Investitorii nu ar trebui să creadă că sunt martorii începutului unei noi pieţe bull, iar o scădere a câştigurilor companiilor va fi un obstacol major pentru creşterea pieţei acţiunilor în acest an, spune echipa de la Morgan Stanley, conform Business Insider.
"Deşi evenimentele de săptămâna trecută nu au dus la o inversare imediată a acestui raliu al pieţei bear în care ne aflăm, nu credem că au furnizat vreo dovadă care să sugereze că o nouă piaţă bull a început în octombrie", au spus strategii băncii, referindu-se la creşterea preţurilor acţiunilor de săptămâna trecută, după reuniunea Comitetului Federal pentru Piaţă Deschisă (FOMC). Organismul de elaborare a politicii monetare a Rezervei Federale a diminuat pasul de creştere a ratei dobânzii la 25 de puncte de bază, ceea ce a declanşat un mic raliu al pieţei acţiunilor, investitorii sperând că banca centrală a SUA îşi va opri ciclu de înăsprire monetară.
În general, oprirea majorărilor sau chiar reducerea dobânzilor este pozitivă pentru acţiuni, deoarece ratele mai mici favorizează creşterea evaluărilor şi pun o presiune mai mică pe finanţare.
Strategii de la Morgan Stanley cred că reducerea ratelor dobânzilor va veni mai târziu decât estimează piaţa. În opinia lor, robusteţea pieţei muncii din Statele Unite şi dolarul puternic pot determina Rezerva Federală să menţină ratele sus. Practic, acestea sunt semne că economia rezista în continuare unor condiţii monetare mai stricte.
"Nu există niciun motiv pentru care investitorii în acţiuni să fie entuziasmaţi de o reducere a ratelor", spun strategii de la Morgan Stanley.
În plus, indicatorii privind creşterea profiturilor viitoare pe acţiune au devenit negativi vinerea trecută, a adăugat echipa băncii, subliniind că acesta este un semn de rău augur pentru piaţă. Conform celor de la Morgan Stanley, o astfel de situaţie a apărut de numai patru ori în ultimii 23 de ani, fiind urmată de o scădere semnificativă a preţurilor acţiunilor.
"Din punct de vedere istoric, cea mai mare parte a declinului preţurilor vine după ce creşterea profiturilor viitoare pe acţiune a devenit negativă. Cu alte cuvinte, în opinia noastră această contracţie a profiturilor nu este inclusă în preţuri", au spus strategii.
De altfel, banca avertizează de câteva luni de zile că aşteptările investitorilor privind profiturile companiilor sunt prea ridicate, conform Business Insider.
Anul trecut, indicele S&P 500 s-a depreciat cu circa 19%, în timp ce pentru Nasdaq Composite, ce reuneşte acţiuni ale companiilor de creştere din domenii intensive în cunoaştere, declinul a fost de 33%. Indicele Dow Jones Industrial Average a avut un recul de 8,8%. Până acum în acest an, principalele coşuri de acţiuni din Statele Unite sunt în creştere.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2023, 09:45)
De aceea vor fi verificate curând maximele all Times High ???
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2023, 09:50)
or fi facut clientilor lor din octombrie noiembrie recomandare de sell si short si acum o tin langa tot asa sperand sa influenteze piata
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2023, 09:55)
E cam greu de crezut ca nu e macar un inceput de ceva. Intr-o singura luna actiunile Tesla s-au dublat(de la 100 la aproape 200). Chiar vor fi sub 100 curand? Sau macar 100? Nu de alta dar as vrea sa cumpar.
Sau Petrom la 0,37 sau Transgaz la 190?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2023, 12:10)
Ultimele zvacniri inainte de dezastru,
energia si industria de armament nu poate compensa caderea economica
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2023, 14:14)
Nu stiu unde vezi cadere economica. Sunt locuri de munca, salariile cresc, magazinele sunt pline, supermarketuri, dedeman etc plin de masini, inclusiv la mall e lume, plin in parcare in week end, la restaurante sunt clienti, vacantele full rezervate.
Poate o incetinire din cauza cresterii dobanzilor, dar companiile fac profituri, poate ceva mai mici anul asta, dar profit nu pierdere, pana si constructorii inca lucreaza
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2023, 14:22)
Pe Eurostat se poate vedea cate companii mari,mijlocii
si mici au falimentat/redus activitatea/profit extrem de putin,
industria mare consumatoare de energie din Europa se reloca
in USA,China si alte tari cu preturi la energie mici,
consumul populatiei scade evident mai ales in europa,
fondurile se baga in sprijinirea economiilor nationale si mai
putin in investitii,iar unde vin alegeri politice in pomeni electorale
Deci perspectivele economice nu arata de loc bine
3.3. Titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Protaru în data de 08.02.2023, 15:44)
Corect, in Romania "petrecerea" este inca in toi, dar acest fapt nu poate fi o "garantie" pentru o perspectiva buna pe termen mediu-lung.
4. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 08.02.2023, 13:32)
Sa ne spuna stapanii propagandei ce ar trebui sa credem.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2023, 15:15)
Tie iti spune putler ce sa crezi:-)
5. Investitorii nu ar trebui să creadă...
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2023, 17:45)
"Investitorii nu ar trebui să creadă" nimic din ce se scrie pentru ca fiecare are un interes, fie el si neintentionat ;)
Investitorii trebuie sa investeasca in primul rand in cunostintele lor si, apoi, pe baza acestora, sa ia decizii calculate si fondate!
Si inca un amanunt, cand vorbim de "cash" in contextul bursa.ro, nu ne referim la banii de mancare!