MT a demis Consiliul de Administraţie de la Aeroporturi Bucureşti

M.F.
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 30 mai 2014

MT a demis Consiliul de Administraţie de la Aeroporturi Bucureşti

Ministerul Transporturilor a demis ieri administratorii CN Aeroporturi Bucureşti şi a numit un CA interimar, a anunţat Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al companiei care administrează aeroporturile Capitalei, susţinând că "există dovezi" că AGA a avut loc fără respectarea prevederilor legale.

"Franklin Templeton este profund dezamăgit să ia act de o decizie luată în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor care a avut loc astăzi la CN Aeroporturi Bucureşti SA, prin care întregul Consiliu de Administraţie al companiei a fost demis şi înlocuit cu un nou Consiliu interimar, care a fost selectat fără a avea în vedere prevederile OUG 109/2011", se arată într-un comunicat al administratorului FP.

Din noul Consiliu de Administraţie fac parte, reprezentând Ministerul Transporturilor, Iulius Plaveti (fost preşedinte ANRE), Gabriel Dumitraşcu (directorul Direcţiei de Privatizări din Departamentul pentru Energie), Dragoş Brezeanu, Gheorghe Cătălin Radu (director al Departamentului de Aviaţie Civilă şi Spaţiu Aerian din Ministerul Transporturilor), Dan Andrei (fost director în cadrul Ministerului Transporturilor, pe segmentul aviaţiei) şi Adrian Toma, unul dintre şefii de sindicat de la Aeroporturi Bucureşti, au declarat surse apropiate situaţiei, citate de Mediafax.

Administratorii înlocuiţi sunt Radu Merica (preşedintele CA), Liviu Radu (director general), Marius Bodea, Bogdan Găurean şi Adrian Cighi.

Un loc în CA, alocat FP, a rămas vacant pentru că reprezentanţii acţionarului minoritar nu au participat la AGA, au menţionat sursele.

Dumitraşcu şi Andrei au fost numiţi recent şi în noul CA al Tarom.

Schimbarea vine în condiţiile în care rezultatele raportate de companie în 2013 sunt "foarte încurajatoare", profitul net crescând cu 35,5%, la 71,96 milioane lei şi traficul de pasageri "începând să arate semne de accelerare" în urma introducerii unor rute noi în a doua jumătate a anului 2013, potrivit FT.

"Există dovezi clare care arată că această adunare a acţionarilor a avut loc fără a se respecta prevederile legale în ceea ce priveşte convocarea şi cerinţele de cvorum, aşa cum sunt acestea reglementate prin Art. 117 şi 121 din Legea nr. 31/1990, urmând să analizăm cu atenţie implicaţiile legale ale acestor fapte", se spune în comunicatul FT.

Administratorul FP apreciază că o schimbare atât de rapidă şi completă a conducerii, în special având în vedere posibilitatea nerespectării prevederilor OUG 109/2011 şi ale Legii nr. 31/1990, ar putea avea efecte negative asupra performanţei financiare a CN Aeroporturi Bucureşti SA şi asupra credibilităţii Guvernului în ceea ce priveşte eforturile de îmbunătăţire a implementării standardelor adecvate de guvernanţă corporativă în companiile de stat.

Vânzările Aeroporturi Bucureşti ar urma să crească cu 4,8% în acest an, de la 645,8 milioane lei la 676,8 milioane lei, dar profitul anticipat este de 2,2 ori mai mic, având un nivel bugetat de 25,3 milioane lei, de la un câştig de 56,3 milioane lei în 2013, potrivit unui raport FP, acţionar cu o participaţie de 20% la compania controlată de stat, prin Ministerul Trasporturilor.

Compania a anunţat la finele lunii ianuarie că anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri preliminată de 613 milioane lei, în urcare cu 10%, la un profit brut de 78 milioane lei, iar cele două aeroporturi pe care le administrează au fost tranzitate de 7,64 milioane pasageri, în creştere cu 1,3% faţă de 2012.

La nivelul primului trimestru, traficul aerian a depăşit 1,5 milioane de pasageri pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti - Băneasa Aurel Vlaicu, numărul pasagerilor fiind mai mare cu 4,5% faţă de perioada similară a anului trecut.

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti şi-a început activitatea în 2010, prin fuziunea societăţilor care gestionau cele două aeroporturi din capitală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb