Ministrul Sănătăţii şi reprezentanţii sectorului farmaceutic au ajuns la un consens

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 10 aprilie 2007

Ministrul Sănătăţii şi reprezentanţii sectorului farmaceutic au ajuns la un consens

Ministrul Sănătăţii Publice, Eugen Nicolăescu, s-a întâlnit, la sfârşitul săptămînii trecute, cu reprezentanţii sectorului farmaceutic, respectiv, Colegiul Farmaciştilor din România (CFR), Asociaţia Reţelelor de Farmacie din România (ARFR), Asociaţia Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente (ADIM), Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR), pentru a clarifica unele aspecte privind ordinul 569/2007 care reglementează eliberarea prin farmaciile cu circuit deschis a tratamentului pentru bolnavii incluşi în programele de diabet, oncologie şi post-transplant.

Farmaciştii contestă acest ordin, sus­ţinând că a fost aplicat prea repede, fără ca farmaciile şi distribuitorii să se fi putut pregăti, fiind nemulţumiţi, de asemenea, de preţurile medicamentelor şi adaosul comercial.

În urma întâlnirii s-a ajuns la un consens. Ileana Niculescu , director executiv al ADIM, a subliniat că deşi nemulţumirile în legătură cu condiţiile prevăzute se menţin, s-a convenit găsirea unor modalităţi care să rezolve problemele din punct de vedere tehnic. Ea a apreciat că până pe 12 aprilie, împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi cu Ministerul Sănătăţii, se vor găsi soluţii.

În ceea ce priveşte eliberarea acestor medicamente prin farmacii, a precizat Niculescu, citată de Rompres, în măsura în care farmaciile sunt pregătite, aceste medicamente se vor găsi.

În cele două luni cât s-a convenit să se aplice ordinul, reprezentanţii sectorului farmaceutic speră că se vor găsi modalităţi de rediscutare a nivelullui preţurilor, astfel încât acestea să fie aduse la nivelul european.

Până pe 1 iunie va fi elaborat un nou catalog de preţuri pentru toate medicamentele. Adaosul va rămâne acelaşi pentru aceste două luni, după care se vor discuta modalităţile de stabilire a acestuia pe baze economice, aşa cum există şi în celelalte ţări europene, pentru că, sunt de părere farmaciştii, nimeni nu poate să supravieţuiască cu un adaos de 1,5 %.

Ministrul Sănătăţii a declarat, la rândul său, că au fost patru tipuri de condiţii care au fost convenite cu reprezentanţii sistemului farmaceutic, una dintre acestea referindu-se la modalităţile de aplicare a legislaţiei actuale în ceea ce priveşte programele naţionale de transplant, oncologie şi diabet.

"S-a convenit ca aceste programe să continue pentru următoarele două luni, perioadă în care vrem să schimbăm un întreg sistem de preţuri, şi aceasta este a doua mare categorie de probleme pe care am luat-o în discuţie", a spus Eugen Nicolăescu.

El a adăugat că în prezent se are în vedere gândirea schimbării legislaţiei privind modul de aşezare şi de stabilire a preţurilor la medicamente în România, pentru a se putea astfel reduce preţurile şi creşte accesibilitatea cetăţeanului la medicamente.

Nicolăescu a adus în discuţie şi faptul că au fost stabilite grupuri de lucru între Ministerul Sănătăţii, CNAS şi reprezentanţii farmaciştilor şi ai industriei farmaceutice, pentru ca tot ceea ce minis­terul şi-a propus, să fie transparent şi bine documentat.

"Cred că discuţiile erau necesare pentru a clarifica anumite probleme şi a le spune oamenilor să nu fie îngrijoraţi, pentru că activitatea merge mai departe", a subliniat Eugen Nicolăescu.

În ceea ce priveşte preţurile, acestea nu vor fi uniforme, a spus ministrul. Vor fi preţuri mai mici, altele mai mari, însă pe total se va înregistra o scădere a acestora. El s-a referit şi la faptul că s-a convenit discutarea adaosurilor, marjelor comerciale, limitelor care trebuie respectate pentru realizarea preţurilor.

Ministrul Sănătăţii a precizat că la prima rectificare bugetară din veniturile proprii ale Ministerului Sănătăţii Publice se vor aloca 100 de milioane de lei pentru plata datoriilor restante către sistemul farmaceutic. În acest sens se va urmări adoptarea legii privind reglementarea plăţii acestor datorii. Totodată, din încasările suplimentare ale CNAS se vor aloca sumele necesare pentru achitarea celorlalte datorii din sistemul spitalicesc pentru care există acte normative în vigoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb