MISIUNEA MILITARĂ DIN AFGANISTAN, LA FINAL: Efort bugetar uriaş, 27 de militari ucişi, defilare pe sub Arcul de Triumf

George Marinescu
Ziarul BURSA #Miscellanea #Apărare / 22 iulie 2021

Efort bugetar uriaş, 27 de militari ucişi, defilare pe sub Arcul de Triumf

Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naţionale: "România a învăţat că atunci când este parte a unei alianţe, a unei coaliţii, are toate ingredientele necesare să-şi consolideze un profil de încredere în interiorul acestor structuri, a învăţat că nimic nu este gratuit, totul costă"

Încheierea misiunii militare a ţării noastre în Afghanistan a fost marcată oficial, ieri, de prima defilare, în ultimii 12 ani, pe sub Arcul de Triumf a unor trupe române care se întorc de pe front sau dintr-un teatru de operaţii militare. Înaintea ceremoniei de ieri, ultima defilare a unor trupe revenite de pe front a avut loc în 29 iulie 2009, iar la ea au luat parte aproape 800 de militari care au participat la misiuni în teatrul de operaţiuni din Irak, festivitatea marcând finalul misiunii Armatei Române în această ţară. Anterior, ultima defilare a unor trupe întoarse de pe front a avut loc în 23 august 1945, iar la ea au participat soldaţii români întorşi de pe câmpurile de luptă din cel de-al doilea război mondial.

Celelalte treceri ale trupelor victorioase în luptă au avut loc în 20 octombrie 1878, când pe sub Arcul de Triumf au defilat ostaşii ce au luptat în războiul pentru independenţă (1877-1878), în 1918 - la revenirea în Bucureşti a familiei regale şi în 8 noiembrie 1941, când au defilat trupele române care au contribuit la eliberarea Basarabiei, teritoriu ce trecuse în 26 iunie 1940 la URSS, în urma pactului Ribbentrop-Molotov.

La evenimentul de ieri, care a inclus şi un moment de reculegere în memoria soldaţilor ce şi-au pierdut viaţa, în ultimii 19 ani, pe câmpul de luptă din Afganistan, au participat preşedintele Klaus Iohannis, premierul Florin Cîţu, Mircea Geoană - secretarul-adjunct al NATO, Nicolae Ciucă - ministrul Apărării Naţionale, alţi reprezentanţi ai Guvernului şi conducerea Parlamentului.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, în discursul său ţinut în faţa trupelor participante la misiunile din Afganistan: "Misiunea Forţelor Armate ale României în Afganistan va rămâne în cărţile de istorie drept cea mai lungă, complexă şi importantă operaţiune militară în afara teritoriului naţional de după cel de-al doilea război mondial. Participarea la această amplă operaţiune militară a reprezentat şi o poziţionare strategică importantă a României, ţara noastră aşezându-se, astfel, alături de statele membre NATO, în războiul global împotriva terorismului şi demonstrând aderarea autentică la un set de valori euro-atlantice. Totodată, România a arătat că este un partener de încredere al Statelor Unite ale Americii, greu încercate de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Prezenţa noastră în Afganistan ne-a adus respectul aliaţilor şi al partenerilor de coaliţie, al comunităţii internaţionale, atât pentru decizia de a ne implica în această operaţiune, cât şi pentru felul în care militarii români şi-au demonstrat profesionalismul, au cooperat cu militarii altor naţiuni şi au relaţionat cu populaţia civilă din zonă".

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a scris, pe pagina oficială de Facebook. "Timp de 19 ani, prin eroism, sacrificiu şi înalt patriotism, militarii noştri au reprezentat un model de profesionalism, cooperând exemplar cu aliaţii din NATO şi cu partenerii noştri la nivel global. Ca naţiune şi ca Alianţă le rămânem profund recunoscători, având obligaţia de a asigura veteranilor şi militarilor noştri toate condiţiile profesionale, sociale şi materiale necesare acestui corp de elită al statului român".

La rândul său, generalul (r) Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naţionale, a menţionat: "Pentru România, este un moment de recunoştinţă faţă de modul în care militarii şi-au îndeplinit misiunea în cei 19 ani, (...) este, de asemenea, un moment în care cei care au fost nemijlocit implicaţi vor trage linie şi vor identifica (...) acele probleme, acele lecţii, cum le spunem noi, care ulterior se vor transforma în decizii care să poată să fie însuşite la nivelul întregii armate, de la militar la unitate, mare unitate şi până la cel mai înalt nivel de conducere a ministerului. (...) România a învăţat că atunci când este parte a unei alianţe, a unei coaliţii, are toate ingredientele necesare să-şi consolideze un profil de încredere în interiorul acestor structuri, a învăţat că nimic nu este gratuit, totul costă".

3 miliarde lei - cheltuieli bugetare pentru misiunile militare din Afganistan

Bilanţul misiunii militare române în Afganistan este unul care nu lasă loc la nicio interpretare. 3 miliarde lei, adică peste 600 milioane euro reprezintă cheltuielile efectuate de statul român în cei 19 de ani în care soldaţii români au îndeplinit atât misiuni de luptă, cât şi de pază şi protecţie şi menţinere a păcii în Afganistan, în special în zona Zabul, una dintre cele mai nesigure din statul asiatic. La misiune, de-a lungul celor două decenii, au participat peste 32.000 de militari (în 37 de rotaţii a câte şase luni), dintre care 27 şi-au pierdut viaţa şi 227 au fost răniţi. Decedaţilor din rândurile Armatei li s-au adăugat doi rezervişti români, dintre care unul era angajat al Ministerului Afacerilor Externe şi altul aparţinea Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Armata Română a început campania în Afganistan în 2002, cu câteva zeci de militari. România a participat cu trupe în Afganistan atât la Operaţiunea Enduring Freedom, cât şi la ISAF, în spiritul solidarităţii faţă de partenerul strategic american şi pentru consolidarea poziţiei naţionale ca partener aliat. Primii militari români au fost trimişi în Afganistan în luna ianuarie 2002. Este vorba despre 25 de poliţişti militari şi o aeronavă C-130 Hercules, cu un echipaj format din 14 membri ai Forţelor Aeriene Române. Primul batalion dislocat în ţara respectivă (aproximativ 400 militari) a fost Batalionul 26 Infanterie din Craiova, supranumit "Scorpionii Roşii", introdus în teatrul de război în iunie 2002 şi condus de locotenent-colonelul Nicolae-Ionel Ciucă, actualul general în rezervă şi ministru al Apărării Naţionale. De fapt, Batalionul 26 a fost primul batalion de infanterie românesc într-o misiune de luptă în afara teritoriului naţional după cel de-al doilea război mondial.

În perioada 2010-2013, România devenit al patrulea contributor la Coaliţia internaţională, contingentul fiind de aproximativ 2000 de oameni, moment în care sub comanda ofiţerilor români s-au aflat şi trupe americane. Mai mult, România a fost prima ţară care a avut conducerea Aeroportului Internaţional Kabul pentru un an de zile (două misiuni consecutive), între aprilie 2011 şi aprilie 2012.

În ultimii ani, România a fost unul dintre cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea NATO Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocaţi.

Deşi intervenţia Coaliţiei în Afganistan poate fi catalogată ca fiind orice, numai o victorie categorică nu, analiştii sunt de părere că România a avut foarte mult de câştigat de pe urma acestei campanii. Acest lucru este remarcat şi înt-un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale care arată că, printre beneficiile participării Armatei României la operaţiile din Afganistan se numără:

- conturarea sprijinului SUA ca element major pentru admiterea României în NATO în anul 2004 şi crearea condiţiilor pentru aderarea la UE în 2007;

- creşterea prestigiului internaţional şi a credibilităţii României privind capacitatea de a-şi asuma obligaţiile ce-i revin ca stat membru al NATO;

- adoptarea de proceduri care să asigure securitatea informaţiilor importante;

- creşterea interoperabilităţii Forţelor Armatei României în cadrul NATO şi UE;

- participarea în teatrele de operaţii a majorităţii unităţilor luptătoare din Armata României şi ridicarea nivelului de instruire al militarilor din aceste unităţi;

- identificarea unor lecţii privind acţiunea în medii ostile şi dezvoltarea unor capabilităţi specializate: operaţii psihologice (PSYOPS), cooperare civili-militari (CIMIC), contracararea dispozitivelor explozive improvizate (C-IED), distrugerea muniţiilor neexplodate (EOD), forţe de operaţii speciale, etc.;

- implementarea unor proceduri logistice multinaţionale pentru dislocarea/redislocarea şi susţinerea forţelor într-un teatru de operaţii la distanţă mare de teritoriul naţional.

Pe lângă toate aceste beneficii, adăugăm protecţia scutului de la Deveselu, prezenţa militară americană de la Baza Mihail Kogălniceanu, misiunile de poliţie aeriană întărită din partea unor parteneri cum ar fi Marea Britanie sau Canada, existenţa la noi în ţară a unui comandament NATO de trei stele, dar şi desele incursiuni ale US Navy în Marea Neagră.

Armata Română şi-a retras din Afganistan ultimii 140 de militari în 27 iunie.

Trupele din Afganistan, decorate

În cadrul ceremoniei de ieri, preşedintele Klaus Iohannis a înmânat distincţiile conferite drapelelor de luptă ale unităţilor participante la misiunea NATO Resolute Support în teatrul de operaţii din Afganistan.

Astfel, au fost decorate cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler cu însemn de război Comandamentului Forelor Întrunite General Ioan Emanoil Florescu ş;i Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale. Ordinul "Virtutea Militară" în grad de Mare Ofiţer cu însemn de război pentru militari a fost înmânat drapelelor de luptă ale Batalionului 280 Infanterie Mecanizată, Batalionului 300 Infanterie Mecanizată şi Batalionului 495 Paraşutişti.

Drapelele militarea ale Batalionului 33 Vânători de Munte, Batalionului 30 Vânători de Munte, Batalionului 21 Vânători de Munte şi Batalionului 2 Infanterie au fost decorate cu Ordinul "Virtutea Militară" în grad de Comandor cu însemn de război pentru militari, iar Ordinul "Virtutea Militară" în grad de Ofiţer cu însemn de război pentru militari a fost acordat Batalionului 341 Infanterie.

Batalioanele 151 Infanterie, 812 Infanterie, 811 Infanterie, 634 Infanterie şi Regimentul 307 Infanterie Marină au primit Ordinul "Virtutea Militară" în grad de Cavaler cu însemn de război pentru militari, în timp ce Inspectoratul General al Jandarmeriei Române a fost decorat cu Ordinul "Virtutea Militară" în grad de Cavaler cu însemn de pace.

Componenta operaţională aeriană a Bazei 90 Transport Aerian a fost decorată cu Ordinul "Virtutea Aeronautică" în grad de Cavaler cu însemn de război pentru militari.

În cadrul ceremoniei au fost rostite solemn numele celor 27 de militari români căzuţi la datorie în teatrul de operaţii din Afganistan şi a fost păstrat un moment de reculegere. Preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria eroilor căzuţi la datorie.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. SI DE CE ??? PENTRU CA , SPRE DEOSEBIRE DE SOLDATII AMERICANI SI BRITANICI , CARE AU FOST IN GENERAL CRUZI SI DISPRETUITORI CU POPULATIA CIVILA AFGANA , NERATAND NICI UN PRILEJ DE A UCIDE PE CINEVA , MILITARII ROMANI AU FOST DE LA BUN INCEPUT SI PANA LA SFARSIT , '''''' OAMENI '''''' !!! AU AJUTAT CAT AU PUTUT , SI CU CE-AU PUTUT , FEMEILE , BATRANII SI COPIII AFGANI !!! CU MANCARE , CU APA DE BAUT , CU DIVERSE ALTE CADOURI , S-AU JUCAT CU COPIII , I-AU MANGAIAT PE CAP , UNDE S-A PUTUT AU AJUTAT SI BOLNAVII !!! LUCRURI CARE S-AU ADUNAT IN TIMP , SI CARE I-A FACUT PE TALIBANI SA-I OCOLEASCA PE ROMANI , IN OFENSIVELE SI ASALTURILE LOR CONTRA ADEVARATILOR LOR DUSMANI , ANGLO-AMERICANII !!! E ADEVARAT , AU MURIT CATIVA SOLDATI DIN CAUZA MINELOR MAGNETICE IN SPECIAL , PLANTATE DE TALIBANI PE SOSELELE PE CARE TREBUIAU SA TREACA AMERICANII , DAR FARA VREO INTENTIE SPECIALA , CA SA UCIDA ROMANI !!! NICI O FEMEIE AFGANA DE TIP ''''' KAMIKAZE '''''', CU CORPUL INTESAT DE EXPLOZIBIL , NU A VENIT VREODATA SA SE ARUNCE IN AER , LANGA UNITATILE ROMANESTI !!! NICI CEL MAI SANGEROS TALIBAN , NU A APASAT VREODATA PE BUTONUL DE TELECOMANDA CU O BOMBA DE 500 DE KILOGRAME , S-AU DE 1 TONA , CAND A VAZUT TRECAND PE DEASUPRA EI , VEHICULELE ROMANESTI DE PATRULARE !!! SE STIE CA IN ARMATA GUVERNAMENTALA AFGANA , ERAU O GRAMADA DE SPIONI TALIBANI INFILTRATI , CARE TINEAU LEGATURA CU UNITATILE DE PARTIZANI TALIBANE !!! TALIBANII , STIAU TOTUL DESPRE MILITARII ROMANI : CATI ERAU , UNDE PAZEAU , LA CE ORE PATRULAU !!! CUNOSCAND TOATE ACESTE LUCRURI , EI AU CAUTAT CAT AU PUTUT LA RANDUL LOR , SA-I FEREASCA PE ROMANI , LASANDU-I IN PACE !!! NU FACEAU NICI UN RAU NIMANUI , ROMANII , CA SA VANZOLEAU SI EI , LA FIECARE CATEVA ORE , DE COLO PANA COLO , CU CELE 4 VEHICULE PE CARE AVEAU ARBORAT STEAGUL ROMANESC , ATAT DE BINE CUNOSCUT DE TALIBANI !!! DA , LOCURILE ERAU PERICULOASE , DAR NU SI PENTRU ROMANI !!! AU DEMONSTRAT CA SANT ''''' OAMENI '''''', SI LA RANDUL LOR , AU PRIMIT OMENIE DIN PARTEA LOCALNICILOR , OFENSIVELE TALIBANILOR OCOLINDU-I INTOTDEAUNA !!! DA , MERITA DECORATI !!!

    1. Din pacate, misiunea in sine a fost un esec. Talibanii revin in forta, cu consecinte sociale si politice terifiante!

      Singurii multumiti (economic, geopolitic si ca "jandarm planetar) sunt SUA! 

    Joe: When it comes my turn, will you want me to go?

    Father: For democracy, any man would give his only begotten son. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb