Mişu Negriţoiu: "Serviciile bancare trebuie să coste mai puţin"

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 aprilie 2012

Mişu Negriţoiu

Mişu Negriţoiu

Comisioanele de pe piaţa bancară ar trebui să scadă, iar serviciile să se ieftinească, în condiţiile în care clienţii se duc "acolo" unde sunt costurile mai mici, a declarat, ieri, Mişu Negriţoiu, preşedintele ING Bank România, în cadrul unei conferinţe.

Domnia sa precizat: "Cei care cresc comisioanele cred că pierd deoarece, în principal, serviciile se simplifică şi trebuie să fie mai puţin costisitoare. Noi, spre exemplu, nu creştem comisioanele. Comisioanele ar trebui să scadă. Piaţa bancară este foarte competitivă şi am văzut asta şi din rapoartele noas-tre. Clienţii se duc acolo unde se simt mai bine trataţi sau unde au costuri mai mici".

Preşedintele ING Bank România a adăugat că multe dintre comisioanele practicate de instituţiile de credit au dispărut şi trebuie să dispară, în continuare, ca urmare a aplicării Ordonanţei 50 şi a acţiunilor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Mişu Negriţoiu a declarat că pe piaţa de la noi există multe incertitudini, o problemă majoră fiind aceea că se efectuează tranzacţii în două valute, respectiv în euro şi în lei.

Domnia sa a explicat: "Nu poţi niciodată să ştii cum evoluează piaţa de lei, independent de cum evoluează piaţa de euro. Piaţa de lei, atât la depozite cât şi la credite, este judecată şi prin prisma pieţei de euro. Eficientizarea pieţei de lei probabil se va face şi în funcţie de ponderea tranzacţiilor în economia României. Acum, probabil, pasivele de lei vor fi tot mai bine apreciate şi tendinţa este să plăteşti mai bine depozitele de lei ca să poţi să te închizi la lichiditate.

În privinţa scăderii dobânzilor la credite ca urmare a reducerii dobânzii cheie de Banca Naţională a României (BNR), oficialul ING Bank România a precizat că nu exis-tă o legătură directă între cele două şi că este nevoie de timp până când se transferă mişcarea BNR în piaţă.

Mişu Negriţoiu a mai precizat că injecţiile de lei la dobânda de politică monetară sunt pe termen foarte scurt şi nu sunt sustenabile.

Domnia sa a explicat: "Portofoliul de credite în lei este pe termen mediu şi lung şi ar trebui să fie sus-tenabile (n.r. injecţiile de lei). Din păcate, piaţa românească nu oferă alte instrumente care să pună la dis-poziţie lei la o dobândă comparabilă. Dacă piaţa de obligaţiuni sau de hârtii comerciale ar funcţiona în România s-ar putea apropia de piaţa de politică monetară, dar nu poţi să aduci depozitele la nivel de dobândă cheie. Dobânda de politică monetară foloseşte mai mult finanţării statului decât finanţării corporaţiilor. Corporaţiile nu se pot finanţa în acelaşi mediu ca şi statul. Eu cred că, pe măsură ce se vor îndepărta aşteptările că Româ-nia va adopta euro, probabil se va pune tot mai mult accentul pe piaţa de lei. Atunci se eficientizează tot mai mult piaţa de lei şi se ajunge şi la un cost suportabil. Eu cred că sunt semne pozitive, pentru că depozitele în lei au crescut, pentru că lumea economiseşte mai mult şi se orientează mai mult spre tranzacţii. Acestea vor fi resurse importante şi pe termen mediu şi lung care să finanţeze creditele în lei".

Preşedintele ING Bank nu se aşteaptă ca Banca Centrală să reducă din nou, în şedinţa din luna mai, dobânda de politică monetară.

Domnia sa a precizat: "Nu văd la ce ar folosi o scădere a dobânzii de politică monetară în luna mai. Eu cred că semnalul este destul de puternic şi nivelul de acum este suficient. În ceea ce priveşte rezervele minime obligatorii nici aici nu mă aştept, pentru că decizia BNR a fost destul de clară, că nu intenţionează să umble la rezerva minimă obligatorie".

ING Bank România a lansat, în cadrul conferinţei de ieri, o platformă educativă pentru serviciile de Internet Banking, destinată clienţilor care vor să-şi optimizeze atât veniturile, cât şi cheltuielile.

ING Bank România are peste 300.000 de utilizatori de home banking, dintr-un total de un milion de clienţi, potrivit reprezentanţilor băncii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb