MIŞU NEGRIŢOIU, ASF: "Problema cea mai mare a pieţei noastre de capital sunt emisiunile noi"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 mai 2016

Anul 2015 nu a fost prea bogat pe piaţa de capital, deşi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a încercat să stimuleze listarea companiilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), conform afirmaţiilor preşedintelui ASF, Mişu Negriţoiu.

Domnia sa a declarat ieri, într-o conferinţă de presă: "În 2015, piaţa de capital s-a remarcat prin lipsa de listări la BVB, altele decât cele prin transferul de la Rasdaq. Probabil, cel mai important eveniment al anului trecut a fost migrarea societăţilor de pe piaţa Rasdaq. Sperăm ca anul acesta să avem mai mulţi emitenţi. Problema cea mai mare a pieţei noastre de capital sunt emisiunile noi. Încă suntem dependenţi în mare măsură de societăţile cu capital de stat".

Oficialul ASF anticipează că, anul acesta, 2-3 societăţi vor fi listate la BVB. "Noi am transmis şi guvernului anterior şi celui actual punctul de vedere cu privire la listarea companiilor de stat, atât în ceea ce priveşte vânzarea participaţiilor minoritare ale statului, cât şi a celor majoritare", a spus Mişu Negriţoiu, adăugând: "Am văzut că şi Fondul Proprietatea vrea să listeze societatea la care este acţionar. Am putea vedea listarea Hidroelectrica anul acesta".

Conform unui raport lansat ieri de ASF, piaţa de capital din România a fost caracterizată, pe parcursul anului 2015, de un regim de volatilitate redusă, o mare parte din volatilitate fiind cauzată de componenta tranzitorie din structura volatilităţii, "ceea ce indică un regim normal de piaţă puţin speculativ, cu şocuri aleatorii care se disipează rapid".

"Cred că ne apropiem de echilibru pe piaţa asigurărilor"

Preşedintele ASF a declarat, ieri, că piaţa asigurărilor din ţara noastră şi-a reluat creşterea în 2015, pe baze sustenabile, devenind mai transparentă, mai predictibilă şi mai stabilă. Conform ASF, piaţa de profil va continua să crească şi să fie stabilă în 2016.

"În 2016, piaţa asigurărilor va fi într-o continuă creştere şi va deveni mult mai stabilă", a declarat Mişu Negriţoiu, adăugând că nu vor mai fi "alte surprize" pe piaţa de profil.

Domnia sa a afirmat că este greu de anticipat dacă piaţa asigurărilor va trece pe profit în 2016, însă a estimat că "ne apropiem de un echilibru".

Anul trecut, sectorul asigurărilor a revenit pe creştere, încheind 2015 cu un volum al primelor brute subscrise de 8,75 miliarde lei, cu 8,2% mai mult faţă de nivelul din anul anterior. La această evoluţie au contribuit atât segmentul asigurărilor generale, cât şi cel al asigurărilor de viaţă.

Raportul ASF notează: "Sistemul asigurărilor se reapropie astfel de vârful istoric de 8,94 miliarde de lei atins în 2008, chiar înainte ca economia să intre în recesiune, iar aceasta în condiţiile ieşirii din sistem a unuia dintre cei mai importanţi jucători: ASTRA. Piaţa asigurărilor generale s-a apropiat din nou de pragul de 7 miliarde de lei, pe care îl atinsese şi depăşise temporar în anii 2008 - 2009, acumulând o creştere de circa 7,6% faţă de nivelul din 2014. O creştere şi mai consistentă, de 10,8%, a înregistrat piaţa asigurărilor de viaţă, care a revenit la peste 1,8 miliarde de lei după căderea suferită în 2013 - 2014 ca urmare a răscumpărărilor de poliţe".

Conform ASF, în 2015 a avut loc o îmbunătăţire a gradului de acoperire a rezervelor tehnice cu active admise, creşterea calităţii activelor şi un nivel mai ridicat de cedare în reasigurare. În plus, ASF evidenţiază că numărul mediu de zile de soluţionare a daunelor s-a redus.

ASF: "Capitalizarea bursieră totală a consemnat o creştere de 9% în 2015, în vreme ce indicele principal al bursei a scăzut cu circa 1%. Valoarea tranzacţiilor cu titluri de stat a fost de 2,4 ori mai mare, iar tranzacţiile cu produse structurate au înregistrat o creştere de 77%, însă s-a consemnat o scădere a valorii tranzacţiilor cu acţiuni pe segmentul principal al pieţei".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Problema pietei de capital din Romania e neimplicarea ASF in apararea drepturilor investitorilor in caz de comportament fraudulos al SSIF-urilor!

    Vezi cazurile cand esti furat direct din Depozitar, Mobinvest Oradea cand ASF a blocat dreptul la proprietate al investitorilor, Harinvest cand in timpul controlului dispareau actiunile investitorilor si unde pentru recuperarea prejudiciilor instantele cer investitorilor cautiuni !!

    Cum sa ai incredere in o astfel de piata "reglementata" ?? 

    1. OMULE ASTAI NUI PIATA DE CAPITAL CI GREATA DE CAPITAL TOTI VIN CU GREATA DE MARI MANAGERI LA B.V.B LA ASF SI NU FAC NIMIC BA DA FAC CEVA IAU BAN ISAU MERG LA DNAI

    NEA MISULE DACA TE MAI GINDESTI MATALE MULT NU MAI CE SI UNDE SA PRIVATIZEZI SAU DACA NU O DAM DE O BABAROAZA LA UN CAZINOU CA DE BURSA NOASTRA CAM PE AICI ESTE VIN ALEGERILE BRE SI POATE NE FACI PA SI ASA AM PUSO DE UN I.P.O. LA ASF ASTA MAI ZIC SI EU I.P.O.

    E clar ca nu intelege. S-au listat atatea si? Toti aia care au intrat in IPO sunt la -50%. Poti sa listezi si Gara de Nord si Otopeni si orice treaba e mai complicata si are mai multe probleme de la nivelul de tara si categoria de piata pana la birocratia taxe si nivelul de cultura al oamenilor ca nu poti sa ai o bursa unde tranzactioneaza numai fonduri si brokeri. Apoi mai e si comportamentul emitentilor. Uitati-va la TLV ce interes are pentru ca de cand s-a listat a impartit cu actionarii succesul.

    problema cea mai mare sunteti voi, cei din asf si bvb, ati omorat retailul in favoarea bancilor...nea misule, cu legea 151 cum mai stam, lula bani, emitentii nu sunt deranjati deloc de luminatiile voastre...sa mergem la tribunal, ai?ati taraganat cu unele firme pana si-au declarat falimentul, nu ma deranjeaza ca pierd bani la bursa ci cum pierd, adica cu legea in mana iar tu, asf esti departe sa te numesti autoritate...sau sa o exerciti

    Bre,nea Misu,inainte de toate ,realitarea e ca bursa se afla intr-un marasm total.Asta e rezultatul la care s-a ajuns dupa cate de ''bine'' ati manageriat-o acolo la varf.Planurile astea cincinale sau ''ce trebuie'' sunt praf in ochi la prosti.Voi luati banii de pomana pe acolo

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb