LIBERTATE pentru MINCIUNI ! Minciunea nu trebuie sanctionata ci ocrotita si cultivata (cand ne convine ) !

      La fel si infractorii, ei trebuie ocrotiti si cultivati in fruntea Camerei Deputatilor.

      orlando prezinta simptome similare tragatorilor de prafuri!

    Hai Make, incepi anul vaicarindu-te? cum adica de unde sa te inspiri/unde sa verifici?. La Bursa! nu Bursa este "sursa"? Noi de aici ne inspiram tot anul.

    1. Ca sa verificam daca Becali il poate bate pe Syda cu o singura mina, avem metoda prin care ii punem sa se bata si daca invinge Syda, atunci am verificat ca ce spune Becali este fals si atunci nu-i mai publicam declaratiile.

      Simplu.

      La multi ani! 

      La Multi Ani,

      Teodorovici e foarte dibaci. Vrea sa aduca scandalul Spiegel in discutie , unde un reporter premiat imens a inventat Reportage sociale cu tenta defaimatoare. Revenind la ministrul finantelor , cat ar fi de Dandy nu este naiv sa faca asemenea greseala de a maslui statisticile usor de verification. Presa internationala e in delir nefiind atatea comentare care sa descrie brutalitatea blondului. Daca o sa candideze la Cotroceni nu are concurenti. Tipul e mai exact ca Jason Statham, der aceea ii spun de acum The Mechanic. 

      e de-a dreptul indragostit electoratul din toate timpurile si locurile de strangatorii de biruri!

      si impartim calendare cu sefa ANAF si ministrul finantelor. Succesul este garantat

      Make, talcul este altul.

      Corect raspunsul.

    Verificati dar nu intrebati; de asta ne ocupam noi.

    Make, doar Becali lipsea in paginile Bursa pentru a fi mai "ziar economic"?

    1. ei fac concurenta cu Nastase care a jucat pe terenul familiei Flick, dupa ce industriasul si a vandut afacerile catre Deutsche Bank.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb