Actualul ministru al Turismului, Mircea Titus Dobre, a remarcat faptul că numărul total de kilometri de pârtie pe care îi are România sunt de fapt totalul de kilometri pe care îl are numai una dintre staţiunile din Austria. La ora actuală, la nivelul întregii ţări sunt 172 de pârtii omologate, ce totalizează 143 de km. În Poiana Braşov, după proiectul de extindere al domeniului schiabil, numărul de kilometri de pârtie a crescut la 24 de km, iar autorităţile au avut în plan extinderea domeniului schiabil atât spre Râşnov, cât şi spre Predeal.
• Primăria Braşov a aprobat din 2013 PUZ-ul extinderii spre Râşnov
"Trebuie să extindem domeniile schiabile. Avem unde să le facem, dar nu au fost proiecte concrete din partea autorităţilor", a susţinut Titus Dobre. Acesta a precizat însă faptul că există un proiect al autorităţilor braşovene prin care să lege Poiana Braşov de Predeal pe versanţi, prin pârtii, astfel încât să existe o variantă comună a celor două staţiuni. Noul ministru al turismului nu a adus aminte despre proiectul existent pentru extinderea pârtiilor spre Râşnov, care este mult mai avansat la stadiul de idee, cel puţin în ceea ce priveşte amenajările care sunt necesare.
Primăria Braşov a anunţat încă din 2013 acest proiect, când efectuase PUZ-ul pentru extinderea spre Râşnov, şi intenţiona să-l pregătească în vederea depunerii pentru finanţare din fonduri europene pe exerciţiul 2014 - 2020. "Gândim proiectul de extindere a domeniului schiabil drept unul regional. Respectiv a doua etapă spre Râşnov, iar o a treia etapă va fi spre Predeal. Urmează să întocmim şi studiul de fezabilitate pentru a vedea care este valoarea investiţiei, însă vorbim de o sumă destul de mare", a explicat primarul George Scripcaru în 2013.
• Cum arată proiectul extinderii spre Râşnov
În conformitate cu proiectul Primăriei Braşov ce viza extinderea spre Râşnov, pentru accesul turiştilor este propusă a se amenaja o linie de telescaun care să facă legătura între Râşnov şi Cabana Postăvaru. De asemenea, ar urma să fie amenajate mai multe linii de teleschi. Prima linie de teleschi ar urma să plece de la cota 870m şi să ajungă la cota 1.090m şi să aibă o lungime totală de 840 de metri. A treia linie de teleschi va pleca tot de la cota 870m şi va ajunge la cota 1.120m şi va avea o lungime totală de 800m.
Din această zonă a Staţiei de Jos a teleschiurilor, amplasată la altitudinea de 870 m, ar urma să plece patru pârtii. Prima pârtie ar urma să se desprindă din actuala Pârtie a Lupului, de la cota 1.150m şi să ajungă în staţia de teleschi de jos, la cota 870m, având o lungime totală de 1,47 km. A doua pârtie proiectată este formată practic din două pârtii ce se desprind tot din Pârtia Lupului, dar de la cotele 1.470m şi 1.625m şi se unesc la cota 900m, în preajma staţiei de jos. Lungimea totală a acestei noi pârtii ar urma să fie de 3,6 km. A treia pârtie va fi deservită de primul teleschi şi va porni de la cota 1.090m, având posibilitatea de unire cu pârtia care coboară din Lupului, având o lungime totală de 950 metri. A patra pârtie va fi deservită de cel de-al doilea teleschi şi va porni de la cota 1.120 m şi va ajunge la cota 860 m în apropierea staţiei de jos, având o lungime de cca 850m.
A doua staţie pentru transportul pe cablu (denumită în proiect Staţia de Sus) reprezintă punctul de întâlnire al instalaţiilor ce deservesc ambii versanţi ai masivului Postăvarul. Această staţie reprezintă de fapt extinderea staţiei existente de telegondolă, teleschi şi telecabină din Poiana Braşov cu încă trei noi linii de cablu.
Prima linie va fi cea de telescaun care va realiza legătura dintre cele două staţii (de Sus şi de Jos, adică între Râşnov şi Postăvaru), şi va avea o lungime totală de 2,3 km.
A doua linie va coborî de la cota 1.680 m la cota 1.310m şi va avea o lungime totală de 1 km. A treia linie va coborî tot de la cota 1680 m la cota 1.350 m şi va avea o lungime totală de 920 metri (lungime în plan oblic cca 970 m).
Din această staţie se propun alte două pârtii noi de schi. O pârtie care să coboare de la 1.680m la cota 1.300 m, care să se unească cu una dintre pârtiile ce coboară din Lupului şi va avea o lungime de 1,1 km. Ultima pârtie proiectată va coborî tot din vârful masivului Postăvarul de la 1.680 m la cota 1.350 m şi va avea o lungime de aproximativ 1 km.
• Un nou lac de acumulare la o altitudine de 885 de metri
Proiectul prevede şi amenajarea unor instalaţii de producere a zăpezii artificiale, iar în acest sens este prevăzută şi amenajarea unui nou lac de acumulare la altitudinea de 885 metri. Ca urmare a investiţiilor făcute în 2011/2012, ce au totalizat 25 de milioane de euro, staţiunea Poiana Braşov a fost dotată cu cea mai mare instalaţie de zăpadă artificială din ţară, tunuri şi lănci împânzind întreg domeniul schiabil, extind cu 35 de hectare, până la 85 în prezent. Instalaţiile sunt alimentate dintr-un lac de acumulare cu o capacitate de 120.000 metri cubi de apă situat în platoul Ruia.