MIRCEA URSACHE, VICEPREŞEDINTE ASF: "DIICOT a fost sesizat în toate cazurile suspecte de manipulare a pieţei"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 martie 2014

"DIICOT a fost sesizat în toate cazurile suspecte de manipulare a pieţei"

"Nu este treaba mea cum va fi organizată ASF"

"La SIF Oltenia, există o ruptură clară între preşedinte şi doi membri ai Consiliului de Administraţie, pe de o parte, şi restul membrilor Consiliului de Administraţie"

Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), ne-a vorbit, în cadrul unui scurt interviu, despre scandalul de la SIF Oltenia, despre amenzile date Swiss Capital, în cazul tranzacţiilor cu titluri SIF1 Banat - Crişana, în septembrie 2013, dar şi despre perspectiva desfiinţării ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a acordat amenzi în sumă de 70 mii lei la Swiss Capital, pentru neraportarea unor tranzacţii suspecte.

Cotaţia SIF1 a urcat spectaculos în ultimele momente ale şedinţei de vineri, 13 septembrie 2013, pentru ca, luni, 16 septembrie 2013, un pachet de 6,27% să fie transferat la un preţ în urcare cu 14%.

Reporter: Aţi dat amenzi la Swiss Capital, pentru tranzacţiile cu acţiuni SIF Banat Crişana, efectuate în septembrie 2013, pentru că brokerii nu ar fi raportat către ASF unele schimburi suspecte. De ce nu aţi sancţionat şi clientul?

Mircea Ursache: Tranzacţiile respective au făcut obiectul unei analize a noului serviciu de abuz de piaţă.

Trebuie neapărat să vă spun că, până la 1 august anul trecut, în cadrul sectorului investiţiilor şi instrumentelor financiare, a funcţionat un singur serviciu de supraveghere electronică, în care erau prinse şi atribuţiile cercetării manipulării şi abuzului de piaţă. Începând cu 1 august, la trei luni după ce am preluat sectorul, am despărţit cele două atribuţii, le-am mărit considerabil numeric. De la trei oameni cât avea vechiul serviciu, am dezvoltat două servicii - serviciul de supraveghere are şapte membri şi serviciul de abuz de piaţă cinci membri.

Astfel, a fost posibil ca tranzacţiile pe care supravegherea le consideră că ar intra sub incidenţa abuzului de piaţă să fie cercetate şi verificate de un alt serviciu specializat.

În consecinţă, astăzi, există la nivelul sectorului instrumentelor şi investiţiilor financiare acest serviciu pentru cercetarea abuzului de piaţă.

În acelaşi timp însă, trebuie să spun că ASF nu mai are atribuţii în sancţionarea abuzului de piaţă şi manipulării. Începând cu 1 februarie 2014, cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal, cele două fapte nu mai sunt contravenţii, ci infracţiuni şi pot fi judecate doar de DIICOT, sancţionarea acestor infracţiuni fiind foarte aspră.

Ca atare, singura măsură pe care o are la îndemână sectorul investiţiilor financiare este sesizarea DIICOT şi orice informaţie legată de aspecte de manipulare şi abuz de piaţă trebuie solicitată acestei instituţii.

Reporter: Aţi sesizat DIICOT?

Mircea Ursache: A fost sesizat DIICOT, în toate cazurile pe care Direcţia de Supraveghere le sesizează serviciului nostru de abuz de piaţă, care, în urma analizei, sunt considerate că intră sub incidenţa legislaţiei noi.

Absolut în toate cazurile.

Reporter: Preşedintele SIF Oltenia Tudor Ciurezu a semnalat public că un alt administrator - Ana Bobircă - ar fi făcut declaraţii de natură să manipuleze preţul acţiunilor. În schimb, doamna Bobircă a replicat că acuzaţiile sunt complet nefondate şi lipsite de orice temei faptic sau juridic. A luat ASF în analiză această situaţie?

Mircea Ursache: Situaţia de la SIF Oltenia este, din punctul meu de vedere, doar o problemă de raporturi de muncă între preşedintele Consiliului de Administraţie şi membrii Consiliului de Administraţie. Nu are nicio reverberaţie în materia înfiinţării SIF-ului sau a tranzacţiilor. Din câte am înţeles eu, există o ruptură clară între preşedinte şi doi membri ai Consiliului de Administraţie, pe de o parte, şi restul membrilor Consiliului de Administraţie.

În momentul de faţă, la ASF nu există decât un memoriu al doamnei Bobircă, referitor la SIF Oltenia.

Am purces la a asculta o parte, pe doamna Ana Bobircă, urmând să mă întâlnesc şi cu domnul Tudor Ciurezu.

Pot să spun că, pe data de 28 martie, voi fi prezent la Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia, tocmai pentru că rolul meu este de a găsi soluţii. Repet, nu sunt probleme de strategie, de politici ale fondului, ci este o problemă internă de raporturi administrative între membrii Consiliului de Administraţie şi sunt convins că vom găsi o soluţie

Reporter: Ce reclamă Ana Bobircă la ASF?

Mircea Ursache: Reclamă probleme legate de contractul de management al preşedintelui, adică faptul că există puteri discreţionare la nivelul preşedintelui, care nu presupun şi consultarea Consiliului de Administraţie.

Reporter: Ce poate face ASF în privinţa aceasta?

Mircea Ursache: Ca la toate entităţile supravegheate, ASF are obligaţia să vizeze regulamentele interne.

Un răspuns final, pertinent, pot să îl dau şi după ce mă voi fi întâlnit şi cu domnul Ciurezu, care este unul dintre cei mai vechi preşedinţi de Societăţi de Investiţii Financiare.

Reporter: Există voci care spun că ASF ar urma să fie desfiinţată.

Mircea Ursache: Să începem cu istoria. Pe 25 februarie 2009, un grup de iniţiativă la nivelul Consiliului european, al Comisiei Europene a cerut pregătirea unui material cu privire la supravegherea pieţelor non-bancare.

A urmat o reuniune Ecofin, la care au participat miniştri de finanţe, şi, pe data de 19 iunie 2009, Consiliul European, în prezenţa şefilor de stat şi de Guvern, a aprobat organizarea sistemului de supraveghere non-bancară pe trei componente, una bancară - EBA, una a pieţei de capital - ESMA, şi una a asigurărilor şi pensiilor private - EIOPA. Cele trei entităţi sunt subordonate Parlamentului European, prezintă rapoarte anuale. Raportul prevede independenţa instituţională a celor trei entităţi şi a autorităţilor de supraveghere din statele membre ale Uniunii Europene. Nimeni nu are vreun drept de intervenţie în organizarea internă a structurilor europene de supraveghere, aşa zice Consiliul European.

Referitor la selecţia personalului: Încă din 2009, s-a cerut statelor membre ale Uniunii Europene ca personalul care lucrează în structurile de supraveghere să îndeplinească condiţii profesionale.

Al treilea criteriu în raportul Consiliului european era egalizarea nivelului de salarizare între autorităţile de supraveghere europene şi cele naţionale din Uniunea Europeană.

În 2010, guvernul Boc a dat Ordonanţa privind reducerea salariilor în instituţiile publice. Argumentul forte pentru care nu s-au redus salariile, în 2010, la cele trei entităţi de supraveghere din România a fost faptul că ele nu sunt membre al bugetului consolidat al statului

Aş vrea să mai spun că trebuie să ne uităm şi care este fondul de salarii la entităţile supravegheate.

Referitor la nivelul de salarizare din ASF, are loc o dezbatere mediatică care nu poate fi întoarsă, este absolut firească, dar care putea fi gestionată. A existat însă, elementul agravant, "Carpatica". În clipa în care a apărut elementul "Carpatica", cu consecinţele lui, mi se pare şi mie că aş proceda la o impertinenţă profesională să susţin salariile. Este motivul pentru care am susţinut la reducerea cu 30% a salariilor.

Cum va fi organizat ASF nu este treaba mea. Noi nu avem drept de iniţiativă legislativă primară. Dacă va exista aceeaşi structură, sau dacă se va merge pe modelul european, piaţa de capital, pe de o parte, respectiv asigurări şi pensii, pe de altă parte, nu pot să spun.

CAZUL HARINVEST

Analiza ASF pe rapoartele BCR, SSIF Broker şi Depozitarul Central - astăzi

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a amânat, pentru astăzi, discutarea rapoartelor finale în cazul fraudei de la Harinvest, în urma controalelor de la BCR, Depozitarul Central (DC) şi SSIF Broker.

Deciziile ASF ar putea cuprinde propuneri de amenzi şi sesizare a organelor de cercetare. BCR şi SSIF Broker sunt intermediarii care ar fi răspuns vânzărilor forţate iniţiate de Harinvest.

În cazul fraudei de la firma de brokeraj Harinvest din Râmnicu Vâlcea, brokerul Maria Voinea ar fi vândut acţiunile din portofoliile a 48 de clienţi ca să acopere pierderile rezultate din tranzacţionarea de produse structurate. Totodată, există suspiciunea că în data de 22 august 2013 ea a sustras de la Depozitarul Central 1 milion de acţiuni Fondul Proprietatea deţinute de o persoană fizică, fără să aibă dreptul de a desfăşura servicii de investiţii financiare pentru persoana vătămată şi cauzând un prejudiciu de 840.000 lei, potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Tribunalul Vâlcea a respins, însă, cererea de arestare preventivă a Mariei Voinea.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. La imbrobodit Ciurezu si pe Ursache. Ce sa faca Ursache la sedinta. Putea foarte simplu sa solicite procesul - verbal de sedinta. Nu vad rostul mersului lui acolo cand ASF are destule probleme.

    Abuz in piata. Cum au fost angajati si cine sunt? Pe relatii sau au fost scoase posturile la concurs? Ne poate raspunde? Sau ca baiatul lui. Un telefon la faraon si ne am trezit cu baiatul la noi. Apoi in 2 sapt.déjà era trimis la Vienna. Noroc ca nu s a trezit. Deci? La concurs, sau la concurs de pile.

    1. Domnul Miclaus, sotul doamnei Bobirca a fost ani de zile vicepresedinte CNVM N-am auzit sa faca vreo bravura in aceasta calitate. N-am auzit ca domnul Miclaus sa sesizeze ASF pe vremea cand prietenul lui Sima fugea cu banii investitorilor desi era in CA SIBEX. Acum famiglia Miclaus scrie memorii. Doamna Miclaus- Bobirca conduce, desigur, fondurile de investitii erste/patriciu/pogonaru si, desigur, e o forta.

    Nu mai inteleg nimic ! Ce este acest ASF in afara de salariile uriase extrase la secret de acolo in ultimii 10 ani ?

    Pana la 1 August la supraveghere erau 3 persoane iar de la 1 August supravegherea fost marita considerabil numeric .....adica 6,9, 12 cate sunt acum ? 

    cazul Harinvest, SIF1, IMP, etc a fost posibil dupa 1 august ! Au fost angajate doar "umpluturi" numerice fii, nepoti, secretare , amante ? 

    Daca "În acelaşi timp însă, trebuie să spun că ASF nu mai are atribuţii în sancţionarea abuzului de piaţă şi manipulării. Începând cu 1 februarie 2014, cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal, cele două fapte nu mai sunt contravenţii, ci infracţiuni şi pot fi judecate doar de DIICOT, sancţionarea acestor infracţiuni fiind foarte aspră. " ASF a raportat toate cazurile din 2013 catre DIICOT sau alea au ramas ingropate in sertar la domnul Ursache ? Oare DIICOT sa autosesizat si in cazul cumpararilor incrucisate dintre SIF-uri si a celor ce au initiat modificarea dispunerii de masuri fara sa aiba punctul de vedere al Parlamentului ! 

    Cand va fi publicat studiul de impact in baza caruia sa luat decizia ca vedem ca pe langa faptul ca a fost o decizie luata la indicatia unor grupuri de interese are si efect foarte negativ pe piata ! 

    Pentru ce mai plateste ASF purtator de cuvant daca aflam atatea lucruri numai de la presedinte si vicepresedinte ? 

    Daca brokerii au fost sanctionati atat de aspru in cazul SIF1 de ce nu au fost blocata decontarea tranzactiilor suspecte. Daca piata este contaminata acum cu acele actiuni ale tranzactiilor suspecte mai este o piata integra ? 

    Domnul ursache mediaza conflictul de la SIF5 ? 

    Nu ar fi bine sa isi dea demisia de la ASF pentru a media mai bine conflictul de la SIF5 ? 

    ASF aplica legea sau dorintele CA de la sifuri ? 

    3 luni sa descoperi ca la supraveghere sunt 3 persoane si nu isi pot face treaba bine cum zice premierul Victor Viorel Ponta ! 

     

    totusi ne paote spune de ce a durat 6 luni ancheta pentru tranzactia Deal a SIF1 din septembrie ? are legatura cu competenta oare? ne paote spune participantii la piata cu ce s-au ales duap aceasta ancheta ? cu 70.000 RON s-a acoperit tot si noi vom afla peste catova ani cine cui a vandut daca vom afla, vi se pare normal acest lucru ? ce rol are ASF, inafara de cel de acoperire a faptelor, daca nu anunta cine cui a vandut ? putem sesiza si noi DIICOT-ul fara ASF daca ASF nu are alt rol in apararea investitorolor de abuzul infractorilo, se justofoca existanta sa pdoar pentru a sesiza DIICOT si pentru a aplica taxa pentru acoperirea faptelor?

    Modelele financiare ale lumii de azi....un gainar care a furat bani de la Bancorex si care astai conduce Clubul de la Roma..."investitorul imobiliar"-mai jos povestea adevarata a lui Liviu Tudor-devalizator bancar Liviu Tudor, ţepar de profesie II Thursday, March 6, 2014 de Cristian Stoenescu INVESTIGAŢII no comments Ziarul continuă seria dezvăluirilor despre Liviu Tudor, omul lui Hrebenciuc şi Iacobov, care a creat o întreagă ţesătură financiară care a condus la prăbuşirea unor firme, sau societăţi bancare. liviu-tudor Liviu Tudor şi Grupul de la Bacău au fost artizanii unei incredibile inginerii financiare prin care au reuşit să-şi umple conturile cu zeci de miliarde. În episodul de azi prezentăm dezvăluirile din Ziarul de Investigații despre activitatea infracţionala a reprezentantului grupului de la Bacău, condus de Viorel Hrebenciuc. 160 de bilete la ordin Omul de afaceri Liviu Tudor este reprezentantul celebrului grup de la Bacău, condus de Viorel Hrebenciuc. Extinderea în afaceri a lui Tudor este strâns legată de Corneliu Iacubov, SIF Moldova şi Bancorex şi „gozganul rozaliu”, aşa cum l- au poreclit prienenii şi colegii de partid pe Viorel Hrebenciuc. Cât timp a fost președinte al FPP II Moldova (Fondul Proprietăţii Private, actualul SIF Moldova), Corneliu Iacobov a avalizat 160 de bilete la ordin în valoare totală de 110 milioane de dolari, în favoarea a 53 de agenți economici. Deși Consiliul de Administrație al FPP aprobase emiterea de scrisori de garanție bancară cu o limită maximă de un milion de dolari, președintele Consiliului de Administrație, Corneliu Iacobov, a procedat la emiterea unor bilete la ordin depășind în mai multe cazuri sumă de un milion de dolari şi doar pentru o singură firmă. Comisia parlamentară care a anchetat în 1997 activitatea FPP-urilor de la înființare până la transformarea acestora în SIF-uri a constatat, în cazul FPP II Moldova, că mai multe firme au beneficiat de avalizarea unor bilete la ordin de către acest fond, peste valoarea de un milion de dolari. Printre acestea se numărăr societatea Max Invest SRL, al cărei patron era Liviu Tudor, care a beneficiat de trei bilete la ordin cu o valoare de 800.000 dolari fiecare. Credite Bancorex de pe moşia fratelui Hrebenciuc Dintre cele 160 de bilete la ordin avalizate în perioada iunie 1994 – martie 1997 de FPP II Moldova, 141 au fost în favoarea Bancorex și 19 în favoarea Bankcoop. În acea perioadă, la Filială Bacău a Bancorex era director adjunct Laurențiu Hrebenciuc, fratele fostului secretar general al guvernului, Viorel Hrebenciuc, nume de care se leagă numeroase speculații de presă cu privire la afacerile pe care Iacobov le-a derulat în Bacău. Normele Băncii Naționale a României prevăd că banca trebuie să urmărească destinația sumelor și modul în care sunt utilizați banii, dar filiala lui Hrebenciuc nu a avut prea mare „succes” în a controla „drumul milioanelor” împrumutate de fimele controlate de Tudor. O altă firmă cunoscută ca a sa, Best Oil, a luat de la Bancorex 1, 6 milioane dolari pe care nu i- a mai înapoiat niciodată. Totalul creditelor luate de la Bancorex de firmele controlate de Tudor, cum scria presa vremii, a fost de 8, 4 milioane de dolari, „găuri nerge” care au ajuns la datoria publică, prin binecunosctuta suveică Bancorex- AVAS- AAAS, cum s-a numit în timp Administrarea Activelor Statului. La peste zece ani de la jaful Bancorex, datoriile încă figurează în baza de date a Agenţiei pentru Administrarea Activelor Statului, dar nu în sarcina firmelor magnatului Tudor, ci la datoria publică, adică sunt acoperite din buzunarul fiecăruia dintre noi. Următoarele firme cunoscute ca ale lui Liviu Tudor au păstrat gustul împrumuturilor, probabil pe linie genealogică) – ele având contracte credite la Alpha Bank cu mult peste 100 de milioane de euro. Astăzi, când Bancorex a rămas doar un caz de presă, Liviu Tudor este un manager de top şi chiar dă sfaturi despre cum să ajungi un manager de top fără a mai indica „bibliografia suplimentară” a creditelor Bancorex, via SIF Moldova.

    MIRCEA URSACHE, VICEPREŞEDINTE ASF:

    "DIICOT a fost sesizat în toate cazurile suspecte de manipulare a pieţei" . He , he , he , domnule Ursache . In cazul Harinvest cred ca trebuie sesizat ONPCSB -ul si DNA-ul . Cred ca asta este si motivul pentru care o tot amanati .  

    Concediatul de fapt pe cine a verificar? Sa inteleg cA si el lucreaza acolo? Cine stie?

    hehe, unii dintre ei sunt cunostinte vechi cu diicot...si? s-a schimbat ceva? poate costumele armani ale unora

    Nu se intampla asa! De ce oare?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb