MIRCEA COŞEA: "Prezenţa unor zăcăminte pe teritoriul ţării noastre nu înseamnă asigurarea independenţei energetice"

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 4 septembrie 2015

"Prezenţa unor zăcăminte pe teritoriul ţării noastre nu înseamnă asigurarea independenţei energetice"

Prezenţa unor zăcăminte pe teritoriul unei ţări nu înseamnă asigurarea independenţei energetice, ci extragerea şi folosirea lor, iar România depinde de tehnologia de extracţie, a declarat, ieri, Mircea Coşea, profesor de macroeconomie, în cadrul unei conferinţe de specialitate.

Domnia sa a explicat, citat de Agerpres: "Eu nu cred în teoria că, dacă vom avea din ce în ce mai mult petrol şi gaze în subsolul României, vom deveni independenţi sau dacă vom trage vreo conductă miraculoasă prin România lucrurile se vor rezolva. Prezenţa unor zăcăminte pe teritoriul unei ţări nu înseamnă asigurarea independenţei energetice. Extragerea şi folosirea lor înseamnă independenţă, dar aici noi nu putem să spunem mare lucru, pentru că suntem o economie care nu capitalizăm intern valoarea adăugată, o capitalizăm în exterior, mai ales în acest sector. Depindem de voinţa de capitalizare a altora".

Profesorul a mai afirmat că pentru a extrage şi folosi resursele dintr-o ţară slab dezvoltată, precum România, este nevoie de tehnica şi capitalul unor companii străine, iar un parteneriat de acest tip ridică probleme politice, care oricând pot fi dificile. Potrivit acestuia, interdependenţa dată de Uniunea Europeană între diferite tipuri de economii, de sisteme, face ca România să fie o ţară care va suferi şi în viitor foarte mult, pentru că produce valoare adăugată sub media europeană şi nu o capitalizează în ţară decât într-o măsură foarte mică.

Mircea Coşea a arătat că ţara noastră nu poate avea o strategie energetică atâta timp cât nu există o strategie de dezvoltare a economiei, pentru că strategia de energie este bazată pe consumul de energie.

În ceea ce priveşte problema redevenţelor, Mircea Coşea susţine că acestea aduc beneficii bugetului într-o manieră modestă şi că nu se poate cere majorarea lor în condiţiile în care cei care exploatează resursele sunt străini şi ştiu că acestea sunt disponibile pe termen scurt - pentru 15-19 ani în cazul petrolului.

Domnia sa susţine că este mai bună introducerea unei taxe pe profit, care să fie în aşa fel reglementată încât să ducă la eliminarea unor discriminări pe piaţă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mircea ia cosea-rca de aici si taci !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb