Motivele retragerii lui Stolojan

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 16 decembrie 2008

Hello my love and my love goodbye!

Hello my love and my love goodbye!

Nu cred că Stolojan şi Băsescu s-ar fi certat. Cred că Stolojan s-a retras din funcţia de premier desemnat de Băsescu, la semnul lui Băsescu. Cred că, în afară de Băsescu, Stolojan însuşi a vrut să se retragă.

Unele motive pentru care cei doi au dorit această retragere, le sunt comune. Altele sunt proprii fiecăruia.

Stolojan a vrut să se retragă pentru că nu i-a plăcut să devină un premier "de paie".

Liberalul Relu Fenechiu a susţinut, ieri, într-o declaraţie PNL, că Stolojan şi-a dat demisia "pentru că şi-a dat seama că nu este decât o marionetă pentru Băsescu".

Cu excepţia ultimelor două cuvinte ("pentru Băsescu"), Fenechiu spune adevărul.

Ca premier desemnat, Stolojan era îndrituit să alcătuiască echipa noului Executiv.

Dar, în condiţiile alianţei cu PSD (în fapt, este o alianţă, iar nu o coaliţie, ceea ce rezultă, la o analiză mai atentă, a textului "Parteneriatului pentru România, 2008-2012"), dreptul la nominalizarea miniştrilor i-a fost retezat la jumătatea care revenea PDL-iştilor. Pe cealaltă jumătate erau stăpâni PSD-iştii.

Cele două jumătăţi merită amănunţite.

În PDL, grupul foştilor liberali, reprezentaţi de Theodor Stolojan şi Valeriu Stoica, este minoritar. Pretenţiile la portofolii ministeriale, ale majorităţii de extracţie PD-istă sunt justificate politic, dar nu şi de competenţă (ca probă, Băsescu a declarat, ieri, că l-a nominalizat pe Boc în locul lui Stolojan, pentru că nu poate găsi în PDL un echivalent al lui Stolojan în autoritate şi competenţă).

Să guvernezi aliat cu "baronii" locali ai PSD, nu-i chiar idealul unui premier cu cât de câtă personalitate.

În sfârşit, la negocierile PDL - PSD în privinţa echipei noului Executiv, vocea lui Stolojan era doar una dintre voci şi nu cea mai importantă.

Acestea ar fi motivele proprii lui Stolojan ca să-şi decidă retragerea.

Să adăugăm la ele raporturile dificile dintre Theodor Stolojan şi Mugur Isărescu (unii susţin că cei doi sunt "nefrecventabili", că, adică, nu pot nici măcar să vorbească unul cu altul).

Motivele lui Băsescu pentru ca Stolojan să se retragă ţin de un calcul ceva mai sofisticat, cu scopul obţinerii unui nou mandat de preşedinte, la alegerile din 2009.

Desigur, funcţionează şi raţiunea de imagine - dacă "Stolo" s-a retras, atunci "Băse" nu vrea alianţa cu PSD şi deci, el nu acceptă "monstruoasa coaliţie PDL - PSD". Poanta poate să ţină.

Dar, imaginea este, cel mult, un motiv superficial, în acest caz.

În realitate, algoritmul alianţei PDL - PSD, îl lipseşte pe Băsescu de speranţa creşterii "bazinului său electoral", condamnându-l la procentul de 33% al PDL, sau plus-minus în jurul lui.

Înţelegerea dintre PDL şi PSD a mers, se pare, până la a stabili că nominalizarea prefecţilor va fi făcută de fiecare dintre părţi, corespunzător culorii politice a preşedinţilor Consiliilor judeţene, astfel ca judeţele să devină monocolore politic. În felul acesta, s-ar obţine judeţe integral PSD-iste ( cu prefect PSD şi preşedinte PSD de Consiliul judeţean) şi integral PDL-istă.

Prefecturile reprezintă Guvernul în teritoriu, îi sunt subordonate şi îi transmit ordinele Consiliilor judeţene, abilitate să le execute.

Dar, confom Constituţiei, Consiliile judeţene nu sunt subordonate prefecturilor. Consiliile judeţene decid singure dacă să execute ordinele transmise de prefecturi.

Astfel că ţara se va împărţi în două (UDMR şi PNL vin să dea oarece diversitate pe această hartă într-un acord cromatic dominant "roşu-portocaliu"). Ceea ce reprezintă o consolidare teritorială a procentajului în preferinţele electoratului, lipsindu-l pe Băsescu de speranţa creşterii votului pentru sine.

Astfel, atât Băsescu cât şi Solojan au motive serioase pentru ca Stolojan să se retragă din funcţia de premier desemnat. Atât de serioase, încât Stolojan preferă să se acopere de ridicolul unei a doua retrageri, enorme, de pe scena politicii.

Caraghiosul vine şi din faptul că, doar cu o zi în urmă, PDL şi PSD semnaseră "Parteneriatul pentru România"; Stolojan şi Băsescu nu văzuseră alaltăieri, ceea ce se putea vedea ieri?!

Poate că nu.

De altfel, nici noi nu o sesizaserăm.

Şi puteam, nu-i aşa?!

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. genial punct de vedere! intr-adevar trebuia sa fi sesizat si noi ca alta optiune nu era decat aceasta alianta..atunci base asa de nepregatit a fost?cum este posibil ca stolojan si orice alt barbat sa s expuna la ceva atat de ridicol???? este incalificabil pentru oricine de genul masculin din romania!!!!mi-ar fi ena sa fiu acum barbat.........j

    1. Ce sa spun nu mai poti de jena. E mai jenant sa te bagi in troaca de dragul imaginii, decat sa ai puterea sa spui nu?

      Poate ca esti genul care nu refuzi o partida de jena sa spui NU....

      Pentru cei fara pic de demnitate si onoare e incalificabil pentru ca nu stiu sa califice refuzul accederii la ciolan. 

      Sa ne lase in pace acest individ pe nume Stolo.Adovidit ca nu are sange in instalatie.Poate ca emai bine fara acesta.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb