Mortul viu de sub scara fără trepte

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 19 iunie 2020

Cornel Codiţă

Dumnezeu să-l ierte. S-a dus. A dat colţul. L-a luat gaia. Dădu ortul popii. A fost chemat la cele veşnice. S-a mutat de la noi în loc luminat, în loc cu verdeaţă, unde nu-i durere, nici întristare, nici suspin. Nu ştiu dacă a fost vreodată, pe cînd nu s-a văzut, sigur e că azi nu îl vedem şi nici nu e. Nu, n-a mierlit-o pe bază de coronavirus, ci de la tarele congenitale cu care s-a născut. Din cauza mizeriei în care a trăit toată viaţa şi a neglijenţei cu care l-au tratat toţi. Şi cît s-a mai chinuit, săracul, pînă să-şi dea obşteşcul sfîrşit! Vreo trei decenii au sărit cu picioarele pe gîtul lui slab şi pe pieptu-i scofîlcit găştile politice de toate culorile şi de toate orientările, pravoslavnice şi nepravoslavnice, reformate şi nereformate, apusene şi răsăritene, localiste şi globaliste, naţionale... kent, virginia şi mărăşeşti. Despre statul de drept numit România este vorba, desigur. Requiescat in pace şi să-i fie ţărîna uşoară!

Oricum nu mai eram cine ştie cîţi cei care şi-au făcut un crez în viaţă din statul cu spatele la realitate, care au fost în stare să sacrifice aproape totul pentru a putea spune mîndri că au ignorat cu osîrdie şi ostentaţie şuvoiul de fapte şi evenimente care ne-a tîrît pe toţi, aici, unde ne găsim, după trei decenii de istorie, pentru a-şi cultiva asiduu iluzia că sunt cetăţeni ai unui stat de drept, organizat constituţional şi recunoscut ca atare prin apartenenţa la instituţii internaţionale serioase, cum ar fi Uniunea Europeană şi NATO. Ăştia, puţini, cîţi am rămas, mai avem doar o ultimă datorie de împlinit: să ne adunăm la priveghi şi, înainte să-l pună cioclii în groapă, să spunem o vorbă bună, două, pilduitoare, despre zbuciumata şi nefericita viaţă a răposatului.

Aşadar... întristată adunare... amărîtul care îşi încheie aici ultimul său drum, este fiul din flori al unei fragile şi inocente revoluţii siluită la adăpostul nopţii, al zidurilor de cazarmă şi al focurilor de mitralieră de o virilă lovitură de stat. S-a născut înainte de vreme şi s-a prăpădit mult înainte să îşi fi împlinit menirea. Augurii nu i-au fost niciodată favorabili. Cînd încă era în pîntecele maicii sale CFSN-ul, a fost bătut cu lanţurile, cu parul, cu ranga şi cu alte unelte specifice mineritului practicat în Piaţa Universităţii împotriva capetelor tari în care se înţelenise ciudata şi, desigur, nefolositoarea idee că la ieşirea din dictatură nu poate exista decît un singur drum şi acela ar trebui să ducă direct la Democraţie şi Stat de Drept, că Libertăţile şi Drepturile fundamentale ale Omului sunt imprescriptibile şi obligatorii pentru orice putere organizatoare de stat, că Libertatea cetăţenilor este nu doar atributul esenţial, ci însăşi raţiunea de existenţă a unui stat de drept. Cum necum, veni într-o zi şi sorocul naşterii sale. Maşteră-i fu muma, iară moaşele, toate, cobitoare! În loc de o putere gestionată înţelept şi în bună înţelegere între instituţiile democraţiei, se născu un monstru cu trei capete lacome care nu voiau cu nici un chip să ştie unul de altul: Guvern, Parlament, Preşedinte. De Justiţie, nici vorbă. A fost adusă abia după o vreme, ca servitoare în casă, fată bună la toate, dar mai ales să-şi facă poftele cu ea stăpînul şi cine o mai vrea şi-o mai putea; oameni cu dare de mînă, amici, prieteni, sergenţi de stradă, megieşi. În loc să le facă guvernul, legile le face parlamentul; în loc să guverneze, guvernul aprobă legi în locul parlamentului, cîte vrea şi după cum îl taie capul; pentru parlament nu există nici lege, nici justiţie, nici constituţie, doar bunul plac, privilegii şi huzur; răspunderea legală şi guvernarea sunt două fluvii, două linii care nu se întîlnesc niciodată, nici măcar în pînzele albe, nici în spaţiile sofisticate ale geometriei ne-euclidiene, necum în paginile codului civil sau penal. Alegerile, după un exerciţiu, două, de încălzire, au devenit bancuri de probă şi unităţi standardizate de lucru pentru meşterii specializaţi în reglaje electorale cu sacul, cu ştampila, cu şurubelniţa cu algoritmul, cu tableta, cu propteaua, cu şbilţul justiţiei, cu minciuna sfruntată şi propaganda de doi lei livrate în cantităţi de masă prin intermediul mijloacelor comunicării în masă, ori cu cornul şi laptele, după caz, după împrejurări şi după cerinţele clientului. În rest, libere nenică... da ştii... colea... libere pînă la Dumnezeu. Mă rog, cine mai ajunge pînă la El, adică cine scapă nehalit cu fulgi cu tot de liotele sfinţilor care-l păzesc. Şi cine scapă? Păi, nu v-am spus: scapă cine trebuie! Nu mai trebuie... nu mai scapă! (vezi Isărescu).

Ca la orice înmormîntare, la capul mortului se cade o colivă. Şi, cine a mai pomenit colivă, fără bomboana de pe colivă? Pentru că trebuia să poarte un nume, bomboana de pe coliva amărîtului, pricăjitului, debilului şi hămesitului nostru stat de drept s-a numit pandemia de coronavirus. Pînă acum, cînd se pregăteau să dea cîte un şut în burtă statului de drept, oamenii noştri politici se simţeau obligaţi, mai aveau eleganţa să se şteargă de praf pe bombeu. Fie şi simbolic! Odată cu binecuvîntata pandemie, cizma de aplicaţie şi bocancul cel mai năclăit de noroaie au devenit un soi de balerini de serviciu ai puterii. Dai... şi abia dacă se simte! Mă rog, nu are rost să vorbim aici despre cel care încasează! Ce sens are să mai stai de vorbă cu morţii? Important, singurul lucru care contează, farul şi lumina adevărului, este punctul de vedere al puterii oficiale. Bun venit în 1984! Nu anul, distopia.

Opinia Cititorului ( 53 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. dar îi pasă desigur de ăi "ji"?

    Terenuri, case pe ăi morți și culmea că armata de funcționărime știe pe cine să tragă de mânecă să-i dea banu'?  

    .

    Capodoperă de articol!  

    1. Un produs antiviral românesc, natural, care se numește “ELLE OIL’S dvb”, cu proprietăți excelente antibacteriene și antivirale, confirmate medical, cu analizele de specialitate la zi, obținute luna trecută de la Instituțiile medicale abilitate din România, un produs care a fost folosit eficient pentru un bolnav spitalizat cu Covid-19 (acum sănătos tun) și pentru contacții săi apropiați, este disponibil,...

      Haseltine spune că imunitatea la Covid-19 este o fantezie periculoasă care a fost probată de greșeala făcută de Suedia și care a costat mii de vieți,

      SARS-C0V-2 se află undeva între HIV și poliomielită în sensul că se poate face un vaccin dar acesta nu va oferi o imunizare de lungă durată. 

      William Haseltine a mai spus că el pune accentul la ora actuală pe măsurile de... 

      Un studiu al unor oameni de știință din China arată că anticorpii produși de organismul uman, drept răspuns la Covid-19,se comportă diferit în cazul pacienților asimptomatici, față de cei cu simptome specifice virusului.

      Deşi studiul este unul restrâns la 37 de pacienti simptomatici si 37 asimptomatici, experţii consideră că rezultatele cercetării ar putea fi utile decidenţilor... 

      Ca și aspirina, rivaroxaban ajută la descompunerea cheagurilor de sânge, dar printr-un mecanism diferit.Combinația celor două medicamente a redus riscul de atac de cord, accident vascular cerebral sau moarte din cauza bolilor cardiovasculare, comparativ cu aspirina. În rândul persoanelor cu diabet, terapia a redus rata decesului de trei ori mai mult decât la cei fără diabet în timpul studiului de trei ani. Cu toate acestea,...

    "Ăştia, puţini, cîţi am rămas, mai avem doar o ultimă datorie de împlinit: să ne adunăm la priveghi şi, înainte să-l pună cioclii în groapă, să spunem o vorbă bună, două, pilduitoare, despre zbuciumata şi nefericita viaţă a răposatului."

    Ma indoiesc ca aceasta este chiar ultima datorie a intelectualilor tarii. 

    1. Cea mai mare parte a măsurilor de redresare propuse vor fi implementate cu ajutorul noului instrument temporar de redresare „Next Generation EU”, cu o capacitate financiară de 750 de miliarde EUR. Acesta are la bază trei piloni:

      1.instrumente de sprijinire a eforturilor depuse de statele membre pentru a se redresa, pentru a remedia consecințele crizei și pentru a ieși mai puternice din această încercare;

      2.măsuri de stimulare a... 

      Mecanismul de redresare și reziliență13,505

      Fondul pentru o tranziție justă3,337 

      am trecut peste editioralul dvs. in 30 de secunde.de cand am inceput sa-l citesc mi-au aparut in fata ochilor cuvinte si expresii gen nehalit,muma,moaste cobitoare,coliva ,ma rog expresii care cred ca aduc ceva reclama.dupa care, ati trecut la distopia.in ziua de astazi ,daca nu sunteti concret ,cine credeti ca intelege cv.distopie si celelalte cuvinte?ptr. cine ati scris acest editorial?

      1. Fiecare editorial e o lectie pentru cititor. Fiecare poate cauta cuvintele noi. E un indemn la lectura, la studiu.Exista dictionare, exista trimitere la cartea 1984. Aceste aluzii culturale reprezinta sarea si piperul editorialelor. Multi le gusta.Incerc sa dezambiguizez.

      Distopia reprezintă chiar antiteza unei societăți utopice sau chiar a unei utopii. O societate distopică se caracterizează prin prezența uneia din formele de guvernare autoritariste sau... 

      Spre exemplu, guvernul Oceaniei este alcatuit din 4 ministere, respectiv Ministerul Pacii, Ministerul Indestularii, Ministerul Adevarului si Ministerul Iubirii. Imi imaginez cum ar arata un guvern al Romaniei cu aceste patru ministere. Oricum, desi suna foarte bine, aceste ministere sunt de fapt cele care sustin dictatura pe toate liniile, deoarece Ministerul Pacii este cel care poarta toate razvboaiele, Ministerul Indestularii controleaza si minimizeaza ratiile pentru populatie, Ministerul...

      Multumesc.

      cu placere

    In maxim 1 an o sa vedeti tablouri cu Iohannis peste tot: scoli, cantine, biserici, mijloace de transport.. se va canta imnul de stat in uniforma la scoala, se va iesi in pauze numa incolonati.. o sa vedeti.

    Asa ca bucurati-va de pomana mortului - se da pilaf cu copanel de pui la masa ...  

    1. Cu d'alde ca tine.... mă mir cum de am ajuns și până aici...

      Asta ai reușit tu să produci ca "judecată de valoare"?

      ca nu se foloseste in acest context. Corect se spune, drept..nu ca.

      Nu prea ai mai postat in ultimul timp.Ma gandeam ca esti ocupat sa inveti pentru bacalaureat.Sau ai invatat pentru examenul de capacitate?Ai stiut subiectul I la mate?

    1.Durabilitatea sistemului totalitar stă tocmai în teroare generalizata.

    2.Exasperant? ? e și sărăcia, care generează mizerie și boală. Conducerea de partid si de stat nu se află în imposibilitatea de a asigura un nivel de trai ceva mai ridicat, însă are tot interesul să nu o facă. 

    1. Julia și Winston sunt arestați de Poliția Gândirii. Winston este torturat luni întregi, cedează – deși nu foarte ușor – în fața torturilor, căzând și fizic și psihic. Până la urmă, atât Winston cât și Julia sunt vindecați și eliberați; după un timp ei se și reîntâlnesc (de această dată întâmplător,...

      Ce se întâmplă cu unii Intelectualii ? Ei au devenit un fel de Goldstein din 1984, tinta „Celor două minute de ură”, inamicul numărul unu al Partidului (al statului Oceania), iar cei care asistă se exteriorizează vehement, stăpâniți de sentimente care alunecă dinspre frică, spre mânie, apoi ură. IUBIREA, in aceasta lume, este interzisa!

      El e pretextul atât pentru nenumăratele... 

      Libertatea este sclavie

      Ignoranța este putere 

      Până la sfârșit, o să facem crimăgânditul literalmente imposibil, pentru că n-or să mai existe cuvinte în care să-l exprimi. Fiecare concept care ar putea fi necesar vreodată orișicui va fi exprimat printr-un singur cuvânt, cu sens strict definit și cu toate celelalte sensuri secundare șterse și uitate. […] Cum crezi tu c-ai mai putea avea o... 

      Președintele american Donald Trump a distribuit pe rețeaua de socializare Twitter o postare care susține că purtarea măștii reprezintă „cultul tăcerii, sclavie și moarte socială

    În geometria neeuclidiană hiperbolică numită de obicei geometria lui Lobacevski, printr-un punct dat se pot duce cel puțin două drepte paralele la o dreaptă dată. În geometria neeuclidiană eliptică nu există drepte paralele. hiperbolică numită de obicei geometria lui Lobacevski, printr-un punct dat se pot duce cel puțin două drepte paralele la o dreaptă dată. În geometria...

    1. Geometria neeuclidienă este folosită pentru formularea teoriei generalizate a relativității.

      Cele trei ”tipuri” de geometrii: Geometria lui Riemann, care este geometria pe suprafata unei sfere. Suma unghiurilor unui triunghi este mai mare de 180 de grade, Geometria Bolyai-Lobacevski, care este geometria suprafetei unei șei. Suma unghiurilor unui triunghi este mai mica de 180 de grade. si Geometria euclidiană, care este geometria unui plan. Suma unghiurilor unui triunghi este egala cu 180 grade.Ne vom pune o întrebare pe care și-au pus-o, printre alții,...

      Teoria generalizată a relativității, a fost dezvoltată de către Einstein între anii 1907 și 1915. În esența aceasta este o teorie a gravitației. Din nou suntem nevoiți să simplificăm enunțurile și vom spune că această teorie stabilește, printre altele, faptul că structura spațiu-timpului este deformată în prezența maselor mari. Altfel spus, corpurile cerești...

      La aceasta se poate răspunde, după părerea mea, scurt: în măsura în care propozițiile matematicii se raportează la realitate, ele nu sunt sigure, iar în măsura în care sunt sigure, ele nu se raportează la realitate

      Niciun sistem de gandire nu ne poate da acces la realitate, fie el mitologic, filozofic, religios sau stiintific.Trebuie sa mergem la Sursa gandirii, la constiinta, sursa intregii experiente.Universul este un construct al constiintei umane, o experienta modificata a constiintei umane.Chiar mintea este o experienta a constiintei.

      1+1 fac 2 la clasele primare,mai mult de 2 pe sfera si mai putin de 2 pe șa O pensie e speciala e pe sfera cele obisnuite sunt sub sfera Cum nu mai putem trai toti la fel ca in comu sa luam aminte ca sunt mai multe realitati Le acceptam sau nu ?

    Dumnezeu nu este definibil deoarece orice definitie limiteaza. Este un instinct inalt care ne inspira sa ne cunoastem pe noi Constiinta concepe, proiecteaza si devine acea experienta. Misterul pe care il numim Dumnezeu, este instinctul inalt care ne permite sa ne cunoastem pe noi in calitate de fiinte umane.Dumnezeu a fost conceput in contextul nevoii de protectie, de consolare, unul silentios.Dumnezeul creat in toate religiile este Dumnezeul care a creat lumea ambitiei si a competitiei....

    1. Intentia isi organizeaza indeplinirea ei.Devenim creatorii propriei vieti.

      Exista libertate, liber arbitru sau determinare data de destin, karma? Trebuie sa ne eliberam de karma.

      Ferestrele catre nonlicalizare duc la iluminare.Observam acest lucru la copiii autisti, geniali.savanti. In fiecare dintre noi se ascunde un geniu.Cum poti sti ceva ce nu ai studiat niciodata? 

      Raspunsul este ca suntem fiinte infinite in realitate, avem libertate totala-iluminare.

      Cand se deschid toate ferestrele spre nonlocalizare, spre akasha realizam ca suntem un miracol.

      Tot ce spunem noi despre este traducerea tacerii.

      Informatia si energia sunt activate prin intentie.Creatia incepe prin intentie.Dumnezeu a spus sa fie lumina si a fost lumina.Si noi suntem co-creatori.

      Mintea este singurul lucru care sta in calea puterii imense a inconstientului.

      Si un indicator ca suntem foarte mentali, rationali este ca vorbim mult.

      De asemenea partea mentala se poate manifesta si pe 'silent mode', printr-un dialog interior puternic (ganduri), care apar atunci cand traim in conflict cu noi insine. Mai bine zis cand avem un stil de viata care nu ne permite sa fim, sa facem ceea ce suntem noi cu adevarat. 

      Ne putem intentii cand avem eclipse de soare pe o perioada de 18 ani! Valori precum mama, tara, pamantul pe care traim trebuie sa fie prezervate. E nevoie sa creem noi valori in cadrul familiei bazate pe grija fata de memebrii familiei.Va fi un val de revenire la radacini.

      Vom avea posibilitate sa ne gandim pa confortul casei noastre comune, a unei tari, ssau comunitati mai mari , cea umana. De a trai intr-o lume noua, in pace si iubire. Ce rost are sa iti cumperi o casa noua, daca iti e... 

      Iluminarea inseamna sa fii una cu Sursa cu lumina constiintei, sursa oricarei experiente.

      Exista o difernta in ceea ce invatam din filozofie, stiinta, religie, yoga si conectarea la sursa care iti da acces la toate celelalte sisteme, ontologia si epistemologia filozofiei, validarea sau falsificarea stiintei, legatura directa cu sursa gandirii, a tuturor experientelor entanglate ale yogai.

      1. Ce inseamna perspectiva cea dreapta.pentru Budda. El ne spune ca toate perspectivele ne duc pe cai... 

      Acesta este adevarul.

      Adevarata realitate, viata este cea a constiintei. Moartea este viata adevarata a constiintei, a sursei.

      intradevar dumnezeu este cunoasterea.dar din pacate aceste texte cred ca le-ai copiat .sa-ti spun unde ai gresit.,,dumnezeul care a creat lumea competitiei si a ambitiei,,hai sictir.dumnezeul meu nu este in competitie si ambitie cu nimeni.al meu e simplu,pe cunoastere si transmiterea ei mai departe.intradevar ca el cunoaste toate raspunsurile dar tu poti sa le intelegi,sa le asimilezi si sa le transpui in practica?

      Nu există cuvântul întradevăr, scris legat.

      Este format din două cuvinte: întru adevăr, în adevăr. 

      Forma corecta este întotdeauna despărţită prin cratimă: într-adevăr. 

      Sunt rodul studiului zilnic si al accesului la akasha.

      Nu ai inteles nimci din ce am scris. Tocmai acest Dumnezeu al unor religii e un construct. Concluzia este ca si noi putem cunoaste raspunsurile daca ne conectam la sursa, ne identificam cu ea. Acolo nu exista spatiu sau timp.Aceasta conectare ne transforma in meta-oameni,Ajungem sa cunaostem toate raspunsurile la intrebarile noastre, direct din akasha, deoarece noi suntem sursa..

      Nu ai inteles nimic pentru ca nu avem aceleasi informatii pentru a ajunge sa cunoastem raspunsurile la intrebarile noastre direct din akasha. Ajungi sa vezi fara sa percepi.

      Vocabularul folosit prea des de tine, in comentarii nu e in sincronie cu Dumnezeul tau. Dumnezeul e unul singur, indefirent cum il numim, el e sursa tuturor. Daca vede ce ai scris, sigur se supara pe tine. Folosesti un limbaj trivial, vulgar pentru un credincios.

      Siktir vine de la verbul "sikmek", care înseamnă a face sex. Este folosit în expresii de genul: "Siktir git", "Siktir ol Git lan", "A Siktir" etc. Englezii traduc "Siktir Git", prin Fuck Off.  

      Ca sa treci de la uman la meta-uman trebuie sa te conectezi la sursa, sa te identifiic cu ea si atunci vei afla singur raspunsurile la toate intrebarile dar asta numai cand esti conectat vei vedea fara sa percepi.

      Multumesc.

      Va rog sa ma iertati.Imi pare rau ptr.cuvantul folosit.

      Pacat de spatiu.Sunt teme abordate de ,poate ,milioane de ori.Le reitim iar si iar si ramane cum am vorbit.toti suntem nemuktumiti de ce se si sa petrecut in tara asta inclusiv cei de la guvernare si cei din opozitie.Si cu asta cei?

      Te iert.

      s-a se scrie corect ...ce-i se scrie corect.

      Titlu in maniera 1984.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb