MINORITARII AU CERUT RELUAREA NEGOCIERILOR CU FONDUL PROPRIETATEA Surse: "Statul strâmbă din nas la preluarea participaţiilor FP la filialele Electrica"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 25 septembrie 2015

Surse: "Statul strâmbă din nas la preluarea participaţiilor FP la filialele Electrica"

Răzvan Nicolescu: "Iniţiativa acţionarilor minoritari este stranie"

Reprezentanţii Ministerului Energiei nu sunt încântaţi să dea mandat administratorilor Electrica să înceapă negocierile cu Fondul Proprietatea (FP) SA în vederea achiziţionării de către grup a participaţiilor deţinute de FP la filialele de distribuţie şi furnizare, aşa cum a propus un grup de acţionari, ne-au spus surse apropiate situaţiei.

"Până acum, FP a fost cel care a iniţiat negocierile, dar nu a ajuns la o înţelegere pe preţ după două etape de discuţii", ne-au spus sursele citate, menţionând că dacă negocierile ar fi reluate la iniţiativa Electrica SA, cu atât mai mult FP "va ţine de preţ". Prioritatea companiei este să investească banii din listare în reţele, conform surselor din Ministerul Energiei.

Ieri, Electrica SA a anunţat că AGA a fost convocată, pe 10 noiembrie, pentru mandatarea conducerii să negocieze cu Fondul Proprietatea pentru preluarea participaţiilor acestuia la filialele Electrica. Propunerea a venit din partea acţionarilor Newtyn TE Partners LP, Newtyn Partners LP, Fondul de Pensii Administrat Privat ING, Fondul de Pensii Facultative ING Activ, Fondul de Pensii Facultative ING Optim şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care deţin împreună peste 15% din capitalul social al Electrica SA.

Vânzarea ar urma să aibă următoarele condiţii, potrivit raportului Electrica transmis BVB: "Obiectul achiziţionării: toate deţinerile FP la capitalul social al Electrica Distribuţie Muntenia Nord (EDMN), Electrica Distribuţie Transilvania Nord (EDTN), Electrica Distribuţie Transilvania Sud (EDTS) şi Electrica Furnizare SA, după cum urmează: 21,99% din capitalul social al EDMN, respectiv 7.796.022 acţiuni; 22% din capitalul social al EDTN, respectiv 8.167.813 acţiuni; 21,99% din capitalul social al EDTS, respectiv 9.327.282 acţiuni; 22% din capitalul social al Electrica Furnizare, respectiv 1.366.412 acţiuni. Preţul oferit către FP pentru dobândirea acestor deţineri va trebui să ţină seama exclusiv de argumentele economice existente pentru această achiziţie. La momentul finalizării procesului de negociere, Consiliul de Administraţie este obligat să facă public preţul oferit, fie el acceptat sau nu de către Fondul Proprietatea, împreună cu argumentaţia economică care a stat la baza ofertei".

Consiliul de Administraţie va trebui să încheie procesul de negociere până la data de 31 martie 2016, dacă acţionarii îl vor mandata în acest sens.

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei în perioada în care a fost listată Electrica, ne-a declarat: "Este dreptul acţionarilor minoritari să propună convocarea AGA cu acest punct pe ordinea de zi. Însă, mi se pare că iniţiativa este stranie în condiţiile în care prospectul de la Oferta Publică Iniţială a Electrica menţionează, în primul rând, direcţionarea lichidităţilor către investiţii. Achiziţiile de alte companii cu profil identic sau de acţiuni nu trebuie niciodată excluse, însă doar în condiţii comerciale foarte avantajoase".

În piaţă, părerile sunt împărţite: unii spun că acţionarii minoritari care au convocat AGA Electrica din noiembrie s-au înţeles cu FP, care duce lipsă acută de lichidităţi, iar alţii susţin că motorul acţiunii este teama că fondurile Electrica de la listare ar putea fi direcţionate către clientela politică, având în vedere atacurile recente ale Ministerului Energiei la adresa administratorilor şi faptul că anul viitor au loc alegeri parlamentare. Există şi opinia că acţionarii minoritari au dat semnalul că există disponibilitatea FP de a negocia mai mult preţul pachetelor minoritare pe care le deţine la filialele Electrica.

Un conflict între Ministerul Energiei şi administratorii Electrica SA a răbufnit la începutul lunii, când AGA Electrica a respins planul de administrare al companiei şi sistemul de remunerare a membrilor CA, votul statului fiind decisiv. Membrii CA-ului Electrica au contracarat, publicând o scrisoare adresată ministrului Energiei Andrei Gerea, în care se plâng de ingerinţe politice în activitatea companiei, cu referire la numirile directorilor din Electrica şi filialele sale.

În cadrul conferinţei BURSA "Energia în priză" din 10 septembrie, Bogdan Badea, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, a avut un discurs dur, fără să nominalizeze companiile la care se referă: "În sectorul energetic există derapaje, presiuni şi grupuri de interese. Nu ne vom lăsa intimidaţi de tot felul de presiuni ca să închidem ochii la partea de performanţă în companiile unde statul deţine acţiuni. Eu nu sunt printre cei care se lasă cumpărat de diverse grupuri de interese care căpuşează domeniul energetic. Ne vom lupta cu ele până la capăt pentru a curăţa sistemul energetic".

Oficialul a arătat că distribuitorii de energie electrică trebuie să-şi rezolve problemele existente la reţele şi să investească în linii noi, menţionând că mulţi consumatori rămân fără electricitate şi că sunt încă zone neelectrificate în ţara noastră. Bogdan Badea a afirmat că distribuitorii de energie nu au investit suficient de mult în sistem şi a adăugat că unele companii energetice fac profit din inerţie, indiferent de calitatea managementului.

Secretarul de stat a specificat că nu urmăreşte să fie directorul general al companiei Electrica, menţionând că doreşte, astfel, să dezmintă "informaţiile apărute în ultima vreme în presă" legate de acest subiect.

În piaţă, au circulat intens informaţii potrivit cărora ţinta Ministerului Energiei este să îi determine pe administratorii Electrica SA să plece pentru că au refuzat, în vară, să numească 20 de membri ALDE (partid condus de Călin Popescu Tăriceanu, din care face parte şi Andrei Gerea - ministrul Energiei) în conducerea Electrica şi a filialelor sale. Voci din piaţă au susţinut că secretarul de stat Bogdan Badea s-a autopropus director general al Electrica, dar a fost refuzat.

Ziarul BURSA a relatat, în exclusivitate, în luna aprilie a acestui an, că Fondul Proprietatea pare să fi mizat pe o carte necâştigătoare în negocierile pe care le purta cu Electrica SA, de mai bine de un an, pentru vânzarea acţiunilor pe care le deţine la filialele holdingului de distribuţie şi furnizare a electricităţii. Surse apropiate situaţiei ne-au spus, la vremea respectivă, că FP a cerut Electrica SA circa 175 milioane de euro pentru toate acţiunile pe care le deţine la Electrica Transilvania Sud, Electrica Transilvania Nord, Electrica Muntenia Nord şi Electrica Furnizare. "Electrica a refuzat oferta inflexibilă a fondului solicitând un discount de minim 35% pentru acest pachet, considerând că fondul este captiv în filialele sale, care nu sunt listate la Bursă", au afirmat sursele noastre, care susţin că FP a mizat greşit în negocieri că Electrica ar fi presată să-şi plaseze lichidităţile după ce Enel s-a răzgândit şi nu şi-a mai vândut activele din România. Multe voci din piaţă preconizează că negocierile dintre Electrica şi FP vor fi reluate mai devreme sau mai târziu, dar vor porni de la un preţ mai mic.

În 2014, înainte de listarea Electrica SA la Bursa de Valori Bucureşti, FP a cerut pe aceste acţiuni o sumă totală de 140 milioane de euro, în timp ce Electrica a oferit maxim 100 de milioane de euro, mizând pe nevoia de lichiditate a fondului, care avea în derulare programul de răscumpărare a acţiunilor proprii.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. E simplu, FP e strans cu usha...incepe negocierea la 110, cu marja mica in sus...

    Ar trebui cumparate de electrica sa mai reduca din prostia facuta de Macovei si Basescu +PDL,PNL,UDMR.Nu au stiut numai sa disruga tara numai sa fie frumosi in fata strainilor.De ce a fost sustinut Basescu la Referendum de americani si nemti?

    1. taci ca esti prost! cine a privatizat electrica?

    Statul roman nu are majoritate (48,78) in actionariatul Electrica. Reprezentantii lui in AGA trebuie sa apere interesele actionarului care i-a trimis acolo. Daca se formeaza o majoritate fara Ministerul Ec. se poate adopta vanzarea catre oricine, de ce se simte Min. Ec. obligat sa cumpere? Pt ca asa au procedat totdeauna, Statul Roman poate fi inselat, este platitor foarte bun la orice pret, cui ii pasa ? Eu cred ca este timpul sa le mai pese si de Stat. Electrica are obligatii asumate prin programul de investitii la listare si asta trebuie sa faca cu banii, nu sa cumpere participatiile altora. Daca nu investeste pentru imbunatatirea retelelor, Statul roman trebuie sa -si recupereze banii obtinuti la listarea Electrica. Nu cred ca se va intampla nimic bun pt Stat, nu am sperante.

    1. Ia mai dati-l dracului de stat de hoti Veniti pe 10 noiembrie la AGEA SI INLATURATI F.P DIN ACTIONARIAT .Chiar de o sa ne coste mai mult decat merita.(acum)

      garantia performantei electrica este tocmai prezenta fondului proprietatea in actionariat (sa nu uitam ca acum avem performanta cit de cit la firmele statului datorita ca fondul a facut publice toate manevrele de culise ale statului , plus presiunilor si conditiilor impuse in CA ).asa ca daca doriti performanta la electrica optati pentru prezenta fondului in continuare in actionariat.

    Se pare ca majorarea de capital in sucursale este exclusa din start. De ce? In feluel acesta banii ar ramne in companie si s-ar putea face investitii in retele, contuare, etc si in acelasi timp participatia FP ar fi mult diminuata. 2 iepuri dintr-un foc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb