Motive de declin pe piaţa cuprului

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 22 iunie 2015

Cotaţia metalului a scăzut patru săptămâni la rând în SUA, respectiv cinci săptămâni în Europa

Preţul cuprului a scăzut la finele săptămânii trecute, pe pieţele externe, investitorii aşteptând cu nervozitate o soluţie în cazul Greciei, care este blocată în negocierile cu creditorii privind finanţarea Atenei. În plus, pieţele sunt atente la semnalele pe care le dă banca centrală americană (Fed) cu privire la o posibilă majorare de dobândă, anul acesta.

Piaţa cuprului este influenţată, de asemenea, de slăbirea cererii de profil din China.

Cotaţia cuprului cu livrare în septembrie a scăzut cu 1,3% vineri, la ora 10.12, pe piaţa Comex din New York, ajungând la 2,57 dolari livra (o livră = aproximativ 500 de grame). La Bursa Metalelor din Londra (LME), preţul cuprului cu livrare la trei luni a pierdut 1,3%, atingând 5.679 dolari tona - cel mai redus nivel înregistrat după data de 18 martie.

"Piaţa va aştepta, cred, până Fed va face o declaraţie oficială privind majorarea dobânzii", declară, conform Courier Mail, Robin Bhar, şef de departament la "Société Générale", sucursala din Londra.

La rândul său, Eric Zuccarelli, trader independent din New York, afirmă, citat de Bloomberg: "Important pentru cupru este lipsa cererii din China. La finele primului trimestru, respectiv la începutul celui de-al doilea, existau speranţe că măsurile de stimulare vor avea efect, însă nu am văzut date economice pozitive referitoare la China".

Preţul cuprului a scăzut timp de patru săptămâni la rând pe piaţa americană, respectiv cinci săptămâni pe cea europeană, pe fondul acestor temeri legate de faptul că oficialii de la Beijing nu au furnizat suficiente stimulente pentru revigorarea economiei Chinei, cel mai mare consumator de metale.

La finele lunii mai, banca americană de investiţii "Goldman Sachs Group" Inc. anticipa că preţurile materiilor prime vor reveni pe scădere, după cursul pozitiv pe care se înscriseseră în martie. Conform băncii, declinul este generat de aprecierea dolarului, de scăderea preţului petrolului şi de slăbirea cererii din China, care afectează în special piaţa cuprului.

Atunci, analiştii băncii preconizau că preţul cuprului va pierde cel puţin 16% în următoarele 12 luni, fiind cel mai expus metal la factorii mai sus menţionaţi. Conform "Goldman Sachs", preţul cuprului va scădea la 5.200 dolari tona în 12 luni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb