Moody"s: Economia ne trage în jos sistemul bancar

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 martie 2010

Moody"s se aşteaptă totuşi ca majorarea costului de creditare şi finanţare să continue să aibă impact asupra profitabilităţii băncilor, pe termen scurt şi mediu.

Moody"s se aşteaptă totuşi ca majorarea costului de creditare şi finanţare să continue să aibă impact asupra profitabilităţii băncilor, pe termen scurt şi mediu.

Perspectivele sistemului nostru bancar sunt negative, cu toate că băncile au absorbit destul de bine şocurile economice anul trecut, din cauza înăspririi condiiţiilor economice, se arată în cel mai recent raport de evaluare al agenţiei de evaluare financiară Moody"s.

"Condiţiile din economia româ-nească se menţin dificile în urma contractării semnificative a activităţilor şi a creşterii şomajului în 2009, ca efect al crizei financiare mondiale. Drept urmare, leul a fost sub presiune, numărul creditelor neperformante a urcat semnificativ şi creşterea activităţilor de creditare a încetinit considerabil din cauza aversiunii băncilor faţă de asumarea riscurilor şi a resurselor limitate de finanţare", a explicat Nondas Nicolaides, vicepreşedinte Moody"s.

În ciuda condiţiilor dificile, analiştii Moody"s recunosc, totuşi, faptul că finanţarea din partea FMI şi a Uniunii Europene, începută în 2009, şi angajamentele noului guvern pentru reforme economice, au atenuat nu doar presiunile macroeconomice, dar şi temerile semnificative privind nivelul de lichidităţi şi solvabilitatea sistemului bancar local.

"Capitalizarea bună a băncilor şi nivelul profitabilităţii le-au permis să absoarbă şocurile imediate din economie, iar angajamentul băncilor-mamă din străinătate, faţă de FMI, de a continua sprijinirea subsidiarelor şi a menţine expunerile în România asigură un confort suplimentar în privinţa capacităţii lor de respectare a obligaţiilor financiare", se mai arată în raportul citat.

Agenţia de evaluare citată se aşteaptă totuşi ca majorarea costului de creditare şi finanţare să continue să aibă impact asupra profitabilităţii băncilor, pe termen scurt şi mediu, în condiţiile unei perspective economice dificile, în timp ce nivelul creditelor neperformante se va menţine la un nivel ridicat, având în vedere reacţia întârziată la posibila redresare economică.

Care sunt cele mai mari bănci din sistem, după active

Valoarea activelor companiilor din sistemul bancar local a ajuns, la finalul anului trecut, la nivelul de 78,6 miliarde de euro, în scădere cu 0,4 miliarde de euro faţă de sfârşitul anului anterior, când activele bancare însumau 79 de miliarde de euro.

Primele trei bănci din sistem, BCR, BRD si Volksbank, au adunat 43% din piaţă, active cumulate ridicându-se la 34 miliarde de euro.

BCR a continuat să ocupe primul loc în topul celor mai mari bănci din ţara noastră, cu active de peste 15 miliarde de euro. Banca a raportat un profit de 871 de milioane de lei, la finele lui 2009, potrivit standardelor IFRS (International Financial Reporting Standards), cu 43% mai mic faţă de cel realizat în 2008. Cota de piaţă a băncii se situează în continuare în jurul pragului de 20%, fiind în uşoară scădere, comparativ cu 2009.

A doua bancă din sistem, BRD - Groupe Société Générale, a însumat active nete de 11,1 miliarde de euro, în scădere, comparativ cu 2008. Banca a înregistrat un profit net de 812 milioane de lei, conform standardelor româneşti de contabilitate - RAS - în 2009, în scădere cu 30% faţă de cel din 2008.

Şi Volksbank, a treia bancă după active din ţara noastră, şi-a diminuat cota de piaţă cu circa 0,2%, de la 6,8% la 6,6%, activele cifrându-se la circa 5,18 miliarde de euro.

Activele băncii Alpha Bank, controlată de grecii de la Alpha, cel de-al patrulea jucător din sistem, au cres-cut până la 5,02 miliarde de euro, în timp ce activele CEC Bank au înregis-trat o creştere spectaculoasă, cota de piaţă majorându-se de la 4,3% la 6,3%.

Următoarele trei bănci din sis-tem, respectiv Unicredit Ţiriac Bank, Raiffeisen şi Banca Transilvania, au înregistrat şi ele o uşoară creştere a cotei de piaţă, această situându-se în jurul pragului de 6%, în timp ce ultimele două bănci care au intrat în clasamentul celor mai mari bănci după active, Bancpost şi ING Bank, şi-au diminuat cota de piaţă cu circa 0,2 procente, la 4,4% şi respectiv 3,3%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb