MINISTRUL FINANŢELOR, DARIUS VÂLCOV: "BNR trebuie să se implice mai mult în problema creditelor în franci, cu soluţii"

Alexandru Costea
Bănci-Asigurări / 9 februarie 2015

sursa foto: Facebook

sursa foto: Facebook

Isărescu: "Empatizăm cu cei care au ieşit în stradă, dar empatie nu înseamnă să încălcăm legea"

Întrebat dacă îşi va da demisia în cazul în care soluţia Guvernului nu va reprezenta un ajutor real, Vâlcov a răspuns: "Aici răspunde guvernatorul BNR"

"Nu cred într-o soluţie de stabilire a cursului la un nivel istoric printr-o hotărâre de Guvern sau printr-o lege în Parlament"

--------------

Actualizare 15:37 Vâlcov se întâlneşte, azi, cu reprezentanţii băncilor pentru a găsi soluţii la "criza francului"

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, se va întâlni în această seară cu şefii celor opt bănci care au în portofolii credite în franci elveţieni pentru a ajunge de comun acord la o soluţie pentru clienţii cu împrumuturi în această monedă, urmând să prezinte concluziile mâine în Comisia de Buget-Finanţe, potrivit surselor din presă.

"În această seară voi avea o întâlnire cu cele opt bănci care au credite în franci elveţieni să vedem ce putem să rezolvăm, iar soluţia la care vom ajunge o voi prezenta şi mâine la Camera Deputaţilor, unde voi fi prezent atât eu, cât şi conducerea Băncii Naţionale pentru a identifica variantele pe care noi le propunem pentru ieşirea din această criză", a declarat Vâlcov în conferinţa de presă susţinută alături premierul Victor Ponta, la finalul misiunii FMI în România.

Mâine are loc audierea conducerii BNR în Comisia de Buget-Finanţe-Bănci, alături de toate părţile implicate în problema creditelor în franci elveţieni.

Întrebat dacă discuţiile cu FMI au vizat şi conversia în lei a creditelor în franci elveţieni la un curs de schimb mai mic decât în prezent, ministrul a menţionat că nu a fost abordat acest subiect.

"Ei (FMI - n.r.) au cerut o legislaţie predictibilă şi lucrurile din Parlament merg în această direcţie", a precizat Ponta, care a completat că Legea insolvenţei persoanelor urmează să fie finalizată în Camera Deputaţilor.

--------------

Actualizare 14:21 Isărescu: "Empatizăm cu cei care au ieşit în stradă, dar empatie nu înseamnă să încălcăm legea"

Guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, a declarat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă, la prezentarea Raportului privind inflaţia, că BNR empatizează cu cei care au credite în franci elveţieni şi care protestează pentru soluţionarea problemelor apărute în urma aprecierii monezii elveţiene, însă, potrivit acestuia, "empatia nu înseamnă să încălcăm legea".

-------------

Banca Naţională a României (BNR) ar trebui să se implice "mult mai mult" în rezolvarea situaţiei persoanelor care au credite în franci elveţieni, întrucât deţine mijloacele prin care să se impună, şi să vină cu soluţii suplimentare după discuţii cu băncile, apreciază ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, potrivit surselor din presă.

"Aici (despre creditele în franci elveţieni - n.r.) vorbim de politica monetară, pe care o face Banca Naţională a României. Guvernul se ocupă de politica fiscal-bugetară. Cred şi mi-aş dori să văd Banca Naţională implicându-se mult mai mult în această problemă, mai ales că, din punctul meu de vedere, au şi mijloacele prin care pot să se impună. Băncile comerciale trebuie să îndeplinească destul de multe criterii impuse de Banca Naţională şi cred că pentru această situaţie Banca Naţională a României ar putea să aibă o discuţie mult mai aplicată cu aceste bănci astfel încât dumnealor să-şi dorească cât mai mult să reducă aceste credite", a declarat Vâlcov ieri într-o emisiune televizată.

El a arătat că statul poate oferi o parte a soluţiei de împărţire a poverii pentru debitorii cu credite în valută, referindu-se la măsura de rescadenţare cu facilităţi fiscale, urmând ca celelalte două părţi să fie asumate de bănci şi clienţi.

"Trebuie să se ajungă la următoarea idee, acest risc trebuie împărţit. Şi noi propunem în felul următor: o parte o preia statul român şi mai rămân două părţi pe care trebuie să le preia altcineva. Cine altcineva decât clienţii şi băncile?", a afirmat Vâlcov.

Ministrul şi-a exprimat speranţa ca parlamentarii să adopte în această lună sau cel mai târziu în martie "Electorata" îmbunătăţită, măsură redenumită "Scade rata".

Programul se adresează debitorilor cu venituri de cel mult 3.000 de lei brut. După primii doi ani, în care rata scade cu până la 35%, în următorii ani ai rescadenţării debitorul beneficiază de o deducere a impozitului de venit de maxim 240 de lei lunar.

"Pe cei cu venituri mici şi împrumuturi mici această măsură îi ajută 100%. Bineînţeles că cei care au venituri mai mari de 3.000 de lei nu se încadrează în această soluţie. De aceea credem că trebuie să fie acest efort al Guvernului dublat de o implicare mult mai accentuată a Băncii Naţionale a României. Banca Naţională trebuie să vină cu soluţii suplimentare, care să reiasă din discuţiile cu băncile comerciale", a punctat ministrul Finanţelor.

Întrebat dacă este dispus să-şi dea demisia în cazul în care soluţia propusă de Guvern nu va reprezenta un ajutor real pentru clienţii băncilor cu probleme, Vâlcov a spus că nu vede de ce trebuie să părăsească postul de ministrul al Finanţelor dacă nu se rezolvă o problemă monetară a României, în condiţiile în care el se ocupă de politica fiscal-bugetară.

"Aici răspunde guvernatorul Băncii Naţionale, este politica monetară a României, să nu confundăm politica monetară cu cea fiscal-bugetară", a afirmat reprezentantul Guvernului.

Pe de altă parte, el a reiterat ideea că nu vede viabilă o măsură pentru rezolvarea problemei pe cale legislativă în ceea ce priveşte conversia creditelor la alt curs decât cel din ziua operaţiunii.

"Nu cred într-o soluţie de stabilire a cursului la un nivel istoric printr-o hotărâre de Guvern sau printr-o lege în Parlamentul României pentru că orice om care ştie cât de cât economie înţelege riscul la care ar fi supusă România dacă acest lucru s-ar întâmpla printr-o soluţie legislativă. Riscul sau pierderile ar putea fi mult mai mari", a menţionat Vâlcov.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Nu este treaba guvernului sa se amestece in problemele bancilor.Asa problema se pune si la cei imprumutati in dolari sau euro .De ce sa se imparta datoria unora la intrega societate?

    este necesara legea falimentului personal, nu porcaria aia de electorata cusuta si peticita aiurea. dar, tu valcove, raspunzi pentru ceva? sau esti doar o paiata cu sprancene pensate? ai ceva in tartacuta aia a ta ca sa vii cu o solutie viabila? cum faci tu ca BNR sa se implice? il gadili la talpi pe isarescu? nu credeam ca dupa petreasca se poate sa avem un ministru de finante mai patetic, insa acum am ajuns sa o regret pe petreasca

    cred ca ministrul nostru de finante este in conflict de interes, domnia sa vine din banci:Inainte de a deveni primar al Slatinei in 2004, Valcov a fost director general al Bancii Populare Romane pentru Dezvoltare - filiala Slatina (2000 - 2004) si director economic al SC Octogon SRL.

    Este necesar ca BNR si Gurenul sa se implice in rezolvarea acestei probleme, care nu este singura care-i afecteaza pe cetatenii romanii. In conditiile in care forta de munca activa pleaca masiv din Romania, cred ca statul ar trebui sa se preocupe cu prioritate de crearea unor conditii decente pentru cei din tara si sa-si protejeze cetatatenii, mai importanti pentru viitorul tari decat orice altceva. Fara forta activa de munca si fara bunastare nu stiu cum va arata viitorul Romaniei. Daca o mare parte dintre acesti oamenii isi vor pierde casele, probabil multi vor pleca sa lucreze in afara.

    1. cei cu venituri mici au impozite mici.spre exemplu la un salariu NET de 2000 exista un impozit de 246 ron daca deducerea personala este minima (adica nu are copii nu e handicapat etc) la o rata care a crescut cu 800 ron /luna asta este frectie la un picior de lemn.ce te faci peste 2-3 luni daca cand se va scumpi titiul si francul sare la 6-7 lei?

    Nu inteleg de ce nu se face ca in America, nu am cunostiinta daca mai este pe undeva. Impozitul pe venit sa se aplice dupa ce sunt scazute datoriile catre stat si catre banci. Stiu sigur ca in America daca ai un credit din brut este scazuta rata iar ce ramane se impoziteaza. Noi acum platim dublu impozit

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb