MODIFICĂRI MAJORE PE LISTA MARILOR DATORNICI LA STAT Arieratele Galaxy Tobacco - şterse din evidenţa fiscului

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 4 februarie 2014

Arieratele Galaxy Tobacco - şterse din evidenţa fiscului

European Food a ieşit din top

Rocade importante, dispariţii şi apariţii au avut loc, la finalul anului trecut, pe lista marilor contribuabili cu datorii la stat întocmită de Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF).

Dacă până acum, de luni bune, eram obişnuiţi ca, pe primele locuri în topul marilor datornici, să regăsim companiile Galaxy Tobacco şi European Food, la 31 decembrie 2013 niciuna dintre aceste două societăţi nu mai apare pe lista ANAF.

La finalul celei de-a noua lună a anului trecut, Galaxy Tobacco ocupa "locul fruntaş" în evidenţele fiscului, cu arierate de circa 564 de milioane de lei.

Ioan Niculae, proprietarul Galaxy Tobacco, ne-a spus, anul trecut, că producătorul de ţigarete nu are obligaţii restante la buget, precizând că arieratele care apar pe lista ANAF ar fi trebuit şterse încă de anul 2012: "Galaxy Tobacco nu are nicio datorie la buget. Este vorba despre ajutorul de stat acordat prin lege fostei Societăţi Naţionale Tutunul Românesc (SNTR) şi pe care ANAF l-a trecut ca datorie a Galaxy Tobacco. Noi am câştigat în instanţă în faţa Fiscului. Anul trecut (n.r. în 2012), Curtea Supremă de Justiţie a hotărât definitiv şi irevocabil că această sumă trebuie ştearsă din evidenţele ANAF, dar Şerban Pop (n.r. fostul şef al ANAF) a refuzat să facă acest lucru".

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală ne-au explicat, atunci, că arieratele pentru care au fost acordate înlesniri la plată nu au fost şterse din evidenţele fiscale ale Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) din anumite motive, printre care se numără şi faptul că Instanţa obligă ANAF să opereze în evidenţele fiscale scutirile acordate reclamatei Galaxy Tobacco.

La rândul său, Grupul European Food, controlat de fraţii Ioan şi Viorel Micula, figura, la sfârşitul lui septembrie 2013, cu datorii la bugetul de stat în valoare de aproape 277 de milioane de lei.

Cei doi fraţi au câştigat, însă, un proces la Washington împotriva statului român, în urma căruia trebuie să încaseze de la buget despăgubiri de 250 de milioane de dolari.

Reprezentanţii Ministerului de Finanţe ne-au spus că statul aşteaptă traducerea deciziei, după care, o mare parte din suma care va trebui plătită de MFP va fi compensată cu valoarea arieratelor pe care European Food le are la buget.

În evidenţele aferente finalului lui 2013, European Food nu mai apare pe lista marilor datornici la stat, pe lista ANAF rămânând European Drinks, care face parte din Grupul European Food, cu datorii de circa 80 de milioane de lei.

În aceste condiţii, Compania Naţională Poşta Română (CNPR) a trecut de pe locul al treilea pe locul al doilea în topul marilor datornici la stat, deşi şi-a redus arieratele de circa 240 de milioane de lei (la finalul lunii septembrie 2013) la 175 de milioane de lei, la 31 decembrie.

Poşta Română se pregăteşte din nou de privatizare, conducerea companiei intenţionând să convertească datoriile bugetare în acţiuni.

În acest sens, studiul privind respectiva conversie a datoriilor în acţiuni a fost finalizat şi transmis Comisiei Europene (CE), potrivit lui Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

În prezent, autorităţile aşteaptă răspunsul CE cu privire la acest proces.

RATB a sărit direct pe primul loc în top

Cu datorii mai mici de 270.000 de lei, în septembrie 2013, Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) a sărit direct pe primul loc în evidenţele ANAF privind marii datornici la stat, figurând, la finalul anului, cu arierate de circa 443 de milioane de lei şi cu menţiunea că a început procedura de executare silită.

Reprezentanţii RATB spun că au contestat suma respectivă, precizându-ne că datoria cu care societatea apare pe lista ANAF "este stabilită în urma unor Raporturi de Inspecţie Fiscală pentru perioada 2007-2013. Debitul respectiv a fost contestat şi urmează să se stabilească dacă RATB trebuia să colecteze TVA la gratuităţile acordate pensionarilor în perioada menţionată, având în vedere că aceştia nu posedă carduri de călătorie. În ceea ce priveşte contribuţiile angajatorului neachite la 31.12.2013, RATB va lua măsuri de achitare din bugetul anului 2014".

Datoria RATB este constituită, în proporţii relativ egale, din TVA şi penalităţi aferente, potrivit ANAF.

A treia mare societate datornică la bugetul de stat este Electrocentrale Bucureşti, cu aproape 169 de milioane de lei, se mai arată în lista fiscului.

Printre alte companii importante care figurează cu datorii în evidenţele ANAF se numără Upetrom 1 Mai, cu peste 21 milioane de lei, pentru care a fost începută procedura de executare silită, CFR Călători, cu aproape 6 milioane de lei (în acest caz au fost acordate înlesniri la plată) şi Studiourile Media Pro, cu 107.984, şi în acest caz fiind demarată executarea silită.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb