• Lakshmi Mittal vine în România ca să discute cu Traian Băsescu despre combinatul de la Galaţi
Lakshmi Mittal intenţionează să închidă combinatul de la Galaţi şi să mute producţia de oţel în India, ne-a declarat Gheorghe Tiber, preşedintele "Solidaritatea", cel mai mare sindicat din ArcelorMittal Galaţi. Domnia sa a precizat: "Nu am confirmări clare, însă sunt semnale că Mittal intenţionează să deschidă două combinate în India unde va muta şi producţia de la Galaţi.
Se pare că vrea să vină în întâmpinarea pieţei produselor siderurgice din Asia care ar putea suporta 200 de milioane de tone pe an, iar în China nu se produce momentan decât jumătate", a declarat Gheorghe Tiber, liderul sindicatului Solidaritatea. Domnia sa a precizat că, din punct de vedere economic, decizia este foarte avantajoasă pentru Lakshmi Mittal pentru că ar avea costuri mai mici atât cu forţa de muncă, cât şi cu materia primă.
Gheorghe Tiber a spus: "În primul rând, în India forţa de muncă este foarte ieftină. Spre exemplu, salariul unui siderurgist este curpins între 35 şi 50 de euro pe lună, iar în România media este de 300 de euro pe lună. Se vor reduce foarte mult şi costurile cu materia primă. Eu estimez la o scădere de circa 35%. Mai mici vor fi cheltuielile pentru transportul materiei prime, respectiv cărbunele cocsificabil şi minereu pe care-l aduce din Australia". Mai mult, potrivit estimărilor făcute de liderul sindicatului Solidaritatea, combinatul de la Galaţi urmează să fie închis până la sfârşitul anului viitor, având în vedere că o parte din capacităţile au fost deja închise (Uzina Cocso-Chimică n.r), iar mii de siderurgişti au fost trimişi acasă prin schemele de autodisponibilizare lansate încă de la sfârşitul anului 2008.
De asemenea, Gheorghe Tiber considera că "refuzul (comanda cerută de grupul de firme Profiland-Intfor care are nevoie de 5000 de tone de tablă pentru a nu-şi închide activitatea, n.r.) şi redirecţionarea multor comenzi de produse siderurgice în favoarea altor combinate din vest, importul temporar de cocs din alte unităţi ale grupului ArcelorMittal din vestul Europei, care este mai scump decât cel produs la Galaţi, transportul pe căi ocolite (Burgas, în detrimentul Comvex-Constanţa) a materiei prime nu pot însemna decât o reeditare a episodului "Sidex -gaura neagră a economiei" la care s-a asistat înainte de privatizare".
"Am fi putut avea productivitate de până la 80%, dar au uzat atât de mult de utilaje făcând profituri fabuloase şi au uitat să investească, încât acum dau rebut 50% din producţia de tablă", a declarat Gheorghe Tiber.
Cu toate acestea, surse din cadrul administraţiei susţin că informaţiş nu este reală, iar combinatul de la Galaţi rămâne un punct de referinţă pentru industria metalurgică. Dorian Dumitrescu, PR Manager ArcelorMittal Galaţi, a declarat: "ArcelorMittal crede cu toata tăria în viitorul pe termen lung al industriei oţelului din România şi este decisă să rămână, în continuare, cea mai importantă companie din acest sector economic. Nu este absolut nimic adevărat referitor la zvonurile care au fost vehiculate. Vom continua să producem şi să ne dezvoltăm, din punct de vedere tehnologic, la Galaţi. Cu toate acestea, producţia va fi redusa de cerinţele pieţei, aflată într-o perioadă de criză".
"ArcelorMittal", cel mai mare grup siderurgic din lume, şi-a redus cu 45% producţia în Europa şi SUA, ca urmare a diminuării comenzilor din partea constructorilor şi producătorilor auto. În primăvară, compania a sistat producţia la unităţi din Franţa, Belgia, Spania, Germania şi Polonia. La un moment dat, "ArcelorMittal" funcţiona, în regiune, cu nouă din cele 25 de furnale existente. Ulterior, societatea a anunţat că le va reporni pe cele mai profitabile, precum: Ghent (Belgia), Florange (Franţa), Gijon (Spania).
• Lakshmi Mittal vine în România ca să discute cu Traian Băsescu despre combinatul de la Galaţi
Lakshmi Mittal, liderul companiei mondiale de oţel ArcelorMittal, va sosi în România în august sau în septembrie ca să discute cu preşedintele ţării, Traian Băsescu, despre viitorul combinatului siderurgic de la Galaţi, au anunţat în urmă cu ceva timp liderii sindicali, citându-l pe ministrul Adriean Videanu. Preşedintele Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor-Metarom, Mircea Scîntei, a spus că ministrul Economiei, Adriean Videanu, a fost cel care l-a informat despre apropiata vizită în România a lui Lakshmi Mittal şi despre intenţia acestuia de a discuta cu preşedintele Traian Băsescu.
Liderul FSS Metarom a spus: "Oficiali combinatului gălăţean au transmis că deciziile importante legate de combinat nu depind de ei, ci depind de patronul companiei, de Lakshmi Mittal. Ca atare, au transmis că acesta îşi prezintă disponibilitatea de a veni în România, doar dacă va avea loc o întâlnire cu preşedintele ţării, Traian Băsescu. Ministrul Adriean Videanu s-a ocupat de treaba asta. E confirmată această deplasare în România în lunile august sau septembrie. Vor pune de comun acord programul şi se va discuta despre funcţionarea combinatului. Astfel de întâlniri au avut loc şi cu alţi şefi de stat, din Europa Occidentală, în urma cărora s-au stabilit lucruri destul de interesante, mai ales că locurile de muncă au rămas intacte şi producţia a intrat într-un ritm normal".
• Plângere penală împotriva Cabinetului Năstase, în cazul privatizării Sidex Galaţi
Deputatul PDL Mihail Boldea a declarat că a depus o plângere penală la Parchetul General în care acuză Cabinetul Adrian Năstase şi AVAS de subminarea economiei naţionale şi abuz în serviciu în cazul privatizării combinatului siderurgic SIDEX Galaţi, vândut în 2001 către Mittal. Domnia sa a declarat: "Este timpul ca privatizarea combinatului siderurgic să fie anchetată în mod serios pentru că s-a făcut în dispreţul gălăţenilor. De la preluarea de către managementul indian, combinatul a pierdut peste 15.000 de angajaţi. Galaţiul riscă să devină un tărâm al şomerilor, pentru că nimeni nu a făcut anterior privatizării nicio analiză de impact. Iar ulterior privatizării, autorităţile şi-au luat complet mâna de pe combinat şi i-au lăsat pe noii manageri să facă ce îi taie capul".
Negocierile privind privatizarea SIDEX Galaţi s-au derulat în anul 2001, în debutul mandatului Cabinetului Adrian Năstase. Echipa de negociere a României a fost condusă de experţii Autorităţii pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului (în prezent, AVAS), instituţie condusă atunci de social-democratul Ovidiu Muşetescu.
Sesizarea penală semnată de deputatul PDL este sprijinită de majoritatea organizaţiilor sindicale din combinatul siderurgic gălăţean: Sindicatul Uzinei de Piese de Schimb şi Reparaţii Siderurgice, Uniunea Teritorială a Sindiatelor Libere "Căi Ferate Uzinale-Linii", Sindicatul Cocsarilor, Sindicatul Oţelarilor, Sindicatul Siderurgistul şi Sindicatul Depou
1. fără titlu
(mesaj trimis de micu nicoleta în data de 20.08.2009, 07:40)
Sunt angajat al arcelor mittal steel-Galati,iar cand vezi asemenea stiri te ingrozesti!Daca citesti articolul intreg iti dai seama ce se intampla de fapt !Sunt doar supozitii si speculatii ale domnului Tiber care pe langa faptul ca nu a realizat nimic in acesti ani ,vine sa starneasca panica in randul angajatilor!Decat sa faca acest lucru mai bine si-ar face o strategie de abordare a apararii drepturilor angajatilor in cazul unei eventuale inchideri,desi noi nu ne dorim acest lucru! Inchiderea Combinatului ar fi dramatica pentru oamenii Galatiului.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de silviu în data de 20.08.2009, 10:42)
dle asa zis angajat gresesti in luna februarie tiber a zis ca se va inchide cocseria si ca se va importa cocs a fost luat in ris si nu a fost crezut de oameni care gindesc ca dta ce te faci ca peste doua luni s a inhis cocseria si s a dovedit ca tiber a avut dreptate? omul nu stirneste panica ci spune adevarul cind va veti trezi va fi prea tirziu uita te ce se intilmpla cu materiile prime care sint aduse lapreturi f mari prin portul burgas
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.08.2009, 17:37)
Tot asa de dramatica precum cazul Brasovului ! si acolo industrializarea/ mp dadea de inteles ca inchiderea uzinelor va crea haos. Haosul este in toata tara; putem spune in toata lumea.
1.3. Se v-a închide ARCELOR GALAȚI (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Constantin Mihai în data de 27.08.2009, 00:37)
În urma citirii acestui articol sunt convins că acest combinat v-a fi închis. De ce nu vă puneți întrebarea că oțelul gălățean este mai scump decât cel importat din Turcia?(de exemplu) Sigur o să spuneți calitatea. Greșit. La Galați se produce cel mai scump oțel. Cine este managerul care să țină pe piață un combinat care are nevoie de modificări majore la tot ceea ce înseamnă producție? Cine este capabil să țină acest combinat care nu are comenzi? De ce a refuzat comenzile interne? Atâta timp cât managerul și-a scos investiția, iar statul român începe să ceară impozite, el nu mai are interes să investească. Gândiți-vă că dacă stăm să facem o evaluare din punct de vedere al siguranței, poluării, costurilor de intreținere o să vedeți că nu se merită. Cu acești bani construiești alt combinat într-un loc cu deschidere la mare, mână ieftină de lucru și altele, care întrunește toate standardele de siguranța respctiv poluare. Părerea mea este să nu mai sperați la menținerea acestui combinat și nu cred că vom apuca ziua în care să vedem o investiție uriașă în refacerea lui. Zicala mea este: DESFIINȚAREA ROMÂNIEI !!
1.4. Se v-a închide ARCELOR GALAȚI (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Constantin Mihai în data de 27.08.2009, 00:42)
În urma citirii acestui articol sunt convins că acest combinat v-a fi închis. De ce nu vă puneți întrebarea că oțelul gălățean este mai scump decât cel importat din Turcia?(de exemplu) Sigur o să spuneți calitatea. Greșit. La Galați se produce cel mai scump oțel. Cine este managerul care să țină pe piață un combinat care are nevoie de modificări majore la tot ceea ce înseamnă producție? Cine este capabil să țină acest combinat care nu are comenzi? De ce a refuzat comenzile interne? Atâta timp cât managerul și-a scos investiția, iar statul român începe să ceară impozite, el nu mai are interes să investească. Gândiți-vă că dacă stăm să facem o evaluare din punct de vedere al siguranței, poluării, costurilor de intreținere o să vedeți că nu se merită. Cu acești bani construiești alt combinat într-un loc cu deschidere la mare, mână ieftină de lucru și altele, care întrunește toate standardele de siguranța respctiv poluare. Părerea mea este să nu mai sperați la menținerea acestui combinat și nu cred că vom apuca ziua în care să vedem o investiție uriașă în refacerea lui. Zicala mea este: DESFIINȚAREA ROMÂNIEI !!
2. fără titlu
(mesaj trimis de unu în data de 20.08.2009, 07:53)
PDleii astia nu stiu decat sa dea in judecata pe toata lumea. Mi s-a acrit de ei.
2.1. Se mananca cu zahar ca sa nu ti se acreasca (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de AnonimusMaximus în data de 20.08.2009, 11:43)
Daca ti s-a acrit inseamna ca ai probleme cu stomacu si trebuie sa treci pe vegetale si fructe dulci prietene. As vrea sa stiu si eu din vasta dumneavoastra culinara cam care sunt parghiile de actiune intr-un stat democratic conforma cu legislatie in cazul unei fraude. Asa de stii .. PS: pune niste zahar.
2.2. celui cu acreala (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de alex în data de 20.08.2009, 12:54)
Daca tot ti s-a acrit ar trebui adaugat impotriva
PSD-ilor si procesul privatizarii Petrom. Este
usor sa ti se acreasca cand tampeniile facute de ei nu te afecteaza in nici-un mod.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de flori în data de 20.08.2009, 13:21)
Interesanta abordarea: mittal vine in romania NUMAI daca se intalneste cu traian basescu!! Oare ce o sa-i dea statul roman ca sa nu plece de la Galati?
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.08.2009, 17:33)
Stati cuminti !
Ce daca au vandut/furat si au adus tara unde este (ei au dominat si dictat cea mai mare parte dupa '89) romanii - sigur si galatenii, le vor da votul in continuare; ce putem face ? asta-i fibra poporului.
2.5. "Tara arde si baba se piaptana" (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Cui în data de 21.08.2009, 10:20)
Ceea ce a socat la afirmatia ta este faptul ca aici sunt doua probleme : una concreta, fizica riscul, pericolul ca Sidexul sa fie inchis, ceea ce ar insemna un adevarat dezastru pentru Galati si pentru Romania ca tara. In ce sens spun asta, ca fiecare strain vine aici si cumpara o ramura vitala a economiei romanesti, una dintre arterele principale ale economie romanesti apoi o inchide, o desfinteaza. Zeci de mii de oameni ramasi someri, incapacitate de productie interna a Romaniei etc. doi este parerea ta extrem de superficiala care se axeaza pe simpatia politica. De aici rezulta ca esti un om extrem de superficial sau o faci intentionat. Cu alte cuvinte "tara arde si baba se piaptana". Fii si tu mai matur pe viitor si ai grija ce spui.
2.6. KILERI ECONOMICI (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Constantin Mihai în data de 27.08.2009, 00:47)
Căutați tot ceea ce este legat de kileri economici și atunci veți înțelege de ce spun eu DESFIINȚAREA ROMÂNIEI !!
3. Intrbare
(mesaj trimis de anonim în data de 20.08.2009, 14:31)
Cand s-a inchis Uzina cocso-chimica sindicatul si prietenii unde erau?
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.08.2009, 19:58)
IQ-Max au tras cat au tras si indienii astia si daca vad ca nu mai merge si nu mai au ce suge, lasa totul si pleaca. Macar sa fim atenti sa nu plece cu fierul vechi, sau sa-l vanda inaine sa prindem de veste. Sa-i lasam sa plece dar sa nu le dam fieul vechi.
4.1. Viata amara - economie muribunda (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de AnonimusMaximus în data de 21.08.2009, 10:10)
Nu. Ideea este prabusirea economie nationale astfel ca noi sa nu mai putem produce nimic intern si sa fim aserviti lor. Mai exact sa fim la mana lor si la frimiturile care ni le arunca. Daca esti roman adevarat nu ai cum sa nu te doara jaful national care are si a avut loc. E momentul sa stopam acest jaf si fiecare e capabil sa faca ceva cat de mic in acest sens. Trebuie sa ne luam inapoi avutia nationala si sa redevenim romani in propria tara vanduta(aservita) in totalitate catre puterea straina. Vinovati de subminarea economie nationale sunt unii demnitari din guvernele trecute. Problema este ca in acest moment exista posibilitatea de a "arunca in aer" din punct de vedere economic un intreg oras. femei, copii, bunici bunice etc. aflati in imposibilitatea de a se mai hrani in viitor. Daca esti roman este imposibil sa nu te doara. Dincolo de jocurile politice exista o problema grava economia acestei tari moare sistematic. Dupa apusul comunismului totul a fost sistematic inchis, taiat, falimentat vandut. Au ramas ultimile zvagniri a unei economii muribunde care isi taraste zilele de pe azi pe maine. E o problema grava si trebuie tratata. Frati romani e timpul sa ne unim si sa facem ceva constructiv productiv iar cel mai mare lucru pe care l-am putea face ar fi sa fim uniti doar atat si restul va veni de la sine. Fiecare individualitate separata singura intr-un loc anume este drumul catre un esec sigur. ...