La fostul combinat de utilaj greu Fortus SA se impune un control mai amplu pentru a verifica îndeplinirea obligaţiilor de către Casa de Insolvenţă Transilvania, a declarat ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, într-o conferinţă de presă susţinută vineri la Iaşi, anunţă Agerpres.
Ministrul Liviu Pop a spus în urma unei întâlniri avute cu reprezentanţi ai Fortus SA că a constatat că "lucrurile sunt foarte complicate", motiv pentru care va adopta o măsură clară doar după finalizarea verificărilor efectuate de Corpul de Control şi a raportului care se află în curs de finalizare la AVAS.
"Aşteptăm finalizarea acestui raport. În paralel vom avea o discuţie permanentă cu reprezentanţii salariaţilor care au câştigat în instanţă drepturile salariale precum şi cu reprezentanţii celor care doresc să menţină în activitate această unitate, care au argumente necesare, dar nu ştim cât de suficiente sunt pentru menţinerea activităţii la acest combinat. Nu ne propunem să luăm o decizie în viteză la această problemă. Ne propunem, pe de-o parte, să avem şi locuri de muncă, iar, pe de altă parte, să putem plăti şi obligaţiile către angajaţi în aşa fel încât toată lumea să fie mulţumită", a spus ministrul Liviu Pop.
Prezent la conferinţa de presă, primarul Gheorghe Nichita a declarat că la astfel de discuţii între reprezentanţii autorităţilor centrale şi cei ai Fortus SA a asistat şi în 2009 când PSD avea preşedinţia AVAS iar Mircea Geoană căuta un plan de reorganizare pentru a salva combinatul de utilaj greu. Totodată, Nichita a acuzat că fostul şef al ANAF Sorin Blejnar se află în spatele Casei de Insolvenţă Transilvania, cea care a fost administratorul judiciar al Fortus SA.
"Am aflat că de fapt cel care asigură lichidarea Fortusului este pe ramura lui Blejnar, parcă am auzit. Când aud Blejnar şi o firmă care vine din zona respectivă, parcă mi se pare că ceva miroase, ceva e urât, ceva e dis-trugător. Cele două categorii de salariaţi, cei disponibilizaţi, care se duc în instanţă la Târgu Murteş şi câştigă sentinţe favorabile lor pentru a-şi recupera drepturile salariale, dar şi cei care sunt azi salariaţi la Fortus, deşi au vederi diferite, ambele grupuri spun aceeaşi chestiune: se taie Fortus pe bucăţele şi se vinde subevaluat. Adică, un anumit obiect de inventar de acolo se vinde cu 5.000 din Fortus şi se cumpără la a doua mână cu 70.000 de euro. În loc ca acel obiect de inventar să aducă cei 70.000 de euro la Fortus pentru a-şi continua activitatea, ori a-şi plăti datoriile sau salariile, combinatul se vinde la bucată. Am să-i rog pe domnul ministru şi pe domnul prefect să facă apel către primul-ministru ca la Fortus să nu fie doar Corpul de Control al AVAS, adică proprietarul verifică proprietatea, ci să fie un Corp de Control al Cabinetului primului-ministru sau al Guvernului, cu specialişti în domenii de activitate diferite, pentru a verifica dacă insolvenţa se face corect sau incorect. Eu când aud de Blejnar mă strânge în spate de ceea ce găsim în România", a spus Gheorghe Nichita, care este şi vicepreşedinte PSD la nivel naţional.
1. Politicieni tradatori !
(mesaj trimis de Theraflu în data de 17.07.2012, 11:30)
Asa s-a vandut Romania la bucata de 22 de ani. Unii trag tunuri iar cei multi mor de foame.