MINISTRUL FINANŢELOR PUBLICE: MFP plănuieşte să împrumute 5 miliarde lei, în februarie

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 februarie 2020

Florin Cîţu: "În luna februarie, MFP a anunţat că are în plan să împrumute 5 miliarde lei. Bineîn-ţeles, este vorba de o ţintă. Totul depinde de condiţiile pieţei, iar suma finală poate să fie mai mare sau mai mică. Dar de ce trebuie să se împrumute MF? Două motive: deficitul bugetar estimat pentru acest an; plata împrumuturilor care vin la scadenţă din anii anteriori. De aceea, eu doresc surplus la buget".

Florin Cîţu: "În luna februarie, MFP a anunţat că are în plan să împrumute 5 miliarde lei. Bineîn-ţeles, este vorba de o ţintă. Totul depinde de condiţiile pieţei, iar suma finală poate să fie mai mare sau mai mică. Dar de ce trebuie să se împrumute MF? Două motive: deficitul bugetar estimat pentru acest an; plata împrumuturilor care vin la scadenţă din anii anteriori. De aceea, eu doresc surplus la buget".

Florin Cîţu: "Suma finală poate să fie mai mare sau mai mică"

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) plănuieşte să împrumute 5 miliarde lei în luna februarie, dar totul depinde de condiţiile pieţei, iar suma finală poate să fie mai mare sau mai mică, a anunţat, ieri, ministrul finanţelor Florin Cîţu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Oficialul a subliniat: "În luna februarie, MFP a anunţat că are în plan să împrumute 5 miliarde lei. Bineîn-ţeles, este vorba de o ţintă. Totul depinde de condiţiile pieţei, iar suma finală poate să fie mai mare sau mai mică. Dar de ce trebuie să se împrumute MF? Două motive: deficitul bugetar estimat pentru acest an; plata împrumuturilor care vin la scadenţă din anii anteriori. De aceea, eu doresc surplus la buget. Să plătesc împrumuturile făcute de socialişti din surplus şi să nu fie nevoie să mă împrumut din nou. Lucrurile sunt simple şi mă miră că există confuzie şi nu doar la socialişti. Cum am ajuns aici? Foarte simplu. Socialiştii de la PSD sunt incompetenţi, iresponsabili şi interesaţi doar de buzunarul propriu, nu de sănătatea economiei. Au trecut prin Parlament două legi cu impact bugetar negativ major - fără surse de finanţare - Legea salarizării şi Legea pensiilor. Astfel, în fiecare lună de la buget se plătesc:

- aproximativ 11 miliarde de lei pentru pensii şi ajutoare sociale. Doar legea pensiilor votată de PSD anul trecut înseamnă că în fiecare luna 2 miliarde lei trebuie luaţi de undeva - PSD nu a indicat sursa de finanţare;

- aproximativ 9 miliarde lei salarii în sectorul bugetar. Şi aici sunt aproa-pe 2,5 miliarde lunar care nu au sursă de finanţare;

- aproximativ 4 miliarde lei pentru medicamente şi bunuri şi servicii;

- aproximativ 1 miliard de lei pentru subvenţii agricultură în avans.

Mai sunt şi alte cheltuieli, dar aces-tea sunt majore".

Florin Cîţu subliniază că "se vede clar că avem 4,5 miliarde lei fără acoperire şi banii trebuie luaţi de undeva". Ministrul finanţelor apreciază: "PSD, când a trecut legile prin Parlament, le-a lăsat fără sursa de finanţare - subminarea economiei naţionale? Nu există secrete aici. Anunţ la început de an necesarul de finanţare pentru tot anul. La început de lună, ţinta pentru luna respectivă. Pieţele ştiu când încerc să împrumut de pe piaţa locală. Ce fac eu diferit? Ţintesc surplus bugetar pe termen mediu. Pieţele au încredere şi ne premiază cu dobânzi mai mici. Doar aşa pot să reduc datoria publică şi implicit sumele împrumutate. Deja am început cu un deficit mai mic în 2020".

Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat, în ianuarie, de pe pieţele externe, 3 miliarde euro, prin lansarea a două serii noi de obligaţiuni, cu maturităţi de 12 ani şi 30 de ani, în cadrul Programului-cadru de emisiuni de titluri de stat "Medium Term Notes".

Suma de 3 miliarde euro este egală cu recordul atins în martie anul trecut, în ocazia unui împrumut extern. MFP s-a mai împrumutat de pe pieţele străine în luna iulie a anului trecut, când a obţinut 2 miliarde euro prin vânzarea de eurobonduri cu maturităţi la 12 şi 30 de ani.

Anul trecut, necesarul de finanţare de pe pieţele externe a fost de 4,25 miliarde euro, Guvernul împrumutându-se peste 5 miliarde euro. Pentru anul în curs, necesarul de finanţare în valută din afara ţării este preconizat la 6 miliarde euro.

Emisiunea din ianuarie este adminis-trată de BNP Paribas, Citi, RBI, SocGen şi Unicredit, conform Ordinului de ministru publicat în Monitorul Oficial, care subliniază că suma aferentă emisiunii este utilizată pentru finanţarea deficitului bugetar, refinanţarea şi rambursarea anticipată a datoriei publice guvernamentale, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare privind datoria publică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb