Actualizare - Moţiunea de cenzură va fi citită luni în plen şi va fi votată joi. Iordache: Cea mai mare parte a colegilor din PSD cred că vor pleca de miercuri, dar vom asigura cvorumul de şedinţă
Moţiunea de cenzură va fi citită luni în plen şi va fi votată joi, a anunţat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Florin Iordache, care însă a adăugat că e posibil ca cea mai mare parte a colegilor din PSD să plece în teritoriu după şedinţa de vot final de miercuri, subliniins însă că va fi asigurat cvorumul de şedinţă la moţiune.
"Dacă tot au depus atât de târziu şi în bătaie de joc această moţiune, nici nu îşi doresc să treacă. În Birourile Permanente a venit azi doar un reprezentant al Opoziţiei. Dacă tratezi aşa şi demonstrezi că nu te interesează, e clar că nu îi doreşti să treacă. Să vedem dacă vor avea voturi măcar câte semnături", a declarat Iordache după şedinţa Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere.
(V.D.)
------
Actualizare - Moţiunea de cenzură: citită luni în plen şi votată joi
Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL, USR şi PMP, va fi citită luni în plenul Parlamentului şi va fi dezbătută şi votată în şedinţa de joi, au decis Birourile permanente reunite ale celor două Camere.
Moţiunea va fi citită luni, la ora 16,00, în plenul Parlamentului, iar joi, de la ora 10,00, este şedinţa în care se dezbate şi votează. Votul este secret cu bile, a precizat secretarul Camerei Georgian Pop, conform Agerpres.
-----
Actualizare - Cîţu despre moţiune: Nu ştiu ce scuză mai pot găsi cei din UDMR
Senatorul PNL, Florin Cîţu, susţine că UDMR nu mai poate găsi nicio scuză în ceea ce priveşte susţinerea moţiunii de cenzură depusă de Opoziţie, pentru că liberalii au un program de guvernare, alternativă la bugetul de stat pentru anul 2019, sunt deschişi la negociere şi vor să respecte valorile europene.
Senatorul liberal a explicat astăzi că, în cazul adoptării de către Parlament a moţiunii de cenzură, viitorul Cabinet poate să includă şi membri ai UDMR. El a adăugat că PNL este deschis negocierilor până în ziua votului.
"Ieri, PNL a prezentat o alternativă la bugetul pentru 2019. Avem un buget pe care cei de la UDMR pot să îl studieze, pot să vadă care sunt priorităţile. Vă spun: priorităţile sunt investiţiile. Nu am spus nimic despre premier şi miniştri. Totul se negociază după votul de la moţiune. Acel Cabinet poată să includă şi membri ai UDMR", a afirmat Cîţu, la Parlament, potrivit Agerpres.
În opinia sa, UDMR ar trebui să îşi pună întrebarea ce Guvern susţine. "E o întrebare pe care ar trebui să şi-o pună. Dacă în Europa faci parte dintr-o familie liberală sau o familie care respectă valorile europene şi aici susţii un Guvern care distruge România şi o îndepărtează de UE, ar trebui să vezi unde sunt valorile", a completat Florin Cîţu.
-----
Actualizare - Iohannis: Moţiunea de cenzură, un test important pentru Opoziţie şi pentru Putere
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că moţiunea de cenzură reprezintă un test important atât pentru Opoziţie, cât şi pentru Putere şi ar fi "chiar ciudat" să se renunţe la acest instrument.
"Moţiunea de cenzură e principalul instrument al Opoziţiei în Parlament, ar fi chiar ciudat să renunţe la acest instrument. E un test important şi pentru Opoziţie, şi pentru Putere", a afirmat Iohannis, potrivit Agerpres.
-----
Actualizare - Moţiunea de cenzură a fost depusă la Parlament
Moţiunea de cenzură intitulată "Ajunge! Guvernul Dragnea - Dăncilă, ruşinea României!", iniţiată de PNL, USR şi PMP, a fost depusă astăzi la Parlament.
Documentul este semnat de 163 de parlamentari.
Birourile permanente reunite urmează să stabilească procedura dezbaterii.
Potrivit regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă Birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor în ziua în care aceasta a fost depusă, potrivit Agerpres.
Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc. Pentru adoptarea ei este nevoie de votul a 233 de parlamentari. Votul este secret, cu bile.
-----
Opoziţia ar urma să depună astăzi moţiunea de cenzură "Ajunge! Guvernul Dragnea - Dăncilă, ruşinea României!", demersul fiind semnat de 163 de parlamentari. PNL, USR şi PMP afirmă, în document, că programul de guvernare ar trebui să se numească "Programul de Guvernare după anul 2021 ...", toate angajmentele fiind amânate după această dată. În plus, potrivit opoziţiei, pentru un incompetent dovedit, PSD-ALDE are cel puţin alte 3-4 rezerve şi mai slab pregătite, România e aruncată în instabilitate pentru Liviu Dragnea, moartea pândeşte în spitalele româneşti, educaţia e subfinanaţată, iar în privinţa infrastructurii se înregistrează cel mai mare deficit. Guvernului i se reproşează numărul mare de ministere, de secretari şi de subsecretari de stat plătiţi regeşte. Carmen Dan este prezentată ca ministrul care a dirijat bastoanele şi lacrimogenele împotriva cetăţenilor paşnici, ministrul Agriculturii drept "groparul zootehniei româneşti", Tudorel Toader este icoana la care se închină toţi condamnaţii din penitenciare şi recidiviştii eliberaţi, iar ministrul Finanţelor este cel care "încă mai confundă ministerul cu discotecile". În opinia semnatarilor, este periculos pentru interesele naţionale ca ţara să rămână pe mâna acestui grup infracţional organizat, care distruge statul de drept şi dinamitează stabilitatea politică şi economică a României.
Liderul de grup al deputaţilor liberali, Raluca Turcan, şi liderii USR şi PMP au anunţat că azi ar urma să depună moţiunea de cenzură.
"Guvernul marionetă al penalului Liviu Dragnea trebuie să plece azi! Aceasta nu este o cerere a opoziţiei, ci o urgenţă naţională! Grupul infracţional organizat, condus de Liviu Dragnea, care s-a instalat la conducerea României a slăbit statul, ca să şi-l supună, într-un moment în care avem nevoie de fim puternici, azi mai mult ca oricând. Afirmăm cu putere şi cu toată responsabilitate că este periculos pentru interesele naţionale ca ţara să rămână pe mâna acestui grup infracţional organizat, care distruge statul de drept şi dinamitează stabilitatea politică şi economică a României, într-un moment de instabilitate internaţională", afirmă opoziţia la începutul textului moţiunii de cenzură care ar urma să fie depusă la Parlament, conform News.ro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2018, 14:28)
Cîţu despre moţiune: Nu ştiu ce scuză mai pot găsi cei din UDMR.
Nu sti, bine zici, dar te iertam. Nu ştim ce scuze (multe) mai pot găsi cei din UDMR.
Putintica rabdare, stimabile.........
1.1. Erata (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2018, 15:11)
Noi ştim ce scuze (multe) mai pot găsi cei din UDMR