Poliţia din Anglia şi Ţara Galilor vor desemna misoginia drept o infracţiune motivată de ură începând din această toamnă pentru o perioadă de probă, a anunţat o membră a cabinetului lui Boris Johnson, potrivit CNN, citat de Hotnews.
Anunţul a fost făcut miercuri în parlamentul de la Londra de către Susan Williams, membră a Camerei Lorzilor din partea Partidului Conservator şi ministru de stat pentru probleme domestice în cadrul ministerului de interne britanic.
Aceasta a afirmat că executivul condus de Johnson "va cere poliţiei să identifice şi înregistreze orice infracţiuni violente comise împotriva persoanei, inclusiv urmărirea şi hărţuirea, precum şi infracţiunile sexuale în care victima percepe că au fost motivate de ostilitate din cauza sexului lor".
Mutarea nu va necesita modificarea legislaţiei britanice întrucât aceasta permite deja clasificarea acestor infracţiuni ca fiind motivate de ură.
Williams a afirmat că motivul pentru care măsura va fi implementată pentru o perioadă de probă ţine de faptul nu este sigur că mutarea va garanta o eficacitate mai mare în capturarea şi trimiterea în judecată a infractorilor, potrivit unui raport al Comisiei de drept a Marii Britanii, organismul independent care recomandă reforme legislative în Anglia şi Ţara Galilor.
Numeroase organizaţii de activişti din Marea Britanie au cerut ca misoginia să fie desemnată o infracţiune motivată de ură însă uciderea lui Sarah Everard a adus revendicările acestora în atenţia publică, declanşând o dezbatere despre hărţuirea cu care se confruntă femeile din ţara insulară.
Everard, în vârstă de 33 de ani, a fost dată dispărută în 3 martie după ce a plecat de la locuinţa unei prietene din sudul Londrei la primele ore ale serii. Rămăşiţele sale au fost descoperite aproape două săptămâni mai târziu în regiunea Kent din sudul Angliei.
Bărbatul pus sub acuzare pentru răpirea şi uciderea sa a fost un ofiţer al Poliţiei Metropolitane din Londra la momentul comiterii crimei.
Poliţia din Londra s-a confruntat duminica trecută cu un val de reacţii negative din partea publicului şi a politicienilor pentru tacticile brutale folosite pentru dispersarea unui priveghi în aer liber organizat în memoria lui Everard.
Poliţia a luat măsuri pentru dispersarea mulţimii întrucât nu autorizase priveghiul organizat sâmbătă seara la Clapham Common din Londra, lângă locul unde Everard a fost văzut ultima dată în viaţă, citând restricţiile menite să prevină răspândirea coronavirusului.
Mutarea de a desemna misoginia drept o infracţiune motivată de ură a fost salutată de activiştii din Marea Britanie.