MIRCEA GEOANĂ: "Există o discuţie avansată cu privire la transformarea CEC într-o bancă de dezvoltare a IMM"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 martie 2014

Senatorul PSD Mircea Geoană a declarat, ieri, în cadrul unei emisiuni de televiziune, că există "o discuţie avansată" pentru a transforma CEC Bank într-o bancă de dezvoltare a întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM).

Domnia sa explicat: "O bancă de dezvoltare pe care o vom propune marţi (n.r. când are loc o conferinţă a Institutului Aspen România dedicată finanţării economiei), care să se bazeze pe forţa CEC şi pe alte instrumente colaterale, trebuie făcută. Nu pot să stau cu un sistem bancar care, în condiţii de criză, a stopat finanţarea către economia reală. Există o discuţie avansată cu privire la transformarea CEC într-o bancă de dezvoltare pentru IMM-uri, în principal, pentru că antreprenorii români au fost cei mai văduviţi de capital şi finanţare în această criză".

Mircea Geoană a adăugat că, astfel, CEC va fi, în continuare, o bancă a micilor deponenţi şi va avea garanţia suverană a statului român, dar se va capitaliza şi îşi va îndrepta cu prioritate investiţiile şi creditele către IMM şi către agroindustrie.

"Există un anumit tip de gândire avansată cu privire la un astfel de subiect. Nu pot să spun eu astăzi dacă exact formula pe care o propunem din partea unor profesionişti din ţară şi din străinătate va fi cea reţinută de către Guvern, dar se va întâmpla ceva", a afirmat senatorul PSD, care a continuat: "Sunt convins, de asemenea, că o idee care este în evaluare şi destul de avansată este cea de a folosi Eximbak, a doua bancă de stat românească - vorbesc de pârghiile statului român, vorbesc de patriotism economic - de a folosi Eximbank, eventual printr-o capitalizare suplimentară, pentru a stimula şi politici industriale, pe lângă stimularea de exporturi româneşti. Există ideea să facem un fond de infrastructură, să facem un fel de bancă de infrastructură, în care statul să pună o parte din bani, mergem şi adunăm bani de pe pieţe şi, pe lângă banii europeni şi banii publici care trebuie cheltuiţi mai bine, mai eficient, să mai aducem capital şi energie în economie".

Mircea Geoană, care este şi preşedintele Institutului Aspen România, a adăugat că este vorba de "un patriotism economic", care nu este îndreptat împotriva capitalului străin, ci dimpotrivă.

Politicianul consideră că nu este suficient că România "stă cuminte în colţul său şi scrie la dictare", ci trebuie să aibă curajul să propună un alt model de societate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb