MUGUR ISĂRESCU, ÎNTREBAT DESPRE SCHIMBAREA CONDUCERII CEC BANK ŞI EXIMBANK: "Urmărim ca standardul bancherilor să fie mereu ridicat"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 mai 2017

"Urmărim ca standardul bancherilor să fie mereu ridicat"

Radu Graţian Gheţea exercită atât funcţia de preşedinte, cât şi pe cea de preşedinte executiv al CEC Bank, prin derogare de la legislaţia în vigoare, acordată de BNR

Implicarea Băncii Naţionale a României (BNR) în procesul de schimbare a conducerii CEC Bank şi Eximbank se limitează la verificarea calităţii persoanelor nominalizate, a explicat, ieri, Guvernatorul BNR, răspunzând unei întrebări legate de subiect. Şeful Băncii Centrale a menţionat: "Proprietarul (n.r. celor două bănci, în speţă statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice) este cel care hotărăşte (n.r. în cazul schimbării conducerii celor două bănci). Implicarea BNR se limitează la calitatea conducătorilor. Noi urmărim ca standardul acestora să fie mereu ridicat şi, în acest sens, păstrăm permanent legătura cu proprietarii tuturor băncilor. Aceasta este procedura sănătoasă pentru a nu fi afectată credibilitatea băncii şi a unor oameni".

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) urmează să lanseze o nouă procedură de schimbare a conducerii CEC Bank, în cazul Eximbank actualul preşedinte executiv Traian Halalai şi preşedintele Consiliului de Administraţie Vasile Secăreş având mandat până în anul 2019.

Guvernul a aprobat, recent, o Ordonanţă de Urgenţă prin care au fost exceptate instituţiile de credit cu capital de stat (CEC Bank şi Eximbank) de la aplicarea OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă, aprobată prin Legea 111/2016.

După întreruperea procedurii de recrutare în baza OUG 109 a unei noi conduceri pentru CEC Bank, procesul de nominalizare a noului preşedinte va fi acelaşi ca în cazul tuturor băncilor, potrivit surselor noastre guvernamentale.

Actualului preşedinte al instituţiei de credit, Radu Graţian Gheţea, îi expiră avizul acordat de Banca Naţională a României în luna septembrie a acestui an. Pentru prelungirea acestuia, este necesară o solicitare din partea acţionarului majoritar. Potrivit surselor citate, Ministerul Finanţelor nu intenţionează să mai facă o astfel de cerere.

Radu Graţian Gheţea are acordul BNR pentru exercitare simultană a funcţiilor de preşedinte şi preşedinte executiv, prin derogare de la legea actuală în domeniu, conform surselor noastre apropiate situaţiei. Contractul domnului Gheţea pentru funcţia de preşedinte executiv este valabil până în luna mai 2019.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 99 din 6/12/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului presupune, la art. 107:

"(1) Dacă instituţia de credit optează pentru sistemul unitar de administrare, în conformitate cu legislaţia aplicabilă societăţilor comerciale, conducerea instituţiei de credit este delegată de către Consiliul de Administraţie la cel puţin doi directori.

(2) Dacă instituţia de credit optează pentru sistemul dualist de administrare, directoratul este format din cel puţin trei membri, în conformitate cu legislaţia aplicabilă societăţilor comerciale.

(21) În cazul unei instituţii de credit administrate în sistem unitar, preşedintele Consiliului de Administraţie nu trebuie să exercite simultan şi funcţia de director general în cadrul aceleiaşi instituţii de credit. În mod excepţional, cu aprobarea Băncii Naţionale a României, acest cumul de funcţii poate fi exercitat în cazuri bine justificate de către instituţia de credit".

CEC Bank, care funcţionează în sistem unitar, a obţinut derogare de la această reglementare, astfel încât cele două funcţii de conducere să fie exercitate de aceeaşi persoană. Odată cu expirarea, în septembrie 2017, a avizului acordat de BNR domnului Gheţea pentru funcţia de preşedinte, implicit, nici respectiva derogare nu va mai fi valabilă.

Referitor la modalitatea de schimbare a conducerii celor două bănci de stat, surse apropiate procedurii ne-au spus că, atât reprezentanţii BNR, cât şi cei ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) au recomandat modificarea OUG 109, întrucât aceste bănci sunt deja reglementate de Banca Centrală şi nu ar putea fi reglementate simultan de două legi ale căror reglementări se contrazic în unele puncte.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu a cotizat unde trebuie.

    Radu Ghetea impreuna cu BNR doresc digitalizarea,,,adika sa oblige toti pensionarii si salariatii ca veniturile sa se dea pe card, pentru salvarea bancilor,,,,,Ghetea mai doreste sa dea in faliment CEC BANK si apoi sa fie cumparata,,,,,exemplu,,,ca de curand EXIM BANK o sa intre in faliment ca BANCOREX,,,,,,'''''Asa conducere""""Asa Romanie.....''''tot inainte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb