MUGUR ISĂRESCU, GUVERNATORUL BNR: "Nu vom avea inflaţie galopantă, pentru că ţara are bancă centrală"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 iulie 2019

Mugur Isărescu

Mugur Isărescu

Inflaţia aferentă lunii iunie este posibil să coboare sub 4%, conform datelor pe care Banca Naţională le are din piaţă, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, citat de Agerpres. Oficialul a menţionat: "Inflaţie galopantă nu va fi în România, pentru că suntem şi noi aici. Această declaraţie este mai mult decât un angajament, este o subliniere că ţara are bancă centrală. Dar, într-un mediu tumultuos, dis-cuţiile pot să alunece în direcţia aceasta. Dar, încă o dată, Banca Centrală îşi face datoria în România şi nu vom avea inflaţie galopantă câtuşi de puţin. După câte vedeţi, noi discutăm de jumătăţi de procent, de procent. Maxim un procent a fost peste marginea de sus a ţintei noastre. Iar acum, dacă ar fi să spun ceva conform nu percepţiei, ci datelor pe care le avem noi din piaţă, s-ar putea să aveţi peste o săptămână o surpriză plăcută, adică inflaţia în luna iunie să coboare sub 4%. Şi atunci aproape că discuţiile acestea se vor mai calma".

În acelaşi timp, guvernatorul a anunţat, ieri, că banca centrală a menţinut rata dobânzii de politică monetară la 2,5%, în contextul în care rata anuală a inflaţiei a rămas constantă, dar a avertizat că incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei inflaţiei continuă să fie legate de impactul setului de măsuri fiscale şi bugetare: "Incertitudini mari continuă să fie asociate conduitei viitoare a politicii fis-cale şi a celei de venituri, iar evoluţia deficitului de cont curent rămâne preocupantă. Importante sunt şi incertitudinile legate de ritmul creşterii economiei zonei euro şi a celei globale - inclusiv în contextul războiului comercial şi al Brexit -, de evoluţia preţului petrolului pe pieţele internaţionale. Deosebit de relevante au fost considerate perspectivele relaxării conduitei politicilor monetare ale BCE şi Fed, precum şi atitudinea băncilor centrale din regiune".

O influenţă în acest sens o are şi noul indice IRCC, în funcţie de care se calculează dobânzile creditelor în lei, care a crescut la 2,63%, pentru primul trimestru al acestui an.

Guvernatorul BNR a precizat că în România există un exces de cerere, care se duce în deficitul de cont curent, adică se importă mai mult: "S-a stimulat prea mult consumul. Am spus acest lucru de repetate ori în ultimii doi ani de zile. (...) Există o diferenţă între percepţie şi realitate şi percepţia este că se duce cursul spre 5 lei pentru un euro şi el tinde să coboare spre 4,7 lei, pentru că avem intrări majore de capital, ceea ce s-ar putea să însemne că ecartul de dobândă este suficient de atractiv, iar această situaţie nu bucură neapărat banca centrală".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Mi-a placut declaratia domnului Isarescu , facuta in Parlament acum cateva zile „Nu cred că ne apropiem cu pași repezi de o criză. Chiar daca aș crede acest lucru, nu fac parte dintre persoanele care ar apărea în public și ar anunța asta. Jocul unei bănci centrale trebuie să fie extrem de inteligent pentru a nu instaura panica.”

    in 2009 am fost intelepti cand am aprobat micsorarea rezervelor minime obligatorii cu 40 procente pentru pasivele cu scadenta de peste 2 ani ca sa poata extrage lichiditate ministrul de finante austriac. 10 miliarde EUR pe parcursul anilor au inlocuit RMO ul in valuta in bancilor care in precriza pana in anul 2008 aveau profituri intte 30 si 50 procente din capitalul propriu. E suficient sa privesti raportul de transparenta sa observi valori ale CET1 ale filialei Erste din Romania de 20 de procente fata de 14 procente ale celor din restul UE sau ale Erste, in ciuda faptului ca au fost scoase din bilant asa zise credite neperformante. Daca ati compara bilantul lunui birou de amanet sau al unui camatar ar trebui sa se rusineze

    preturile la cele mai multe produsele de stricta necestitate au crescut cu peste 20%. Ce preturi n-au crescut sau au crescut putin, cele ale floricelelor de pe intinsul patriei? Nu ne prea intereseaza.

    Asa sa fie, cum zici, dar sa fie pe bune! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb