Fundaţia "Mişcarea Populară" a anunţat începerea formalităţilor legale pentru înfiinţarea unui partid de centru-dreapta, numit Partidul "Mişcarea Populară".
Conform unui comunicat al fundaţiei remis sâmbătă, în urma consultărilor membrilor Fundaţiei "Mişcarea Populară", care au avut loc în perioada 20-24 mai, pe site-ul său, s-au constatat următoarele rezultate: 58% doresc să existe şi fundaţie şi partid, 31% doar partid, 11% doar fundaţie.
"Ca urmare a acestor rezultate, membrii-fondatori au decis începerea formalităţilor legale pentru înfiinţarea unui partid de centru-dreapta. Partidul se va numi Partidul Mişcarea Populară", precizează sursa citată.
• Lăzăroiu: Obiectivul Mişcării Populare este să aibă candidaţi la prezidenţiale şi europarlamentare
Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a declarat, citat de Mediafax, că obiectivul Partidului Mişcarea Populară este acela de a avea candidaţi la alegerile prezidenţiale şi europarlamentare, formaţiunea fiind o alternativă la "supermajoritatea USL", la care pot adera membri PNL, PDL, FC sau PNŢCD.
Lăzăroiu a declarat că opţiunea majoritară a membrilor Fundaţiei Mişcarea Populară a fost aceea de a se înfiinţa şi un partid politic pe lângă actuala fundaţie.
"Acum am început primii paşi, procesul e de durată. Am început practic cu strângerea semnăturilor, dar poate să dureze şi din cauza asta i-am dat drumul foarte repede, pentru că nu ştim. În general înregistrarea unui partid durează destul de mult", a spus consilierul prezidenţial.
El a precizat că va rămâne membru al Fundaţiei "Mişcarea Populară" şi nu ţine să fie membru al partidului.
"Sigur că ar fi nemaipomenit dacă am reuşi să susţinem la anul un candidat la prezidenţiale. (...) Obiectivul ar fi să avem candidaţi la alegerile de anul viitor", a mai spus Lăzăroiu.
În ceea ce priveşte implicarea unor actuali membri ai altor partide politice, el a menţionat că nu există restricţii privind aderenţa la partid din punct de vedere al orientării politice.
"Avem nişte criterii la care ţinem, sunt criteriile pe care fundaţia deja le aplică conducerilor de filiale şi credem că ele trebuie aplicate şi celor care vor să se alăture acestui partid, adică cele patru: competenţă, integritate, să adere la valorile de dreapta şi să fie disponibili pentru acţiune voluntară (...) Bun, presupun că aderenţa la valorile de dreapta este un criteriu care exclude automat pesedişti, dar sunt PNL, PDL, FC, PNŢCD, sunt multe partide de dreapta", a spus consilierul prezidenţial.
"Este o alternativă la supermajoritatea USL care guvernează în momentul ăsta ţara", a mai afirmat Lăzăroiu.
• Preda: Merg în Mişcarea Populară dacă acolo vor fi suporterii lui Băsescu, iar PDL se opune acestuia
Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat că înfiinţarea Partidului Mişcarea Populară e o reacţie de alternativă la un "PDL care este leşinat", iar dacă în această formaţiune se vor reuni suporterii lui Traian Băsescu, iar PDL îşi menţine linia actuală, se va alătura Mişcării.
"Apariţia unui asemenea partid este o reacţie la slăbiciunile pe care le-a arătat PDL, e o alternativă la PDL", a declarat europarlamentarul democrat-liberal.
Preda a fost întrebat dacă s-ar putea implica într-un astfel de partid.
"Dacă Mişcarea Populară îi va aduna pe suporterii lui Traian Băsescu, iar PDL va continua să se opună preşedintelui, mă voi regăsi în mod cert în Mişcarea Populară. Dincolo de faptul că se doreşte o alternativă la un PDL care este leşinat în acest moment, dacă dincolo de asta Mişcarea Populară va aduna suporterii lui Traian Băsescu, iar PDL va rămâne un partid anti-Băsescu, evident că mă voi regăsi în Mişcarea Populară", a răspuns europarlamentarul PDL.
Cristian Preda a menţionat că a încercat să se afilieze la Fundaţia "Mişcarea Populară", însă la momentul respectiv nu erau primiţi membri ai partidelor.
Totodată, el a fost întrebat dacă este de aşteptat ca un asemenea partid să propună şi un candidat la prezidenţialele de anul viitor.
"E foarte posibil, bineînţeles. Nu e exclus asta", a replicat europarlamentarul.
• Primele 70 de semnături pentru înfiinţarea Partidului Mişcarea Populară, adunate la Timişoara
Primele 70 de semnături au fost strânse, sâmbătă, la Timişoara, de la cei care îşi doresc înfiinţarea Partidului Mişcarea Populară, membrii fundaţiei cu acelaşi nume sperând să adune în cel mai scurt timp posibil cele 25.000 de semnături necesare pentru înscrierea partidului politic.
Preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară, Marian Preda, a anunţat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că fundaţia pe care o conduce a iniţiat la Timişoara strângerea de semnături pentru înscrierea noului partid politic.
"Conducerea Fundaţiei Mişcarea Populară a decis să lanseze procesul de strângere de semnături, prima etapă de înscriere ca partid politic. Am pornit acest proces de la Timişoara şi sperăm ca, de aici, să înceapă completarea listelor. 70 de persoane au completat deja listele de susţinere pentru înfiinţarea partidului şi sperăm să se adauge cât de curând restul de persoane necesar până la 25.000, pentru a înfiinţa Partidul Mişcarea Populară", a declarat Marian Preda.
El a spus că iniţierea procesului de strângere de semnături a început după ce cei peste 6.000 de membri ai Fundaţiei Mişcarea Populară au fost consultaţi, majoritatea susţinând constituirea unui partid politic.
Întrebat cum se vor stabili liderii noului partid, Preda a spus că prin criteriile stabilite deja de fundaţie, iar apoi prin competiţie internă.
Prezent la conferinţa de presă, consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a susţinut că în noul partid nu va intra oricine spune că e de dreapta.
"De o lună, de când a apărut Fundaţia Mişcarea Populară, au apărut zvonuri că se sparge PDL. Cine va intra ulterior în acest partid (Partidul Mişcarea Populară - n.r.), se va stabili pe baza unor criterii. Nu va intra oricine spune că e de dreapta", a declarat Lăzăroiu.
În Timiş s-a înfiinţat, sâmbătă, cea de-a noua filială judeţeană a Fundaţiei Mişcarea Populară, iar până acum s-au înscris aproximativ 300 de membri.