Mugur Isărescu: Industria financiar-bancară, la o răscruce istorică

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 noiembrie 2011

Mugur Isărescu: "O reclădire a încrederii presupune ca şi bancherul să fie om de încredere".

Mugur Isărescu: "O reclădire a încrederii presupune ca şi bancherul să fie om de încredere".

Reglementarea întăreşte până la un moment dat încrederea, dar apoi poate chiar să o dărâme

Relaţia de credit este o relaţie umană

Industria financiar-bancară, nu numai cea din România, ci din întreaga lume, este la o răscruce în dezvoltarea sa, a spus, ieri, Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României, prezent la aniversarea a 20 de ani de la înfiinţarea Institutului Bancar Român.

Potrivit domnului Isărescu, încrederea în industrie s-a erodat foarte mult, iar reclădirea acesteia nu poate avea loc doar prin reglementare, ci este nevoie şi de contribuţia capitalului uman.

Guvernatorul BNR a mai spus că niciodată în istorie nu s-a discutat atât despre etică şi profesionalism precum după criza declanşată în 2008.

Mugur Isărescu a declarat: "Au dreptate cei care spun că pierderile din sistemul bancar au fost cauzate de libertatea excesivă, dar şi supra-reglementarea va contribui la pierderea încrederii. Reglementarea întăreşte până la un moment dat încrederea, dar apoi poate chiar să o dărâme".

În prezent, trăim o perioadă de avânt a reglementării, a spus Mugur Isărescu, precizând că apar foar-te multe instituţii noi, trebuie citite foarte multe materiale, care conţin tot felul de prescurtări şi semne grafice dificil de înţeles. "Ar trebui un training doar pentru asta", a glumit Guvernatorul. Domnia sa a indicat spre profesionalismul bancherilor ca soluţie pentru recăpătarea încrederii în sistem. "Cred că încrederea depinde de calitatea bancherului", a spus domnul Isărescu, adăugând că relaţia de credit este o relaţie umană, nu una tehnică.

"O reclădire a încrederii presupune ca şi bancherul să fie om de încredere", a mai declarat şeful BNR, care a mai adus în discuţie, tot în glumă, vremurile în care bancherii care făceau greşeli îşi puneau pistolul la tâmplă.

Mugur Isărescu a spus că, în prezent, se discută, nu fără motiv, despre remuneraţia bancherilor şi despre morală.

Că ar trebui pus mai mult accent pe dezvoltarea capitalului uman consideră şi Simon Thompson, CEO al Chartered Institute of Bankers in Scotland, prezent de asemenea la eveniment.

"Ne-am concentrat prea mult pe piaţa financiară şi prea puţin pe al doilea pilon, capitalul uman", a declarat domnia sa. Potrivit domnului Thompson, nu este suficient să reclădim capitalul, să reformăm reglementarea, să restructurăm băncile, să scădem riscul şi să reformăm remuneraţia.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Imi pare rau, ca trebuie sa constatam din nou, ca "tatuca" ne invata cum sa fim docili. In minutzele sale, amindoua, statea posibilitatea interzicerii creditului cu buletinul.Dar atunci ne spunea patern, ce pericole vor urma.Din pacate , pericolele de atunci, sunt realitatile de azi.Degeaba vine acum, atoatestiutorul domn Vasilescu, sa ne spuna ca BNR, a avertizat.Acum stim cu totii, ca BNR, putea sa opreasca, aceasta hemoragie. De ce nu a facut-o, ramine doar la latitudinea istorie sa stabileasca.Daca pina nu demult, credeam ca Guvernatorul este Guru-ul, care ne protejeaza, daca ma uit pe graficele Euro/Ron ale ultimilor ani, imi vine sa spun raspicat:" Ne lasi?".Daca eu nu am dreptate , va rog sa studiati si singuri, cum am saracit constant, sub "obladuirea BNR"...

    1. Politica economica o face Guvernul. BNR-ul nu te saraceste sau te imbogateste, el doar reglementeaza tehnic aspecte financiar scrise in legea de functionare a BNR. Isarescu a avertizat in nenumarate randuri ca creditul excesiv va fi daunator. Dar pe atunci toti erau excitati psihic de masini si case scumpe. Inclusiv domnul prim ministru Tariceanu. Probabil ca Isarescu ar fi taiat in carne vie, dar nu este singur in tara asta. In general el nu poate lua masuri impotriva atitudinii generale a guvernului fatza de economie. Si ca sa-ti dau un ultim argument pentru competenta domnului Isarescu, nu uita ca in scurta perioada de timp cat a fost prim ministru a pus bazele cresterii economice in Romania anului 2000.

    Vrea sa spuna cu alte cuvinte, alese, cum camatarii legali, calaii ultimilor 30 de ani sunt "umani" si ei. Ma refer la bancheri, pentru cine nu intelege. Camataria la nivel international va disparea! Pregatiti-va!

    Aş dori să vă propun un subiect de discutie: Cursul valutar

    Dincolo de explicatiile savante ale D-lui Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, se pune o intrebare elementară: cum este posibil ca moneda euro folosită de Grecia intrată in faliment, de Italia cu datorii publice de 1900 mild. Euro, de Spania şi alte ţări care nu se simt prea bine , sa fie mai bună, mai valoroasă decât leul ţării noastre aflată in progres economic. Cum este posibil ca dolarul SUA, ţară cu datorii de peste 15.000 mild. $ să fie mai bun ca acelaşi leu care năpârleşte de groază in faţa lui. Si de ce dolarul e mai bun ca euro, cand datoriile publice ale tuturor statelor din zona euro sunt mai mici ca acelea ale SUA?

    1. Nu cerceta aceste legi/Ca esti nebun de le intelegi !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb