Producătorul siderurgic "Mittal Steel" Co., cel mai mare din lume, a înaintat, la finele săptămînii trecute, o ofertă nesolicitată pentru achiziţia "Arcelor" SA, propunînd un preţ de 18,6 miliarde de euro (22,5 miliarde de dolari). Dacă va avea sorţi de izbîndă, această tranzacţie ar transforma industria oţelului la nivel mondial.
"Mittal Steel", cu sediul în Olanda, a oferit 28,21 euro pentru o acţiune "Arcelor", cu 27% mai mult decît cotaţia de închidere a acestor titluri la finele săptămînii trecute, pe piaţa din Paris. În cursul şedinţei bursiere de vineri, acţiunile "Arcelor" au urcat pînă la 31,29 euro/titlu, ceea ce arată că investitorii aşteaptă o ofertă majorată de la "Mittal". Se pare că "Arcelor" a mai primit o ofertă de la "Mittal", în urmă cu două săptămîni, pe care nu a făcut-o publică şi a respins-o. La rîndul lor, acţiunile "Mittal Steel" au crescut în şedinţa de vineri pînă la 35,01 dolari/titlu, cîştigînd 8,4% pe piaţa din New York.
Dacă va prelua "Arcelor", al doilea producător de oţel din lume, deţinătorul "Mittal", miliardarul de origine indiană Lakshmi Mittal, va controla aproape 10% din industria mondială de profil, ceea ce înseamnă de trei ori mai mult decît cel mai apropiat rival al său. Eventuala achiziţie ar fi cea mai mare din industria siderurgică, eclipsînd preluarea "LNM Holdings" NV, de către "Mittal" în 2004, în schimbul sumei de 15,8 miliarde de dolari. Astfel, ar lua fiinţă o companie cu 320.000 de salariaţi, pe patru continente, şi vînzări anuale de peste 69 miliarde de dolari.
Pe de altă parte, Lakshmi Mittal susţine că, dacă va prelua "Arcelor", va înstrăina compania canadiană "Dofasco" Inc. către "ThyssenKrupp" AG din Germania. Amintim că, săptămîna trecută, "Arcelor" a cîştigat bătălia pentru achiziţia "Dofasco", după ce rivalul său în această cursă, "Thyssen-Krupp", a părăsit cîmpul de luptă. "Dofasco" a acceptat oferta de 5,6 miliarde de dolari canadieni (4,9 miliarde de dolari americani), în numerar, majorată de cîteva ori în ultimele luni, înaintată de "Arcelor". Pentru că a renunţat la înţelegerea cu "Thyssen-Krupp", "Dofasco" va trebui să-i plătească acesteia despăgubiri de 215 milioane de dolari canadieni. Oricum, oficialii "Thyssen-Krupp" spun că acceptă să preia "Dofasco", în situaţia în care "Mittal" va cumpăra "Arcelor".
"O tranzacţie < Mittal > - < Arcelor > nu este deloc lipsită de sens în industria siderurgică", declară Samir Essafri, adminis-trator de fond la "Richelieu Finance" din Paris, societate care are în portofoliu şi acţiuni "Arcelor". Essafri consideră că industria oţelului este extrem de fragmentată, astfel că nu e exclus ca primii doi jucători de pe piaţa de profil să-şi unească activităţile.
"Arcelor" furnizează oţel pentru 50% din autoturismele fabricate în Europa, avînd topitorii atît pe continent, cît şi în America Latină. Grupul "Arcelor" a luat fiinţă în 2002, prin fuziunea dintre "Arbed" SA (Luxemburg), "Aceralia Siderurgica" SA (Spania) şi "Usinor" SA (Franţa).
"Mittal" a devenit cel mai mare producător de oţel atît în America de Nord, cît şi în întreaga lume, după ce a cumpărat "International Steel Group" ISG, în schimbul a 4,5 miliarde de dolari, de la investitorul Wilbur Ross (în aprilie anul trecut). Lakshmi Mittal, 55 de ani, a preluat oţelării din Polonia pînă în Africa de Sud, începînd cu anul 2003, datorită creşterii cererii de pe piaţa de profil.
În aceste condiţii au sporit şi preţurile pe plan mondial, iar producătorii din domeniu nu au avut decît de cîştigat. Mittal a început afacerile cu oţel în Indonezia, în 1976. În martie 2005, Mittal a devenit cel mai bogat om din Asia, depăşindu-l pe Li Ka-shing. Averea lui Mittal este estimată la 20 de miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes.
Oficialii "Arcelor", companie cu sediul în Luxembourg, au refuzat să facă vreun comentariu pe marginea ofertei primite de la "Mittal Steel".