Ministerul Muncii informează, după afirmaţiile lui Traian Băsescu privind utilizarea fondurilor europene pentru a reduce şomajul în rândul tinerilor, că România este dată ca exemplu de bună practică la nivelul UE în privinţa măsurilor guvernamentale de sprijin la integrarea acestora pe piaţa muncii.
"Pe subiectul măsurilor de sprijin pentru integrarea tinerilor pe piaţa muncii luate de către Guvernul României, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice subliniază că România este dată ca exemplu de bună practică la nivelul Uniunii Europene", se arată într-un comunicat remis, duminică seară, de Ministerul Muncii, care precizează că, la 31 iulie, numărul tinerilor ocupaţi datorită măsurilor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) se ridică la 44.090.
În acelaşi context, Ministerul Muncii enumeră "principalele efecte ale măsurilor implementate": subvenţionarea angajatorilor pentru a oferi un loc de muncă tinerilor absolvenţi (2.777 de tineri angajaţi); consiliere şi orientare profesională (80.610 de tineri consiliaţi); formare profesională (5.587 tineri cuprinşi în cursuri de FPC); acordarea primelor de instalare pentru tineri, inclusiv şomerilor de lungă durată (134 de beneficiari); subvenţionarea angajatorilor pentru a oferi stagii de ucenicie tinerilor (46 de contracte de ucenicie încheiate); acordarea primelor de mobilitate pentru tineri, inclusiv şomerilor de lungă durată (49 de beneficiari); acompaniament personalizat pentru tinerii cu risc de marginalizare socială, inclusiv prin subvenţionarea angajatorilor care încadrează persoane din această categorie (221 de beneficiari).
În ceea ce priveşte Schemele pilot "Garanţia pentru Tineri", instituţia precizează că rezultatele au fost următoarele: 27 de centre de garanţii înfiinţate (22 in regiunea Sud şi 5 în regiunea Nord) şi 2.580 de tineri identificaţi şi înregistraţi (880 în Sud şi 1700 în Nord), cărora le-au fost furnizate pachete personalizate de măsuri active.
La rândul său, Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a răspuns afirmaţiilor preşedintelui Traian Băsescu, precizând că schema de finanţare a locurilor de muncă pentru tineri este funcţională în România de la 1 ianuarie 2014.
"Schema de finanţare a locurilor de muncă pentru tineri este funcţională în România de la data de 1 ianuarie 2014. Măsurile sunt finanţate momentan din bugetul asigurărilor sociale şi din bugetul de stat, sumele cheltuite urmând a fi decontate de Comisia Europeană după ce aprobă Programul Operaţional Capital Uman 2014 - 2020. Deci, nu există nicio întârziere în implementarea acestei scheme în România", a arătat MFE, într-un comunicat remis tot duminică.
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, la Mamaia, la Şcoala de Vară a PMP, că României i s-au alocat peste 100 de milioane de euro, bani europeni, pentru crearea de locuri de muncă pentru tineri, sumă din care până în prezent Guvernul nu a cheltuit "niciun leu".
El le-a explicat celor prezenţi că subiectul "locuri de muncă pentru tineret" a preocupat Consiliul European încă din 2012, decizii importante fiind luate în 2013, care s-au manifestat prin alocarea de resurse financiare pentru fiecare ţară. Astfel, în programul "Locuri de muncă pentru tineret" România are alocaţi 106 milioane de euro, bani care trebuie cheltuiţi în perioada 2014-2015.
"Dacă aceşti bani nu se cheltuie, se realocă altor ţări. Trebuie să cheltuim 106 milioane de euro destinaţi creării de locuri de muncă pentru tineri. Până acum s-au cheltuit zero lei. Programul transmis de Guvern la Comisia Europeană nici măcar nu este aprobat, ceea ce e nepermis", a pus preşedintele.
Şeful statului a menţionat că banii sunt destinaţi regiunilor Centru, Sud-Muntenia şi Sud-Est, unde şomajul în rândul tinerilor depăşeşte 25%.
"Dacă aş fi în locul vostru, aş face zilnic proteste la Guvern pentru că nu sunt bani pe care să îi ai la dispoziţie multă vreme, ei sunt pentru perioada 2014-2015. La 31.12.2015, aceşti bani se realocă altor ţări", a spus Băsescu.