Ministrul Sănătăţii a demisionat

Politică / 9 mai 2016

Patriciu Achimaş-Cadariu

Patriciu Achimaş-Cadariu

Actualizare 20:39 Cioloş, despre existenţa unor grupuri de interese în sănătate: "Cadariu nu mi-a spus niciodată nimic"

Premierul Cioloş a declarat în această seară că Patriciu Achimaş-Cadariu nu i-a spus niciodată despre existenţa unor grupuri de interese şi i-a cerut acestuia să facă publice asemenea informaţii dacă le deţine, transmit surse din media.

"Mie nu mi-a spus niciodată până acum nimic, dacă are ceva elemente, la fel cum au făcut şi alţi miniştri sau foşti miniştri după ce au plecat că sunt grupuri de interese... Eu aştept în continuare să spună public lucrurile astea. Eu întotdeauna ce am avut de spus am spus public şi o spun public. Pe de altă parte, am spus că n-o să mă vadă cineva criticând un fost ministru sau ministru. Atunci când am observaţii de făcut le spun în direct. Dacă domnul Achimaş atât a înţeles din colaborarea pe care am avut-o cinci luni, e problema dânsului", a spus premierul.

Cioloş a adăugat că a avut o discuţie în cursul dimineţii de luni cu Cadariu în cursul căreia fostul ministru i-a atras atenţia că reformele pe care intenţionează să le promoveze în domeniul sănătăţii ar duce la privatizarea sistemului sanitar şi a subliniat că el nu urmăreşte acest lucru.

"Mie mi-a spus dimineaţă, când am avut o discuţie, că reformele astea pe care vrem să le facem să nu cumva să împingă lucrurile spre privatizarea sistemului de sănătate, că asta s-ar urmări. Nu am niciun obiectiv de a privatiza sistemul de sănătate, nu asta e ideea care e la baza reformei. Eu aş fi aşteptat şi de la dânsul să vină cu idei de reformă care să ţină cont de viziunea pe care dânsul o are - şi are o viziune legată de sistemul de sănătate - ci şi legat de realităţile cu care ne confruntăm de la o săptămână la alta. Deci mai mult nu am ce să comentez. Eu voi fi transparent cu tot ceea ce fac, voi explica fiecare decizie, oricine va fi ministru Sănătăţii îi voi cere să facă acelaşi lucru, pentru că problema pe care o avem noi acum este o mare neîncredere a cetăţenilor în sistemul de sănătate şi dacă cu astfel de declaraţii continuăm să amplificăm această neîncredere nu ştiu dacă în felul ăsta vom rezolva mai uşor problemele", a mai declarat Cioloş.

Patriciu Achimaş-Cadariu a declarat, în această seară, la Antena 3, că trebuie gândită foarte bine reforma în sănătate, "nu doar pentru a răspunde unor opţiuni, unor grupuri care doresc musai să demonstreze că au dreptate".

Cadariu a precizat: "Ştiţi foarte bine la cine mă refer. Eu mă refer la sistem în general şi la reprezentativitate. Aici avem pe de o parte o masă de pacienţi şi avem o masă de profesionişti în sănătate care sigur că pot şi ei să dezamăgească, pot să greşească, dar ei sunt singurii care reprezintă sistemul şi pentru care nu avem decât vorbe de ocară, de ponegrire şi de a scădea în continuare încrederea în ei, oare cui foloseşte aceste lucru?".

(S.A.)

-----------

Actualizare 18:09 Cioloş: "Nu i-am sugerat nimic ministrului Sănătăţii; decizia demisiei i-a aparţinut"

Premierul Dacian Cioloş a declarat astăzi că nu i-a sugerat ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, să demisioneze, precizând că acesta a decis să se retragă, informează surse din media.

"Nu i-am sugerat nimic. Am avut o discuţie cu dânsul în timpul weekend-ului, când am pregătit acea întâlnire la Guvern, când am considerat că trebuie să intervenim rapid şi azi dimineaţă am mai avut o discuţie cu dânsul, când mi-a spus că a decis să se retragă", a afirmat premierul, la Palatul Parlamentului.

Cioloş a precizat că le-a solicitat secretarilor de stat din Ministerul Sănătăţii să vină până miercuri, când va avea loc şedinţa de Guvern, cu proiectul de ordin prin care să definească procedurile privind controlul biocidelor.

"Din discuţiile pe care le-am avut cu conducerea Ministerului Sănătăţii înţeleg că acele proceduri privind controlul biocidelor nu se definesc prin hotărâre de Guvern, ci prin ordin de ministru şi am cerut secretarilor de stat din minister (...) să vină până miercuri cu proiectul de ordin de ministru prin care să definim şi acele proceduri pe biocide. Am în vedere în zilele următoare să vedem mai multe astfel de acte normative care pot fi decise imediat şi care să completeze sau să clarifice cumva cadrul normativ pe acest subiect", a adăugat primul ministru.

(S.A.)

----------

Actualizare 14:03 Achimaş-Cadariu: "Un plan al infecţiilor nosocomiale nu se face prin explozii de petarde la televizor"

Un plan de combatere al infecţiilor nosocomiale "nu se face prin măsuri pompieristice şi prin explozii de petarde la televizor", a declarat astăzi ministrul demisionar al Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu.

"Dezinfectanţii, după cum ştiţi, reprezintă o parte din problemele sistemului sanitar şi o parte a problemelor infecţiilor nosocomiale care au reprezentat, încă din decembrie, o prioritate a mandatului meu. După cum atestă şi comunicatul SRI, această problemă a fost constant pusă în evidenţă, de aici şi planul de control al infecţiilor nosocomiale pe care l-am lansat recent şi care are scopul de redare a încrederii pacienţilor. Un astfel de plan nu se face prin măsuri pompieristice, nu se face prin explozii de petarde la televizor", a afirmat Patriciu Achimaş Cadariu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ministrul demisionar a mai spus că "aşa cum o lege serioasă se redactează în doi ani, aşa cum un sistem mare cum este cel al Sănătăţii se reformează şi se schimbă în minimum două mandate, asta înseamnă 8-10 ani. Este universal cunoscut faptul că răbdarea nu există şi faptul că există o mare doză de neîncredere este perfect justificat, iar nivelul de aşteptare este foarte mare. Dar, o chestiune trainică se construieşte în timp, cu studii care să justifice o anumită atitudine".

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:48 Iohannis: "Problemele din sănătate nu se rezolvă printr-o demisie; e nevoie de curăţirea sistemului"

Problemele "profunde" ale sistemului de sănătate nu se rezolvă printr-o demisie, a declarat astăzi preşedintele Klaus Iohannis, care a punctat că trebuie identificate rapid mijloace pentru a proteja oamenii care se tratează în spitalele din ţară.

"Corupţia şi prosperitatea nu au loc împreună. Iar prosperitatea fără sănătate nu există. Suntem într-un moment de criză majoră pentru sistemul sanitar cu implicaţii serioase asupra vieţii românilor. Problemele profunde ale acestui sistem nu se vor rezolva doar printr-o demisie sau prin măsuri punctuale, ci reclamă soluţii durabile, cu efecte concrete şi un plan pe termen lung. Avem obligaţia să identificăm rapid mijloace pentru a proteja oamenii care se tratează în spitalele din ţară. Sunt în permanentă comunicare cu prim-ministrul pe acest subiect", a declarat Iohannis, la recepţia de la Cotroceni de Ziua Europei.

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:28 Alina Gorghiu: "Demisia ministrului Sănătăţii, un gest aşteptat"

Alina Gorghiu, copreşedinte al PNL, consideră că demisia lui Patriciu Achimaş-Cadariu din funcţia de ministru al Sănătăţii este un "gest aşteptat" şi menţionează că Executivul ar trebui să găsească de urgenţă soluţii pentru problemele majore din sistem.

"Plecarea ministrului - un gest aşteptat. O miză mai importantă: Guvernul să atace de urgenţă problemele majore ale sistemului de sănătate", a scris astăzi Alina Gorghiu pe Twitter.

(S.A.)

----------

Actualizare 15:20 Ponta, despre Guvernul Cioloş: "Catastrofă!"

Fostul premier Victor Ponta a afirmat că şi în cazul în care Executivul Cioloş, pe care l-a caracterizat drept "catastrofă", "ar fi dat jos astăzi, ar fi prea târziu", informează surse din media.

Întrebat de reporteri cum caracterizează Cabinetul condus de Dacian Cioloş, Ponta a exclamat: "Catastrofă!"

''Catastrofă! Dar neaşteptată. Ca să fiu corect, neaşteptată, din punctul meu de vedere şi cred că din punctul de vedere al multora. De ce? Pentru că sunt oameni nepotriviţi, mulţi. Nu vorbesc, domnul Motoc, domnul Comănescu, ok, se pricep la domeniile respective. Mulţi sunt veniţi, cum e venit cel de la Energie, omul a venit cu o sarcină: distruge, pune totul la pământ, pleacă înapoi la off-shore-ul ăla de 10.000 de euro, şi şi-a făcut treaba. Şi noi rămânem cu energie din Ungaria şi Cehia. Însă mai jos, problema e că nu se ia nicio decizie, de niciun fel'', a declarat Ponta, la Târgovişte.

Fostul premier a vorbit şi despre oportunitatea schimbării actualului guvernului, menţionând că, "dacă va fi o moţiune de cenzură", o va vota.

Ponta s-a referit şi la demisiile din actualul Guvern.

''Cred că nu mai apucăm să mai dăm ceva jos. După cum vedeţi, ei se dau jos câte unul pe săptămână. Problema mea e următoarea: când va lua decizia conducerea PSD, nu ştiu, pentru că nu fac parte din conducerea PSD. Ceea ce ştiu sigur este că suntem deja în mai şi am pierdut nişte lucruri pe care nu le mai putem recupera, de aia vorbesc eu de meşterul Manole. Şi vă iau pe rând: fonduri europene, anul trecut 5 miliarde de euro, anul acesta zero; ştiţi povestea: Ponta nu face investiţii, anul acesta sunt 40% din investiţiile alea nefăcute de Ponta anul trecut; 25% în plus la salarii pentru medici şi profesori i-am dat anul trecut, însă în ideea în care şi anul acesta se va merge, nu se dă nimic'', a mai spus Ponta.

Acesta a apreciat drept ''în regulă'' decizia ministrului Sănătăţii de a demisiona.

''Am văzut că şi-a dat demisia ministrul Sănătăţii, în regulă decizia din punctul meu de vedere, dar sunt situaţii pe care le vedem mai puţin, pentru că nu sunt reflectate în presă, dar mai periculoase decât ceea ce se întâmplă în sănătate. Nu ştie nimeni şi nici nu va publica nimeni faptul că în weekend România a importat 1.300 de megawaţi energie din Cehia şi din Ungaria. Asta înseamnă că o să băgăm în faliment şi Compania Naţională a Huilei şi Compania Energetică Oltenia, asta înseamnă că o să dăm afară zeci de mii de oameni'', a precizat Ponta.

(S.A.)

-----------

Actualizare 13:30 Primul-ministru asigură interimatul Ministerului Sănătăţii

Prim-ministrul Dacian Ciolos a convenit, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, să preia conducerea interimară a Ministerului Sănătăţii pentru a coordona direct şi a asigura continuitatea măsurilor necesare în sectorul de sănătate, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.

Totodată, astăzi, a avut loc o primă reuniune a grupului de lucru al premierului pentru elaborarea Planului tactic din sistemul de sănătate. La întâlnirea convocată de prim-ministrul Dacian Cioloş au participat secretarii de stat ai Ministerului Sănătăţii, reprezentanţi ai Cancelariei şi coordonatori ai principalelor instituţii de cercetare din sănătate, cadre didactice, coordonatori ai ONG-urilor de profil, experţi şi consultanţi din sectorul medical. Grupul va contribui, printr-un mecanism ad hoc de consultare, la elaborarea măsurilor pe termen scurt şi mediu pentru creşterea siguranţei în sectorul medical şi a unor măsuri strategice de reformă. Pe termen scurt, va fi abordată problema infecţiilor intraspitaliceşti şi se va analiza abordarea administrativă actuală, în vederea realizării modificărilor necesare (ordine de ministru, HG, modificări legislative) pentru un mai bun control profilactic al domeniului. Pe termen mediu, pornind de la documentele de analiză şi strategiile de sistem deja elaborate, grupul va contribui la constituirea unui cadru de reformă reală în sectorul de sănătate.

Toate aceste propuneri se vor centraliza la nivelul Cancelariei premierului până la începutul lunii iunie. Următoarea întalnire a grupului va avea loc în cursul zilei de joi, 12 mai. Toţi cei prezenţi la această primă reuniune au susţinut că este momentul pentru a aduce în dezbatere publică situaţia reală a sectorului medical şi de a căuta soluţii la probleme neglijate de ani de zile, care au agravat şi subminat încrederea în capacitatea sistemului medical de a pune pacientul pe primul loc, potrivit comunicatului.

(L.B.)

------------

Actualizare 12:10 Premierul a acceptat demisia lui Patriciu Achimaş Cadariu

"Am acceptat astăzi demisia domnului Patriciu Achimaş Cadariu din funcţia de ministru al Sănătăţii. În perioada următoare voi înainta domnului preşedinte al României Klaus Iohannis propunerea pentru un nou ministru al Sănătăţii", se arată într-un comunicat de presă al Guvernului României.

Ministrul Sănătăţii a demisionat, după şase luni de mandat. Patriciu Achimaş Cadariu şi-a depus mandatul în această dimineaţă.

Demisia ministrului survine în plin scandal al dezinfectanţilor, în urma unei serii de anchete publicate de Gazeta Sporturilor.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Sistemul medical romanesc nu este gresit din cauza unui om insa daca este sa isi asume cineva raspunderea, ministrul ar fi acela. Cadariu, cu modul lui molcom de a comunica era o interfata linistitoare intre un sistem bolnav si realitatea cotidiana. Succes unde va veti duce.

    1. omul asta nu trebuie sa se mai duca nicaieri. molcom? cred ca si prima propunere doar in chiloti ar fi avut reactii mai inspirate decat acest amortit corupt

    "Grupul" sa ne spuna de ce au ignorat informarile SRI

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb