Economia mondială alunecă într-o "zonă crepusculară", fiind prinsă între expansiunea din unele regiuni şi recesiunea care a revenit în alte zone, potrivit Morgan Stanley, informează Bloomberg.
Banca americană arată că problemele economice actuale forţează băncile centrale să revină în prim-plan. Săptămâna trecută, Federal Reserve a decis să lanseze o nouă rundă de "relaxare cantitativă", după ce Banca Centrală Europeană a convenit, la începutul lunii, să facă, în anumite condiţii, achiziţii nelimitate de obligaţiuni ale ţărilor puternic îndatorate.
Dar, conform analiştilor, deşi măsurile anunţate au adus creşteri importante pe pieţele acţiunilor, adevăratul test constă în capacitatea aces-tor măsuri de a impulsiona economia globală.
Avertismentul Morgan Stanley, susţinut de către "Citigroup" Inc. şi "Pacific Investment Management" Co., vrea să arate că, şi în condiţiile unui sprijin din partea băncilor centrale, încetinirea recentă semnalează că economia va înregistra un nivel de creştere care s-ar putea evapora brusc, respectiv se va putea transforma în recesiune. În situaţia dată, potrivit specialiştilor, economiile sunt tot mai vulnerabile la un şoc indus de scădere, mai ales că actuala criză a datoriilor din Europa se adânceşte, Statele Unite se apropie de aşa numitul "vârf fiscal", iar pieţele emergente au o expansiune lentă.
• Euro se depreciază din nou
Moneda unică europeană a scăzut ieri, pe pieţele externe, în raport cu dolarul, după publicarea unei analize potrivit căreia încrederea investitorilor germani a fost negativă luna aceasta.
Euro a coborât cu 0,5% la ora 10.13, pe piaţa din New York, la 1,3055 dolari, după ce, în ziua precedentă, urcase până la 1,3172 dolari - cel mai ridicat curs din 4 mai până în prezent.