MOL răscumpără 1,4 milioane de acţiuni de la ING

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 martie 2008

MOL răscumpără 1,4 milioane de acţiuni de la ING

Achiziţia va fi făcută în termen de un an, la un preţ de 180 de milioane de dolari

MOL Nyrt., cea mai mare rafinărie petrolieră din Ungaria, care luptă împotriva încercării ostile de preluare a sa de către rivalul austriac OMV AG, a încheiat un acord cu "ING Groep" NV pentru răscumpărarea a 1,4 milioane de acţiuni proprii (1,3% din capital). ING, care a achiziţionat acţiunile MOL de la "BNP Paribas" SA, a decis să vândă, în termen de un an, titlurile către societatea maghiară la un preţ de 109,8 dolari fiecare. Valoarea totală a tranzacţiei se ridică la 29,9 miliarde de forinţi (180 de milioane de dolari).

Ca să contracareze oferta ostilă de preluare primită de la grupul energetic OMV, MOL a încheiat mai multe acorduri de tip împrumut de acţiuni. Analiştii estimează că MOL şi aliaţii săi controlea­ză aproximativ 45% din acţiunile companiei. Potrivit legislaţiei din Ungaria, MOL nu poate deţine mai mult de 10% din acţiunile proprii, însă intenţionează să colaboreze cu ceilalţi acţionari - grupul bancar local "OTP Bank", grupul "Magnolia" şi "BNP Paribas" - ca să se apere de oferta de preluare.

Acordul cu "ING Bank" este al treilea încheiat de MOL de la începutul anului. În urmă cu o săptămână, MOL a anunţat că vinde 8,744 milioane de acţiuni (aproximativ 8%) către "Oman Oil Company" (OOC), la un preţ de 145,4 dolari/titlu. La sfârşitul lunii ianuarie 2008, MOL a anunţat încheierea unui acord cu grupul ceh de utilităţi CEZ, în urma căruia acesta va prelua o participaţie de 7,7% la MOL.

MOL intenţionează să continue, cel puţin până în luna octombrie 2008, programul de răscumpărare a acţiunilor proprii, stopat în septembrie 2007, după ce a cheltuit aproximativ 2,8 miliarde de dolari în acest sens.

La finele lunii iunie 2007, OMV a anunţat că a achiziţionat 8,6% din MOL pentru aproximativ un miliard de euro, participaţia companiei austriece la firma maghiară ajungând la 18,6%. În plus, OMV i-a propus companiei MOL o extindere a cooperării, propunere respinsă de MOL. La data de 25 septembrie 2007, OMV a anunţat că şi-a majorat participaţia la MOL de la 18,6% la 20,2%, menţionând că este pregătit să cumpere şi restul de 80%, într-o tranzacţie care evaluează compania ungară la 3.500 de miliarde de forinţi (peste 14 miliarde de euro). Oferta grupului OMV este de 32.000 de forinţi (183 de dolari) pentru o acţiune MOL.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb