Rusia se declară pregătită să faciliteze lansarea unui dialog între Guvernul preşedintelui Nicolas Maduro şi opoziţia venezueleană, cerând totodată Statelor Unite să nu se amestece în afacerile interne ale Venezuelei, relatează Reuters.
Moscova şi-a afişat în numeroase rânduri susţinerea faţă de Maduro, după ce liderul opoziţiei Juan Guaido, preşedintele Parlamentului venezuelean, s-a autoproclamat şef interimar al statului, luna trecută, şi a fost recunoscut de aproximativ 50 de ţări, cu Statele Unite în frunte.
Maduro s-a declarat, după aceea, pregătit să discute cu opoziţia, în prezenţa unor mediatori internaţionali, excluzând însă organizarea unor alegeri prezidenţiale anticipate până la sfârşitul mandatului său, în 2025.
Adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov a declarat că Moscova a făcut deja propuneri "Venezuelei" care să permită o ieşire din criză, însă fără să facă alte precizări.
"Noi întreţinem contacte foarte importante cu Guvernul din această ţară şi suntem pregătiţi să ne propunem serviciile în vederea facilitării procesului de căutare a unor soluţii la situaţie", a declarat el marţi, citat de agenţia Tass.
Rusia, unul dintre principalii creditori ai Venezuelei a investit miliarde de dolari în economia acestei ţări din America Centrală şi în producţia sa petrolieră.
Ea va adopta "toate măsurile necesare" pentru a ajuta Venezuela să facă faţă sancţiunilor care i-au fost impuse de Statele Unite, declara la sfârşitul lui ianuarie ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.
Lavrov a îndemnat marţi seara, într-o convorbire la telefon cu omologul său american Mike Pompeo, ca Statele Unite să evite orice amestec - mai ales militar - în afacerile interne venezuelene.
El a adăugat că Rusia este dispusă să poate consultări cu privire la situaţia politică din Venezuela, în baza Chartei ONU.