Premierul sloven conservator, Janez Jansa, a supravieţuit luni unei moţiuni de cenzură depuse în parlament de opoziţie care l-a acuzat ca a utilizat criza coronavirusului pentru a instaura o "democraţie autoritară", notează AFP, citată de Agerpres.
Pentru moţiunea partidelor de centru-stânga au votat 40 de deputaţi, şapte au votat împotrivă şi şase voturi au fost invalidate, fiind necesară o majoritate de 46 de voturi pentru a doborî guvernul.
A fost a doua moţiune depusă de la începutul anului împotriva lui Janez Jansa, o primă încercare eşuând în ianuarie din cauza absenţei mai multor parlamentari din cauza pandemiei.
Liderul partidului de opoziţie DESUS, Karl Erjavec, a declarat după vot că "îi pare rău că a primit numai 40 de voturi" şi a spus că spera la "mai multe".
"Vremea schimbării nu a venit încă", a adăugat el, precizând că acum le revine alegătorilor să evalueze politica guvernului în cadrul scrutinului programat pentru anul viitor.
Karl Erjavec a depus moţiunea de cenzură săptămâna trecută în numele a cinci partide ale opoziţiei de centru-stânga, care l-au propus ca candidat la funcţia de şef al guvernului.
După ce a condus Slovenia de două ori în anii 2000, Janez Jansa a revenit la putere la începutul lunii martie, în fruntea unei coaliţii. Guvernul precedent, format din cinci partide, s-a prăbuşit în ianuarie 2020 în urma unor dispute interne.
Premierul foloseşte reţelele sociale pentru a ataca mass-media, iar adversarii săi sunt îngrijoraţi de riscul "orbanizării" ţării, o aluzie la aliatul său maghiar Viktor Orban, criticat pentru atingerea adusă celorlalte puteri ale statului.
Opoziţia îi reproşează că a folosit criza sanitară pentru a slăbi instituţiile.
Janez Jansa a respins acuzaţiile în cursul dezbaterii de luni, numind moţiunea o "farsă distructivă" şi "o risipă de bani ai contribuabililor".
"Guvernul nostru a făcut mult mai mult decât precedentul, în mult mai puţin timp, în condiţii epidemice mai dificile", a spus el.