• Diaconu: "Mi-am dat demisia ca să deblochez situaţia absurdă din Senat, dar rămâne tot ca în tren"
Mircea Diaconu şi-a înaintat, marţi, demisia din Senat. Un comunicat al Direcţiei de presă a Senatului a precizat: "Vă informăm că în cursul zilei de 4 decembrie 2012 domnul Mircea Diaconu, senator în circumscripţia electorală numărul 3 din judeţul Argeş, colegiul uninominal numărul 1, şi-a înaintat demisia la cabinetul Preşedintelui Senatului României".
Mircea Diaconu a declarat, ieri, că gestul său de a-şi da demisia din Senat a venit pentru a rezolva blocajul de la nivelul acestui for în cazul revocării mandatului său, dar a admis faptul că această problemă "va rămâne tot ca în tren" până la o nouă şedinţă de plen. Diaconu a argumentat ironic decizia de a demisiona prin faptul că România ar fi avut nevoie de acest lucru pentru a intra în spaţiul Schengen.
"Ca să intrăm în Schengen, pentru că instituţii importante din stat au afirmat prin vocea şefilor lor că nu se intră în Schengen din cauza mea, şi acum am rezolvat problema", a afirmat ironic Mircea Diaconu, citat de Mediafax. Ulterior, Diaconu a justificat gestul său prin faptul că la nivelul Senatului se ajunsese la un blocaj şi o "încurcătură procedurală".
Mircea Diaconu îşi pierde mandatul de senator, după ce Curtea Constituţională a admis sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii privind punerea în executare de către Senat a hotătârii judecătoreşti referitoare la incompatibilitatea politicianului.
În 31 octombrie, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constituţională în vederea soluţionării conflictului juridic de natură constituţională constatat în legătură cu refuzul Senatului de a pune în executare hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu.
Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constituţională în cazul lui Diaconu la solicitarea Agenţiei Naţionale de Integritate.
În 27 ianuarie 2011, ANI a informat că senatorul liberal Mircea Diaconu este în incompatibilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care, pe lângă calitatea de parlamentar, acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara" din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale. Ulterior, Diaconu şi-a dat demisia din funcţia de director de teatru, iar parchetul a declanşat o anchetă privind conflictul de interese în care s-a aflat parlamentarul.
În 21 iunie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât irevocabil că senatorul Diaconu s-a aflat în incompatibilitate, iar ANI a solicitat Senatului să pună în aplicare sentinţa judecătorească.
Parlamentul a dat vot negativ, astfel că forul magistraţilor, Consiliul Superior al Magistraţilor s-a adresat Curţii Constituţionale.
Curtea a admis că este un conflict juridic de natură constituţională, decizia sa fiind general obligatorie din momentul publicării în Monitorul Oficial.