Germania ar trebui să-şi regândească interdicţia de a permite noi foraje pentru petrol şi gaze în Marea Nordului, în timp ce încearcă să-şi reducă dependenţa de energia rusă din cauza invaziei Ucrainei, a declarat duminică ministrul de Finanţe Christian Lindner, informează news.ro.
În cadrul acordului de coaliţie dintre social-democraţii cancelarului Olaf Scholz, Verzii şi Liber Democraţii (FDP) ai lui Lindner, Germania nu va acorda noi autorizaţii pentru forarea de petrol şi gaze în Marea Nordului dincolo de cadrul existent.
"Trebuie să punem la îndoială decizia din acordul de coaliţie. Ca urmare a evoluţiei preţurilor de pe piaţa globală, acest lucru pare mai economic", a declarat Lindner pentru ziarul Tagesspiegel.
Germania, care depinde de Rusia pentru două treimi din importurile sale de gaze naturale, încearcă urgent să crească sursele alternative de energie, inclusiv construirea primului său terminal de gaze naturale lichefiate (GNL).
Cu toate acestea, Lindner a spus că cel puţin pentru o perioadă de tranziţie, cea mai mare economie a Europei va avea în continuare nevoie de petrol şi gaze.
"În contextul geopolitic schimbat, cred că este recomandabil să examinăm întreaga strategie energetică a ţării noastre fără nicio interdicţie de gândire", a spus el.
În ciuda creşterii puternice a preţurilor carburanţilor la benzinării, Lindner a respins o reducere temporară a taxei pe vânzări de la 19% la 7% pentru benzină şi motorină, aşa cum au sugerat unii politicieni.
"Dacă conservatorii cer o frână pentru preţul combustibilului, trebuie să spună ce vor să taie din buget. Sau să recunoască că sunt pregătiţi să îşi asume noi datorii pentru asta", a spus el, adăugând că este, de asemenea, împotriva introducerii unei limite de viteză pe autostrăzile germane.