Moloţ şi ceilalţi 4 inculpaţi reţinuţi, cercetaţi sub control judiciar

V.B.
Anticorupţie / 5 decembrie 2014

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Mircea Moloţ, vicepreşedintele instituţiei, Tiberiu Balint, ginerele lui Moloţ, Roberto Patrik Venter, şi oamenii de afaceri Vasile Axinte şi Pup Emanoil Milică, reţinuţi pentru fapte de corupţie, vor fi cercetaţi sub control judiciar, a decis, ieri seară, Tribunalul Alba.

Măsura va fi păstrată până la 15 februarie. Hotărârea instanţei nu este însă definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Alba Iulia.

Presa scrie că, la ieşirea din sala de judecată, Mircea Moloţ (PNL) a declarat că se aştepta la această decizie, deoarece este nevinovat, iar acuzaţiile care i-au fost aduse sunt nefondate.

"Acuzaţiile care mi s-au adus sunt nefondate. Sunt nevinovat şi clar mă aşteptam la această decizie. (...) La câte capete de acuzare au fost, am avut impresia că sunt cel mai mare mafiot nu din România, ci din lume. În mod sigur, va fi un proces de durată, mă voi conforma şi voi respecta întru totul deciziile care vor fi dispuse", a afirmat Moloţ.

Edilul a mai spus că hotărârea tribunalului nu îl afectează în niciun fel (nici în ceea ce priveşte funcţia), ci doar că nu are voie să discute despre proces cu niciun angajat al CJ Hunedoara.

Politicianul a mai spus că în perioada imediat următoare vrea să îşi ia concediu, dar nu pentru mult timp, pentru că trebuie aprobat bugetul CJ pentru anul viitor. Tot ce a făcut şi tot ce va face în activitatea de preşedinte al CJ Hunedoara face în mod legal şi nu are de ce să-i fie frică, a mai arătat Mircea Moloţ.

DNA îl acuză pe Moloţ de trafic de influenţă, în formă continuată (2 acte materiale), luare de mită, în formă continuată (21 acte materiale), luare de mită, luare de mită, în formă continuată (3 acte materiale), folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, spălare de bani, în forma instigării (2 infracţiuni), conflict de interese şi deţinerea fără drept a unui document ce conţine informaţii secrete de stat.

Tiberiu Balint este învinuit de luare de mită, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (4 acte materiale), spălare de bani, în forma instigării, în timp ce Venter este acuzat de complicitate la luare de mită, în formă continuată (21 acte materiale), complicitate la luare de mită, în formă continuată (3 acte materiale), spălare de bani (2 infracţiuni) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii anticorupţie îl bănuiesc pe Emanoil Pup de dare de mită în formă continuată (3 acte materiale), dare de mită, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (3 acte materiale), spălare de bani, în forma complicităţii (2 infracţiuni), iar Axinte de cumpărare de influenţă în formă continuată (2 acte materiale), dare de mită în formă continuată (21 acte materiale), dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (21 acte materiale), complicitate la spălare de bani.

Anchetatorii susţin că, în perioada 2011-2013, Mircea Moloţ, în calitate de preşedinte al CJ Hunedoara, şi-ar fi traficat influenţa reală pe care o avea asupra unei persoane de la SC Apa Prod SA Deva - societate al cărei acţionar majoritar este CJ Hunedoara (76,72%) alături de consiliile locale din judeţ, pentru avantajarea societăţilor comerciale Viva Construct SRL Deva şi Euro Cons Expert SRL, în procedura de atribuire a unor contracte de lucrări.

În schimbul sprijinului oferit, Vasile Axinte ar fi cedat execuţia unei părţi din lucrările respective către SC Vivanty Industries SRL Şoimuş, societate controlată direct, în calitate de asociat şi administrator, de către Roberto Patrick Venter, ginerele preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara. Aceasta s-ar fi realizat fără a exista un contract de subantrepriză, în condiţiile pe care legislaţia achiziţiilor publice prevede acest lucru, arată sursa citată.

De asemenea, procurorii DNA susţin că SC Viva Construct SRL, firmă controlată de Axinte, ar fi asfaltat o stradă unde Moloţ deţinea un imobil, în condiţiile în care lipseau proiectul tehnic şi autorizaţiile de construire, contravaloarea lucrărilor rămânând în sarcina executantului.

"În perioada 2010-2014, inculpatul Mircea Ioan Moloţ a creat şi pus în funcţiune un circuit financiar prin care fondurile publice, legal aprobate pe proiecte, au ajuns în conturile unor societăţi care nu îndeplineau criteriile de calificare, privind capacitatea tehnică şi/sau profesională, economico-financiară, precum şi experienţa similară. Aceste firme erau controlate de către persoane din cercul său relaţional, respectiv inculpatul Robertto Venter Patrick şi alte persoane interpuse devenite formal reprezentanţi ai acestor societăţi", se arată în comunicatul DNA.

Astfel, SC Viva Construct SRL a încheiat în perioada respectivă 17 contracte cu SC Cristalyn Dinamic SRL şi patru contracte cu SC Vivanty Industries SRL, sub titulatura "contract de prestări servicii". Acestea erau, de fapt, contracte de subantrepriză execuţie lucrări, în schimbul garantării asigurării finanţării prioritare a tuturor contractelor pe care această societate le derula cu partenerul Consiliul Judeţean Hunedoara, mai consideră Direcţia Naţională Anticorupţie.

Potrivit DNA, în 19 octombrie 2014, Mircea Moloţ s-a folosit de autoritatea dată de funcţia publică pe care o deţine, în virtutea faptului că îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, pentru direcţionarea unor fonduri guvernamentale către bugetul unei comune din acelaşi judeţ, în tranşe, contrar dispoziţiilor legale, suma finală fiind condiţionată de modul în care alegătorii din comuna respectivă îşi vor exprima opţiunea de vot.

"În perioada iunie-iulie 2014, în schimbul asigurării prioritizării plăţilor efectuate de Consiliul Judeţean Hunedoara, inculpatul a solicitat, prin interpuşi, efectuarea de către SC Viva Construct SRL a lucrărilor de asfaltare în localitatea Aurel Vlaicu, fără autorizaţie şi fără contract, plăţile fiind efectuate în afara cadrului legal, în baza unei < comenzi > . În schimbul garantării asigurării finanţării prioritare a tuturor contractelor pe care societatea comercială, administrată de Emanoil Milică Pup, le derula cu partenerul Consiliul Judeţean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ a obţinut foloase necuvenite pentru firmele: SC Cristalyn Dinamic SRL şi SC Vivanty Industries SRL, controlate de către persoane din cercul relaţional al preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara - ginerele sau alte persoane interpuse devenite formal reprezentanţi ai acestor societăţi", notează procurorii DNA.

Conform comunicatului, în acelaşi context, în 1 octombrie 2014 SC Cristalyn Dinamic SRL a emis către SC Trans Construct Import Export SRL o factură fiscală, având menţiunea la rubrica produse/servicii "avans lucrări pasul Vulcan", în valoare de 219.950,00 lei, plata acesteia fiind efectuată, deşi lucrarea respectivă fusese recepţionată încă din 22 septembrie 2014.

Aceeaşi societate, în perioada 25 februarie 2014 - 9 mai 2014, a derulat tranzacţii comerciale cu SC Vivanty Industries SRL în valoare de 265.000 de lei, iar în perioada 25 iulie 2012 - 2 octombrie 2014 cu SC Cristalyn Dinamic SRL, în valoare de 886.750 lei, deşi SC Trans Construct Import Export SRL fusese desemnată câştigătoare şi în urma îndeplinirii criteriilor de calificare privind capacitatea tehnică şi/sau profesională, economico-financiară, precum şi experienţa similară, arată sursa citată.

Prin contractele menţionate, Moloţ a urmărit disimularea adevăratei naturi a circulaţiei sumelor de bani provenite din infracţiunile de corupţie, prin crearea aparenţei de legalitate a transferurilor financiare ca urmare a "executării contractelor", acuză Direcţia Naţională Anticorupţie.

De la aceeaşi societate comercială, pentru acelaşi motiv, respectiv prioritizarea şi/sau garantarea plăţilor ce urmau a fi efectuate de Consiliul Judeţean Hunedoara, Tiberiu Ioan Balint a primit în tranşe, prin intermediul unei firme de consultanţă pe care o controla în fapt suma de 510.000 de lei, mai susţin procurorii DNA.

Potrivit aceleiaşi surse, Balint ar fi urmărit astfel disimularea adevăratei naturi a circulaţiei sumelor de bani provenite din infracţiunile de corupţie, prin crearea aparenţei de legalitate a transferurilor financiare ca urmare a "executării unui contract de consultanţă".

"În perioada 2010-2014, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a participat la luarea deciziilor privind aprobarea capitolului bugetar al CJ Hunedoara referitor la reclamă şi publicitate. Ulterior, inculpatul a efectuat acte de dispoziţie cu privire la efectuarea de plăţi privind aceste servicii, a semnat contracte de servicii de publicitate, în acest sens fiind obţinute, printr-un intermediar, foloase patrimoniale în favoarea societăţilor administrate de fiica sa, în sumă de 990.109, 96 lei", scrie în comunicatul DNA.

DNA mai transmite că, în 7 noiembrie 2014, cu ocazia percheziţiei domiciliare legal încuviinţate de către Tribunalul Alba, în biroul lui Moloţ de la CJ Hunedoara a fost identificat un document clasificat secret de stat, document interzis la deţinere de către persoane neautorizate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb