Comercianţii de combustibil au obligaţia să introducă pe piaţă treptat, începând cu 1 iulie 2007, amestecul de biocarburanţi cu carburanţi convenţionali, nerespectarea prevederilor fiind sancţionată cu amendă de la 7500 la 15.000 de lei, a decis miercuri Guvernul.
Executivul a aprobat, în şedinţa de miercuri, mai multe modificări şi completări la hotărârea de Guvern 1844/2005 privind promovarea utilizării biocarburanţilor şi a altor carburanţi regenerabili pentru transport. Hotărârea de Guvern 1844/2005 promovează utilizarea biocarburanţilor sau a altor carburanţi regenerabili care să înlocuiască benzina şi motorina folosite în transport, în scopul îndeplinirii angajamentelor privind schimbările climatice şi în vederea promovării resurselor regenerabile de energie.
Potrivit modificărilor aduse, operatorii economici vor introduce pe piaţă numai amestec de biocarburanţi şi carburanţi convenţionali - derivate ale uleiurilor minerale - după cum urmează: de la data de 1 iulie 2007 - motorina cu un conţinut de biocarburant de minimum 2% în volum, de la 1 ianuarie 2008 - motorina cu un conţinut de biocarburant de minimum 3% în volum, de la 1 iulie 2008 - motorina cu un conţinut de biocarburant de minimum 4% în volum şi de la 1 iulie 2009 - benzina cu un conţinut de biocarburant de minimum 4% în volum. Determinarea conţinutului de biocarburanţi în amestec se face în cadrul sistemului de monitorizare a calităţii benzinei şi motorinei, de către organismele recunoscute de Ministerul Economiei şi Finanţelor pentru activitatea de eşantionare a benzinei şi motorinei.
Prevederile se aplică sortimentelor de benzină şi motorină pentru care se admite introducerea pe piaţă conform prevederilor hotărârii de Guvern 689/2004, privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă a benzinei şi motorinei.
Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) este responsabil cu monitorizarea efectului utilizării biocarburanţilor în amestec cu motorina în proporţie de peste 5% în volum, la autovehiculele neadaptate.
Firmele care introduc pe piaţă sau care comercializează biocarburanţi şi alţi carburanţi regenerabili au obligaţia de a transmite trimestrial, Ministerului Economiei şi Finanţelor, informaţii privind cantităţile de biocarburanţi şi alţi carburanţi regenerabili introduse pe piaţă. Nerespectarea acestei obligaţii reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5000 la 7500 de lei.
Conform unei directive a Uniunii Europene, statele membre sunt obligate să amestece treptat combustibilul tradiţional utilizat în transport cu biocombustibil, astfel încât, până în 2010, biodieselul să reprezinte 5,75% din motorina de pe piaţă, urmând ca, în 2020, ponderea să crească la 20%.
Plantele din care poate fi produs biodiselul sunt rapiţa, floarea soarelui şi soia, în mod special, dar şi sfecla de zahăr şi cerealele.